Antalya Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi anlayabilmek için dişin yapısı hakkında birtakım bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Dişlerimiz dıştan içe doğru mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç farklı tabakadan meydana gelmektedir. Dişin merkezinde yer alan doğal boşluğa kök kanalı ismi verilmektedir. Pulpa, kök kanalı iç kısmında yer alan yumuşak dokudur. Pulpa, dişleri besleyen kan damarları ve sinirler bakımından fazlası ile zengindir.

Önceki dönemlerde enfeksiyon veya enflamasyon pulpa tabakasına ulaştığında, diş kurtarılamaz duruma geldiğinden çekilmekteydi. Son dönemdeki gelişmeler, dişin pulpa tabakasının temizlenip yeniden doldurulmasına imkan sunmaktadır. Pulpa ve içindeki sinirler boşaltılsa da diş temel fonksiyonunu yerine getirir. Diş sinirlerinin yetişkin bireylerdeki görevi sıcak ve soğuk hissini vermektir.

Bir dişin sinir dokusu ya da pulpası tahrip olduğunda, parçalanır ve bakteri burada üremeye başlar. Üreyen bakteriler yoğun enfeksiyona yahut apseye neden olabilir. Apse ise diş köklerinin sonunda meydana gelen irin kaplı şişliktir. Diş çürükleri tedavi edilmez ise kök etrafında kemik kaybı gibi durumlara sebep olabilir.

Kanal Tedavisi Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

* Kanal tedavisi ağrıya sebep olmamaktadır. Ağrının yok edilmesi için uygulanmaktadır. Alakalı diş ve çevresi lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Tedavi esnasında hastada ağrı hissi oluşmaz.

* Kanal tedavisi uygulanacak hastanın sağlık problemi yoksa, kanal tedavisi uygulanmadan önce bireyin antibiyotik kullanmasına ihtiyaç yoktur. Şayet hastanın kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ya da herhangi ilaç kullanımının olduğu durumlarda, tedavi uygulanmadan önce antibiyotik kullanılması gerekebilir.

* Pulpası hasar görmemiş bir dişte uygulanan kanal tedavisi tek seansta bitirilmektedir. Fakat diş canlılığını kaybettiğinde, kök ucunda enfeksiyon bulunduğunda ve kanal tedavisinin tekrar edildiği vakalarda seans sayısı iki yahut daha fazla olmaktadır.

* Antalya Kanal tedavisi uygulanan bir dişte tedavi tamamlandıktan sonra soğuk, sıcak gibi uyaranlara karşı dişte ağrı olmamaktadır. Fakat tedaviyi takip eden ilk birkaç günde özellikle çiğneme gibi dişin üstüne basınç gelen durumlarda az ağrı hissedilmesi normaldir.

kanal tedavi polikliniği
diş kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Antalya

Antalya Kanal tedavisi dişte meydana gelen hasara paralel olarak tek seansta veya iki seansta olmaktadır. Dişte bulunan enfeksiyon çok fazlaysa kanal tedavisi üç seans sürebilmektedir. Kanal tedavisi diş hekimi yahut endodontist tarafından yapılmalıdır. Kanal tedavisi uygulamasındaki ilk aşama kök kanallarının durumunu görmek için röntgen çekmektir. Böylelikle çevresinde yer alan bir kemikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi bulunup bulunmadığı tespit edilmektedir. Diş hekimimiz veya endodontist daha sonra dişin yanındaki çevreyi uyuşturmak için lokal anestezi uygular. Sonrasında diş hekimi, tedavi esnasında alanı kuru ve tükürükten korumak için dişin çevresine su geçirmez bir malzeme yerleştirir.

Daha sonra enfeksiyonlu bölgeye varmak için dişin içine delik açılmaktadır. Bakterilerle beraber pulpa, hasar görmüş sinir dokusu ve bu bölge içerisindeki alakalı enfeksiyon artıkları dişten temizlenir. Temizleme işlemini en iyi şekilde yapabilmek ve kanalı etkin bir biçimde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekmektedir. Kanalın genişletilmesi için tırnak törpüsünü anımsatan kanal cihazları kullanılır. Bu uygulamaya kanal eğeleme denilmektedir. Bu uygulama esnasında sinirler alındığı için birey herhangi bir ağrı hissetmez.

Diş tamamen temizlendikten sonra sızdırmaz duruma getirilmelidir. Diş hekimleri, dişi kalıcı bir biçimde doldurmadan evvel bir hafta bekleyebilir. Mesela, herhangi bir enfeksiyon bulgusu varsa, diş hekiminiz enfeksiyonu gidermek için diş içine ilaç bırakabilir. Diş hekimleri dişi tamamen temizlendikten sonra kapatmayı tercih edebilir. Kanal tedavisi aynı gün yapılmazsa, dişte yer alan oyuğa tükürük ve gıda gibi artıkların dolmaması için geçici dolgu yapılmaktadır. Dişin içi iyice temizlendikten sonra var olan boşluğun doldurulması, oluşabilecek enfeksiyonları engellemek ve de dişe mukavemet kazandırmak bakımından çok önemlidir.

Dişteki boşluğu doldurmak için, guta percha ismi verilen bileşik kullanılmaktadır. Guta percha ince bir çubuğu anımsatan ancak vücutta reaksiyona neden olmayan bir maddedir. Guta percha yerleştirilmeden evvel diş kanalının kuruluğu sağlanır. Ayrıca açılan kanalların uzunluğu özel cihazla ölçülür. Guta percha kök kanalda yer alan boşluğu kaplayan materyal olsa da sızıntıyı önlemek ve sabitlemek için ilave karışımlar kullanılmaktadır. İşlem sonunda açılan delik kapatılır ve kanal tedavisi sona erer.

kanal diş tedavisi

Kanal Tedavisinden Önce Değerlendirilen Faktörler

Kanal tedavisine karar verilmeden önce hastalarda değerlendirmeye alınan bazı faktörler bulunmaktadır. Kendiliğinden gelen ağrılar, sürekli ağrılar ve durumsal ağrılar başta olmak üzere apse, yansıyan ağrı ve diş etlerinde fistül oluşumları, kanal tedavisinin uygulanması gerektiğini gösterir.

Kendiliğinden Gelen Ağrı: Bireylerin soğuk ya da sıcak bir içecek tüketmesi halinde dişlerde ağrı yaşanıyorsa, ölü bir dişler karşılaşma ihtimali yüksektir. Bu durumda Antalya kanal tedavisi kliniğimize başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir.

Sürekli Ağrı: Hastalara diş hekimi tarafından soğuk ve sıcağa nasıl tepki verildiği sorulur. Eğer soğuk su tüketildiğinde dişlerde hassaslaşma var ise ve ağrı da sürekli devam ediyorsa, endodontik tedavi şarttır. Bununla beraber sıcak içeceklerde de ağrıların yaşanması doğal kabul edilmemektedir.

Durumsal Ağrılar: Herhangi bir fiziksel aktivitede ortaya çıkan ağrılar, ölü bir dişin olma ihtimalini artırmaktadır.

Yansıyan Ağrılar: Yansıyan ağrı, vücudun farklı bir bölgesinde oluşan rahatsızlığın, bölge dışındaki bir yerde ağrı olarak hissedilmesi durumudur. Bu tür ağrılar yalnızca dişlerde değil, kulak ve çene bölgesinde de görülebilir. Çene ve kulak çevresinde görülen ağrılar, apse oluşumuna işarettir.

Apse: Apse durumu, diş röntgeninde tespit edilebilir. Bu görünüm, çene kemiğindeki karanlık bir nokta olarak karşınıza çıkar. Kemiğin büyümemesi nedeniyle apse oluşumu yaşanacak ve bu durumda mutlaka cerrahi müdahale söz konusu olacaktır.

Diş Etinde Fistül Oluşumu: Diş etindeki fistül, kırmızı, sarı ya da beyaz renkli bir sivilce görünümünde ortaya çıkar. Bu tür durumlarda mutlaka Antalya kanal tedavisi uygulamalarına başvurmak için kliniğimizi ziyaret etmeniz hem diş hem de genel sağlığınız için çok önemlidir.

Kanal Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi Antalya fark edilecek kadar çürüyen yahut enfekte olmuş bir dişi onarmak ve kurtarmak için uygulanan en iyi tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi esnasında, sinir ve diş özü yani pulpa alınır. Daha sonra dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulma yapılır. Kanal tedavisine erken karar vermek, dişi kurtarmak bakımından önem arz ermektedir. Ağrıyan dişler uzun süre ihmal edildiği takdirde etrafındaki dokulara enfeksiyon yayar ve böylelikle dişler kaybedilir.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Kanal tedavisi hastanın dişi uyuşturularak uygulanan tedavi yöntemidir. Bundan dolayı ağrılı bir uygulama değildir. Ancak bir takım çok ağrılı ya da enfeksiyonlu dişlerde uyuşma problemi yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda da gelişmiş uyuşturma metotları kullanılarak diş uyuşturulmaktadır.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sayın Ortodonti Ağız ve Diş sağlığı polikliniğimizde Antalya Kanal tedavisi hizmetini alanında Uzman Antalya diş hekimi doktorlarımız tarafından sizlere sunmaktayız. Kanal tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler:

* Kanal tedavisi ilk seansta sona ermediği takdirde, tedavi sonlanıncaya kadar ilgili dişi kullanmaktan kaçınılmak gerekmektedir.

* Kanal tedavisi tamamen sonlansa dahi tedaviden sonra minimum iki saat bir şeyler yenip içilmemelidir.

* Bir veya iki gün gibi kısa bir süre hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemelidir.

Kanal Tedavisi Ağrısı Geçmezse Ne Yapmak Gerekmektedir?

Kanal Tedavisi Ağrısı ilerleyen dönemlerde hala devam ediyorsa kanal dolgusu eksik ya da yanlış yapılmış olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle retreatment ismi ile bilinen, kanal dolgusunun çıkarılarak, kök kanalının temizlenip, tekrardan doldurulması yöntemi uygulanır. Şayet bu tedaviden de netice alınamamışsa kök ucu rezeksiyonu ismi verilen cerrahi metotla diş tedavi edilmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Kanal tedavisi gerektiren fakat uygulanmayan durumlarda şiddetli diş ağrısı en çok rastlanan komplikasyondur. Bir zaman sonra pulpanın canlılığını kaybetmesi ile ağrı kesilebilir. Fakat bu gibi durumlarda enfeksiyon gizlice ilerleyerek çene kemiğine ulaşabilir. Antalya Kanal tedavisi uygulanmadığı takdirde bazen sorunlu diş bazen de komşu dişlerin kaybı gibi arzu edilmeyen durumlarla karşılaşılmaktadır.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Ağrılı Bir Tedavi midir?

Kanal tedavisi uygulama esnasında lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı yaşanmamaktadır. Kanal Tedavi tamamlandıktan sonra hafif hassasiyetler için uygun ağrı kesici kullanılabilir.

Antalya kanal tedavisi alanında Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak alanında uzman diş hekimleri ile en iyi kalan tedavisi hizmetini uygulamaktayız.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi, duruma göre birden çok seans gerektirecek farklı aşamalardan oluşmaktadır. Antalya kanal tedavisi aşamaları:

 

* İlk başta, ön dişin arka tarafında yahut azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılmaktadır.

* Hastalıklı pulpa çıkarıldıktan sonra pulpa boşluğu ve kök kanalları tamamen temizlenir. Daha sonra genişletilme yapılır ve kanal dolgusu için biçimlendirilir.

* Birden fazla seansa gereksinim duyulduğunda, seanslar arasında dişi muhafaza için kuronda açılan deliğe geçici dolgu uygulanır.

* Sonraki seansta geçici dolgu çıkarılır. Daha sonra pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulmaktadır. Gutta percha ismi verilen konik uçlu, kauçuk bir materyal kanalların her birine sokulur ve genel olarak yapışkanla yerine yapıştırılır. Bazı durumlarda, yapısal destek için kanalın içine metal ya da plastik çubuk konulmaktadır.

* Kanal tedavisi son aşamada, dişin natürel görünümünü ve şeklini önceki durumuna çevirmek için dişin üstüne kuron kaplanmaktadır. Diş kırık ise, kuronu yerleştirmeden evvel dişi onarmak için post uygulaması yapılmaktadır.

 

Antalya kanal tedavisi kokusunda uygulanan bütün bu aşamalar Sayın Ortodonti Ağız ve Diş sağlığı polikliniğimizde başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Sorunlu dişin durumuna bağlı olarak Antalya kanal tedavisi bir veya iki seansta yapılmaktadır. Enfekte sorunu yaşayan bir diş için, enfeksiyon tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Daha sonra kanal tedavisi için bir iki seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal tedavisi genel olarak bir seansta tamamlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Ağrır mı?

Antalya Kanal tedavisi uygulama esnasında dişin sinirleri alınmaktadır. Sinirlerin alınmasından dolayı kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyarılardan etkilenmez. Kanal Tedavisi tamamlandıktan sonra ilk birkaç hafta hafif ağrı yahut çiğnemede hassasiyet oluşabilir. Çünkü dişlerde vücudumuzdaki diğer dokularda olduğu gibi iyileşmek için zamana ihtiyaç duyar.

Kanal Tedavisi- Endodonti Ne Zaman Gereklidir?

Başlangıç seviyesinde dişlerdeki çürük tedavi edilmediği takdirde ilerler ve dişin sinirine kadar gelerek burada iltihaba sebep olabilir. Böylesi durumlarda kanal tedavisi uygulaması gerekmektedir. Kron köprü restorasyonları esnasında dişin siniri yani pulpası meydana çıkabilir. Böylesi durumlar şiddetli ağrıya sebep olacağından kanal tedavisi gerekebilir.

Kanal Tedavisi Fiyat

Kanal tedavisi fiyat bakımından diş hekimin tecrübesine ve endodontist olup olmadığına göre farklılaşmaktadır. Bunların yanı sıra dişin durumuna ve dişteki kök kanal sayısına göre de değişiklik göstermektedir. Kanal tedavisi ne kadar, Kanal tedavisi fiyatları için bizlerle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Kurtulmuş mudur?

Kanal tedavisi uygulanan dişin işi henüz bitmemiştir. Kök kanalları doldurulan dişin üzerine şayet fazla madde kaybı bulunmuyorsa normal dolgu yapmak gereklidir. Ancak madde kaybı mevcutsa kalan diş duvarlarını destekleyecek ve dişlerin ilerleyen dönemlerde kırılmasını önleyecek porselen dolgu yani inley uygulamak gerekmektedir. Şayet diş duvarı tamamen yoksa kök kanalından destek alan bir post yapılıp üstüne kuron kaplama yapmak gerekmektedir. Bu uygulama dişinizi aynı şekilde kullanmaya devam etmeniz için gereklidir.