Diş Tedavisi

Çürümeye Başlayan Diş Düzelir Mi?

Çürümeye Başlayan Diş Düzelir Mi

Dişler, ağız boşluğunda bulunan ve sindirim sistemine yardımcı olan kemiklerdir. Diş ve diş eti sağlığının muhafaza edilebilmesi, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına engel olunması için düzenli ağız bakımı ve hassas davranmak gerekir. Ağız bakımının yeterli olmadığı hallerde ağızda ve dış yüzeylerinde bakteri plakları meydana gelebilir. Bakteri plakları düzenli bir şekilde diş fırçalamayla devamlı olarak temizlenmediğinde dişlerde asidik alan ortaya çıkararak diş minesinin aşınmasına ve dentin katmanının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzeylerinde meydana gelen çürükler dışarıdan fark edilebilir. Ancak diş aralarında, arka bölümlerde ve üst çenedeki dişlerde meydana gelen çürükler periyodik diş kontrolü yaptırmayan kişilerde çürüğün ilerleyerek ağrıya yol açmasına kadar farkına varılmayabilir. Bu gibi hallere engel olabilmek ve diş çürüklerinin başlangıç evresinde fark edilerek tedavisinin yapılması için en az 6 ayda bir düzenli muayene olunmalıdır.

Diş çürüklerinin farkına erken varılarak tedavisinin yapılması son derece önemlidir. Tedavisi yapılmayarak ilerleyen diş çürüklerinde devamlı diş ağrısı, iltihap oluşumu, diş kırılması, beslenme ve çiğnemede güçlük çekme, kan dolaşımına erişerek sepsise kadar erişebilen ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu sebeple diş doktoru kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Diş çürüğü ilk aşamada fark edilen kişilerde çürüğün çok erken bir aşamada olması durumunda florür tedavisiyle diş minesi onarılabilir. Bu durumun mümkün olmadığı hallerde diş çürükleri tedavisi için en fazla kullanılan teknik diş dolgularıdır. Son derece kısa süren bir tedavi olan dolgularda dişin çürüyen bölümü tamamı ile kazınarak dolgu malzemesi kullanılarak doldurulur. Daha şiddetli çürüklerde temizleme uygulamasının gerçekleştirilmesinin sonrasında kalan bölüme taç ya da diş kronu şeklinde adlandırılan ürün yerleştirilerek tedavisi yapılır.

Diş kronları çelik ya da porselen olarak tercih edilebilir. Çürüklerin derin bir hal alarak sinirlere erişmesi durumunda kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisinde dişte bir kanal açılır ve dişin çürük bölümleri ile beraber sinirler ve kan damarları alınır. Enfeksiyon oluşumu mevzu bahis ise buna yönelik müdahalelerde bulunulur ve sonrasında kalan boşluk dolgu ürünü ile doldurulur. Çürüğün haline göre kanal tedavisi yapılan dişin üstüne diş kronu da konumlandırılabilir. Tamamı ile çürümüş dişlerde ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi ve çekim yapılan boşluğa protez uygulanmasıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir