Diş Tedavisi

Yarısı Kırık Dişe Ne Yapılır?

Yarısı Kırık Dişe Ne Yapılır?

Dişlerde oluşan kırılmalar ağız içerisinde oluşan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları çatlak veya kırık olarak görülebilir. Fakat oluşan bazı kırıklar gözle görülür şekilde olabilir. Bu durumda dişin alt dokularını etkileyebilir ve bu dokulara zarar verebilir.

Dişinizde darbe veya herhangi bir nedenden dolayı oluşan kırık sonrasında vakit kaybetmeden diş hekiminize görünmeniz gerekmektedir.

Diş kırıklarında tedavi dokuya göre değişmektedir. Dişte meydana gelen kırık dişin kök kısmına kadar ulaşmışsa eğer kırık olan parça diş kökünden çıkarılır ve daha sonra kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık eğer pulpaya kadar uzanmışsa kanal tedavisi yapılır. Kırık olan parça ise kron kaplama tedavisi ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaşması durumunda diş çekilir. Bu tarz durumlarda dişin çekilmemesi için kırık oluştuktan hemen sonra diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Kırık Dişte Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Gülümsememiz önemli bir rol oynayan dişlerimizin her daim beyaz ve hizalı bir şekilde olmasını isteriz. Fakat başımıza gelen talihsiz durumlarda bu durum değişebilmektedir. Dişlerde meydana gelen kırılmalar sonucunda dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Dişlerde kırılma meydana geldiği zaman 1 saat içerisinde mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
  • Kesinlikle kırık olan dişe el ile temas etmekten kaçınmalısınız.
  • Kırık parçayı temiz bir pamuk yardımıyla alabilirsiniz.
  • Diş hekiminizin yanına gittiğinizde dişinizin nasıl kırıldığını mutlaka anlatmanız gerekmektedir.

Kırık Dişlere Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanmaktadır?

Kırılan bir diş için farklı tedavi yöntemler uygulanmaktadır. Kırık dişe uygulanacak tedavi yöntemleri; bonding uygulaması, estetik uygulamalar, kuron tedavisi, laminate veneer uygulaması ve kanal tedavisi gibi tedavi yöntemleridir.

Travmatik bir durum olan diş kırılması kişilerde büyük bir probleme yol açabilmektedir. Bu durumda dişte veya çene bir problem olup olmadığına kesinlikle bakılması gerekmektedir. Tedavi yöntemleri için travma sonrasında kesinlikle uzman bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir