Vidasız implant tedavisinde çene kemiği üzerinde bir yuva açılır. Yuvaya, materyali titanyum olan vida biçimindeki yapay diş kökü vidalanır. Üzerine dişin oturtulması işlemi gerçekleştirilerek uygulama tamamlanır.
Vidasız implant işlemi gerçekleştirilirken vidalı implant işleminde olduğu gibi çene kemiği üzerinde oyuk oluşturulur. Titanyum implant yuva içerisine konumlandırılır. Bu noktada vidalı ve vidasız implantı birbirinden ayıran kısım implant malzemesinin çeneye vidalanmıyor olmasıdır.
Vidasız implantın olumlu tarafı, yapay diş kökü çene kemiğine vidalı olmadığı için zaman geçse de vidalı implantlarda olduğu gibi gevşeme durumu meydana gelmez. Bu durumda implanta bağlı olan protez dişlerin de yerinden oynamasına engel olur.
Kimler Vidasız İmplant Yaptırabilir?
Hastalar arasında vidasız implant işlemi yaptırmayı arzu edenlerin sayısı oldukça fazladır. Ancak öncesi doktor tarafından tıbbi amaç ile muayene gerçekleştirildikten sonra işleme uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Hastanın diş köklerinde ve çene kemiğinde bir problem durumu mevcut değil ise işlem için ideal bulunabilir. Şeker, kalp, tansiyon ve kemik erimesi hastalığına sahip olan kişiler hastalıkları hakkında diş doktorunu bilgilendirmelidir.
Diş kaybı olup 18 yaşından büyük olan pek çok kişi bu tedaviyi yaptırabilmektedir. 18 yaşından küçük olan kişilere vidasız implant tedavisi yapılamaz. Zira bu kişilerin kemik ve ağız yapısının gelişimi henüz son bulmamıştır. İlerleyen zamanlarda vidasız implant işleminin yapılması tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak, diş eksikliği olup başka bir hastalığa sahip olmayan bütün kişiler vidasız implant tedavisini rahatlıkla yaptırabilmektedir.
Vidasız Diş İmpantı Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Vidasız diş implantı yaptıran kişiler ilk birkaç gün süresince dişlerinin yorulmasına sebep olacak besinleri tüketmekten uzak durmalıdır. Yaşanma ihtimali olan hassasiyet durumlarına karşı ilk gün çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden uzak durmakta yarar vardır. İlerleyen dönemlerde diş ile ceviz ya da fındık gibi sert kabuklu besinleri kırmaya çalışmaktan kaçınmak gerekir. Düzenli olarak ağız ve diş temizliğinin yerine getirilmesi gerekir. İhtiyaç duyulduğu taktirde doktor ile temas haline geçilmeli ve kontrol için doktor ziyareti yapılmalıdır.