Ortodonti

Ortodonti; çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerine tanı koyan, engellemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliğinin en önemli uzmanlık dalıdır. Ortodonti alanında uzmanlaşan diş hekimlerine ise ortodontist denilmektedir.

Ortodontik tedavi, daha sağlıklı bir ağız ve daha hoş bir görünüm sağlamanın yanında, dişlerin bir ömür boyunca sağlam kalabilmesine destek olur.

Sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için ağız ve diş sağlığı konusunda bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

ortodonti hizmeti
Metal Braketlerle Tedavi

Diğer braketlere göre daha ekonomiktir. İstenildiği taktirde renkli lastiklerle renklendirilebilirler.

Seramik (diş rengi) Braketlerle Tedavi

Bu braketler diş renginde olduğu için estetik nedenlerle tercih edilirler.

Telsiz Şeffaf Plaklarla Tedavi (invisalign)

Dişlerine braket yapıştırılmasını istemeyen hastalarda, bir dizi üretilen takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar kullanılabilmektedir.

Lingual (Incognito) Tedavi

Dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan braketlerle yapılan tedavidir. Genellikle diş formlarına göre özel olarak üretilirler

Sayın Ortodonti İle Profesyonel Ortodonti Tedavisi

Tıp ve diş hekimliği alanlarında teknoloji sürekli yenilenmekte ve tedavi yöntemleri de buna göre gelişmektedir. En güncel tedavi yaklaşımları için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

bracket ortodonti tedavi

Ortodonti Nedir?

Ortodonti hem dişlerin yerleştiği kendi kavisleri üzerinde düzgün biçimde sıralanmasını, hem alt ve üst dişlerin birbiriyle olan ilişkilerinin düzenlenmesini, hem de üst çene ve alt çenenin kafa kaidesine göre ve birbirlerine göre düzgün konumlanmasını hedefleyen bilim dalıdır. Çapraşık dişlerin antik dönemde bile insanlar için problem teşkil ettiği bildirilmektedir. Diş Hekimliğinin 18. Ve 19. Yüzyıllarda gösterdiği ilerlemeler sayesinde dişlerin düzeltilmesi için pek çok aparey tasarlanmaya başlanmıştır.

Zamanla sadece diş dizilimi ve dişlerin birbiriyle olan ilişkilerinin önemli olmadığı aynı zamanda yüz oranlarının da önem taşıdığı anlaşılmıştır. 2. Dünya Savaşından sonra Sefalometrik filmlerin kullanılması ile hem diş hem çene konumlarındaki değişiklikler ölçülebilir hale gelmiştir.

Ortodonti’de en önemli konulardan bir tanesi de dişin hareket mekaniklerinin bilinmesidir. Dişler ve dişleri destekleyen dokular uygulanan kuvvetlere karmaşık biyolojik reaksiyon gösterirler. Bu reaksiyonların doğru şekilde bilinmesi uygun diş hareketinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu mekanizma iyi bir şekilde bilinmezse, diş hareketi gecikebilir veya diş ve çevre dokuları zarar görebilir.

Ortodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik Tedaviye Başlama Yaşı ve Zamanı Nedir?

Çocukların ilk ortodontik kontrolü yedi yaşından büyük olmamalıdır. Bu yaşlarda dişler düzgün sıralanmış gibi görünse de açığa çıkmamış bir kapanış sorunu söz konusu olabilir. Bu sorunlara işaret eden bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler;

  • Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı
  • Ağızdan solunum
  • Çiğneme ve konuşma gibi işlevlerde zorlanma
  • Parmak emme, yanak ve dudak ısırma, tırnak yeme gibi zararlı alışkanlıklar
  • Aşırı ileride yahut geride konumlanmış çene yapısı
  • Ön kısımda konumlanmış dişler
  • Alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmemesi yahut normal olmayan bir biçimde kapanması
  • Süt dişlerinin erken veya geç yitirme
  • Çapraşık, doğru olmayan yerde konumlanmış ya da sürmemiş dişlerin olması

Erken Tedavinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Erken teşhis edilen sorunların erken tedavisi sonucu çok fazla avantajı bulunmaktadır. Var olan mevcut anormali ya tamamen düzeltir ya da ileri yaşlarda uygulanacak ikinci faz ortodontik tedavinin, daha rahat ve kısa zamanda tamamlanmasında etkin olur.

  • Çene büyümesine ve çene yapılarının üstünde bulunan ana dişlerin daha düzgün konumlanmalarına kılavuzluk edilir.
  • Dişlere ve dokulara hasar verebilecek kötü alışkanlıklar engellenir.
  • Üst solunum yollarına ait yapı ve işlevsel bozukluklarının, alakalı tıp dallarıyla koordinasyon içinde çalışarak tedavisi uygulanır.
  • Özellikle üst ön dişlerin ileride bulunmasından ötürü meydana gelebilecek kırılma ihtimallerinin önüne geçilir.
  • Hastanın fiziksel görünümünü düzeltilerek, sosyal bakımdan özgüveninin yükseltilmesi sağlanır.

Ortodonti Diş Teli Tedavisi

Ortodonti tedavisi, geç kalmadan yapılması gereken tedavilerin en önemlisidir. Özellikle gelişme çağında meydana çıkan diş çapraşıklıkları zamanında tedavi edildiğinde son derece olumlu neticeler alınan bir tedavi metodudur.

Bireyde meydana çıkan kapanış bozuklukları ve dişlerin sıralanışındaki bozukluklar çiğneme fonksiyonunu olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra dişler arasında gıda parçalarının kalması da diş çürüklerinin oluşması için zemin hazırlar. İyi temizlenemeyen diş araları zamanla diş eti hastalıkları için uygun ortam oluşturur. Bu sebeple ortodonti tedavisi mümkün olduğu kadar en kısa zamanda uygulanmalı, diş eti ve dişler üzerinde oluşacak çürükler engellenmelidir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?

Ortodontik tedavide alınacak önlemler tedavi esnasında çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olup, kullanılan apareylerin zarar görmesini engeller.

  • Yemekten sonra dişler ortodontistinizin tarif ettiği biçimde fırçalanmalıdır.
  • Diş araları, ara yüz fırçaları ve diş ipleri kullanılarak günde minimum 1 defa temizlenmelidir.
  • Çürük ve diş etlerinin kontrolü için rutin olarak diş hekimine gidilmelidir.
  • Ortodontik tedavi süresince randevulara tam olarak gidilmelidir.
  • Tedavi için mecburi olan apareyler tarif edildiği biçim ve sürede düzenli şekilde takılmalıdır.
  • Apareylerin bozulma, kırılma yahut çıkmasına neden olabilecek yapışkan şeker, sakız gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Çerez, havuç dibi katı gıdalardan kesinlikle uzak durulmalı, yiyecekler küçük parçalar halinde yenmelidir.
  • Apareye alışma zamanı ortalama 7 ile 10 gündür. Bazen dişlerde ağrı ve hassasiyet olabilirken, ağız dokularında da yaralanmalar olabilir. Bu durumlarda ortodontistinizin verdiği öneriler doğrultusunda hareket etmeli, devamı durumunda ise doktorunuzla iletişim sağlanmalıdır.

Yetişkinler İçin Ortodonti Tedavi

  • Düzgün konumlanmayan dişleri ve çarpık dişleri düzeltmek ve estetik bir duruma getirmek
  • Kapanış bozukluklarını düzenleme
  • Kayıp edilmiş dişlerin boşluklarını kapatmak
  • Ağızdan nefes alma alışkanlığını tedavi etmek
  • Damak yarığını tedavi etmek
  • Çene bozukluklarını gidermek
  • Diş gıcırdatma problemlerine çözüm bulmak gayesiyle yapılmaktadır.

Telsiz Ortodonti Antalya (Invisalign Clear Aligner)

Tel taktırmayı arzu etmeyen ve dişlerini de kestirmeye karşı olan hastalar için uygun bir tedavi şekli olan telsiz ortodonti, tel takmadan ortodonti tedavisini uygulama imkanını bizlere sunuyor.  Hastaya uygun üretilen şeffaf plaklardan meydana gelen bu tedavide iki haftada bir serileri değiştirerek rahatça dişlerinizin yavaş yavaş hareket etmesini sağlarsınız.

İnvisaling tedavisi ile klasik ortodontiye göre dişlerinizi daha rahat temizler ve yeme içme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Bakteriyel plakların ve gıdaların barınmadığı ve temizlenme hususunda çok da rahat edeceğiniz invisaling tedavinizde estetik tasa da yaşamazsınız.

Estetik Braketli Ortodonti

Tel takmayı kabul eden ancak estetik görünümü de sağlama koşulu sunan bütün hastalara uygulanan porselen yahut zirkonyumlu estetik braketler, günümüzde sıkça talep edilmektedir. Gümüş renkli tel görüntüsü yaşamak istemeyenlere en iyi çözümü sağlayan Estetik Braketli Ortodonti tedavisi, gıda parçalarının görünmesi hususunda biraz uğraştırıyor. Ağız sağlığınızı ve diş sağlığınızı muhafaza etmek için ekstra bir çaba sarf etmek gerektirecektir.

Antalya Ortodonti Fiyatları

Ortodonti Fiyatları çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tedavinin süresi, hastanın ihtiyacına ve talebine göre kullanılan malzeme türü ve kalitesine göre fiyat değişiklikleri oluşmaktadır. Bunların yanı sıra hastanın yaşı, diğer tedavilere ihtiyaç duyup duyulmamasına göre fiyatlarda farklılıklar görülmektedir.

Tedaviyi yapacak olan Ortodontist, hastanın ağız ve çene panaromik röntgenleriyle birlikte genel diş muayenesini yaptıktan sonra hastayla beraber karşılıklı istişareler neticesinde tedavinin zamanlaması ve planlaması ile ilgili karar alınır. Tedavi yöntemi netleştikten sonra kesin fiyat ortaya çıkar.