Antalya Diş Eti Tedavisi
Dişler çene kemiği içine incecik ligamentler ile bağlanmaktadırlar. Sağlıklı olan diş eti yüzeyi portakal kabuğu görüntüsünde ve renk olarak normal ise pembe olmalıdır. Sağlıksız diş etleri ise kanama ile kendini anında belli eder. Diş etinin hasta olduğu durumlarda bu doku kırmızı renkte olur üstünde yer alan ödem diş hastalığının bir işaretidir.
Sağlıklı yapıdaki diş etleri, dişler arasında bulunan üçgen boşlukları kapatmaktadır. Diş eti çekilmesi başladığı ve belirginleştiği takdirde maalesef geç kalmış sayılırsınız. Dişlere destek sağlayan kemik dokusunun kalabilmesi için üstündeki diş kemiğinin beslenmesi gerekmektedir. İltihap başladığı durumlarda bir süre sonra kemik kaybı da başlamaktadır. Dişlerin çevresindeki sert ve yumuşak dokularda oluşan kronik enfeksiyonlara periodontal diş eti hastalıkları ismi verilmektedir.
Diş eti hastalığı olan bireyler hastalık ileri seviyelere gelene kadar diş hekimine gitmediği takdirde dişler sallanmaya ve kanamaya başlar. Hasta bireyler herhangi bir ağrı hissi yaşamazlar. Bu sebeple periodontal tedavilerde genel olarak geç kalınır ve sallanan dişler için artık uygulanacak bir şey kalmaz. Bütün bunlara rağmen diş eti hastalıkları çok fazla bakteri barındırdığı için hafife alınmaması gereken önemli bir hastalıktır.
Diş ve Antalya diş eti tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz konuları Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizdeki uzman ekibimize sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz.
Diş Eti Tedavisi Antalya
Antalya Diş eti tedavisi uygulamasındaki en önemli amaç iltihabi reaksiyonun minimuma indirilmesi ve yavaş bir duruma getirilmesidir. Tedavinin ilk basamağında iltihaba yol açan diş taşı, bakteri plağı ve ceplerin uzaklaştırılması gerçekleştirilmektedir. Diş taşları ve bakteri plaklarının yok edilmesi için el cihazları ve ses dalgaları ile çalışan ultrasonik aletler yani kavitron kullanılmaktadır. Bütün hastalıklarda olduğu gibi Antalya Diş eti tedavisi erken başlamak tedavinin olumlu sonucu için çok önemlidir. El aletleri ve ultrasonik cihazlarla uygulanan tedavilerle periodontal yıkım yavaşlatılabilir veya durdurulabilir.
Diş eti hastalığı gingivitis derecesinde ise diş taşı temizliği ve profesyonel ağız bakımı uygulamak yeterlidir. Diş eti hastalığı periodontitis derecesine ilerlemiş ise, kısacası cep oluşumu ve kemik yıkımı başlamışsa diş taşı temizliği ve küretaj yani kök yüzeyi düzleştirme tedavisi gerekmektedir. Kök yüzeyi düzleştirme tedavisi, diş eti hastalıkları uzmanı periodontologlar tarafından 2 ile 4 seansta yapılmaktadır. Küretaj beceri, hassas dokunuş ve deneyim gerektirir. Bu tedavi sonucunda, kök yüzeyi cilalı ve kaygan bir yüzey durumuna dönüşmektedir. Böylelikle diş taşının ve bakterilerin yüzeye tutunması önlenmiş olur. İyileşme evresinde diş eti ve kemik arasında tekrardan bağlantı olması beklenir. İyileşme süresi 4 ile 6 hafta arası değişmektedir.
İlerlemiş periodontitis hastalıklarında küretajın devamında cerrahi operasyon yani flap gerekmektedir. Bu tedavide diş etleri kemik yüzeyine kadar kaldırılmakta olup, kök yüzeyleri ve iltihaplı doku atıkları arındırılır. Gerekli ve uygun durumlarda diş etrafında tekrardan kemik oluşturmak amacı ile kemik grefti ve membran gibi biomateryallar uygulanır. Daha sonra diş etleri uygun konuma getirilerek dikilir. Atılan dikişler 7 veya 10 gün sonrasında alınır. Flap operasyonları sonrasında iyileşme zamanı 6 ve 8 haftadır.
Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizdeki Hekimin uyguladığı mekanik tedaviye ilave olarak ağız gargarası ve sistemik antibiyotik kullanımı gerekebilir. Teşhis konulduğu andan itibaren tüm bu tedavilerin yanı sıra hastanın ağız bakımı da çok önemlidir. Hasta ve tedavi iş birliği olmadığı takdirde, yapılan tedavi yöntemlerinin başarı oranı düşmektedir.
Periodontitisli bireyler riskli grupta bulundukları ve hastalığın tekrarlama ihtimali bulunduğu için takip son derece önemlidir. Hasta rutin bir biçimde kontrollere çağrılır. Ağız içinde diş eti hastalıklarının başlamasına neden olan kötü, eskimiş dolgular ve protezler değiştirilmelidir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Ağız içinde en fazla rastlanan problemlerin başında diş eti hastalığı gelmektedir. Diş eti kanaması ile başlayan diş eti hastalığı ilerlemeye başladığında maalesef yaygın diş kayıplarına sebep olabilirler. Diş eti tedavisine başlamadan evvel diş eti hastalığı belirtileri ile Antalya diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca Antalya Diş eti tedavisi için geç kalınmadan tedaviye başlamak gereklidir.
Diş eti hastalığına sebep olan etkeni bularak ortadan kaldırmak diş eti tedavisi Antalya da temel prensiptir. Bu etkenler kimi zaman eğri dişler, kimi zaman hatalı fırçalama ya da kötü yapılmış uygulamalar olabilir.
Diş eti tedavisi beklemeden uygulanması gereken bir işlemdir. Diş eti hastalığı, diş çürüğü gibi ilerlemektedir. Hastalık meydana geldikten sonra kendiliğinden iyileşmesi söz konusu değildir. Her geçen gün ilerler ve diş kaybına kadar ilerleyen olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilir. Geç kalınmadan diş çürüğü ve diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Çürük diş için uygulanan diş dolgusu ile yıllar boyu dişi kullanmak mümkün olmaktadır. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi sonucunda dişlerin uzun yıllar kullanılabileceğini unutmamak gerekmektedir.
Diş eti hastalıkları tedavisinde Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizdeki bilgi ve tecrübeli olan hekimlere tedavi olmak, diş eti sağlığı için önem taşımaktadır. Periyodik kontroller ile başlangıç periodontal tedavi rutin şekilde uygulandığında diş eti
Hastalıkları tedavisi başarılı sonuçlanmaktadır. Titreşimli ve su püskürten aletler sayesinde diş ve diş etleriniz hasar görmeden diş taşlarınızın uzaklaştırılması mümkün olmaktadır. Detertraj işlemi denilen bu uygulama ile diş taşları uzaklaştırılır. Böylelikle bakteri plağı ve diş eti hastalığından kurtulma olanağı oluşur.
Diş temizliği ile başlayan diş eti tedavisi Antalya uygulaması daha sonra kök yüzeyin düzleştirilmesi ve gingivektomi operasyonları ile sürdürülebilir.
Diş Eti Hastalıkları Antalya
Diş eti hastalıkları yani farklı bir deyişle periodontal hastalıklar, dişin kendisini değil, dişleri çevreleyen dokulara etki eden enfeksiyon hastalıklarıdır. Çürük bulunmayan sağlam dişler dahi diş eti hastalıkları sebebi ile kaybedilebilir. Diş eti hastalıkları kimi zaman bir kimi zamanda daha fazla sayıda dişe etki eder. Karşılaşılan diş eti hastalıkları çocuklarda, büyüme çağındaki gençlerde, erişkinlerde ve yaşlılarda olmaktadır. Çok yaygın kronik hastalıklardan olan periodontal hastalıklar, genellikle ağrısız olur ve bu sebeple hasta tarafından zor anlaşılır. Bu nedenle bireyler bazen hekime başvurmakta geç kalabilir.
Diş etrafındaki destek dokular diş eti, diş kökü, çene kemiği ile diş kökünü çene kemiğine bağlamaya yardımcı liflerdir. Bu yapı periodonsiyum olarak bilinmektedir. Ağızdaki enfeksiyon yalnızca diş etini etkilediğinde bu duruma, gingivitis ismi verilmektedir. Gingivitis hastalığın en önemli belirtisi ise şişmiş, kırmızı, parlak, yumuşak ve çabucak kanayan diş etidir.
Hastalık ilerlediği takdirde, diş eti ile beraber diğer dokular da etkilenir. Dokuların etkilenmesine, periodontitis denilmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında, diş eti kanaması, kırmızı- mavimsi- morumsu renk farklılığı, diş etinde çekilme, diş etinde büyüme, dişlerin yer değiştirmesi, dişler arasında aralanma, uzaması ve sallanması, abse oluşumu, hassasiyet ve ağızdaki rahatsız edici kokulardır. Diş etinde oluşan ağrı özellikle abse oluştuğunda görülmektedir. Periodonsiyumda enfeksiyon estetik sorunlar, çiğnemede kayıp ve yapılacak protezleri taşıyamayacak kadar hastalıklı bir altyapı meydana getirir.
Diş Eti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi travma, diş eti hastalıkları gibi farklı sebepler ile diş etinin kök yüzeyini açıkta bırakacak biçimde konum değiştirmesidir. Açıkta kalan kök yüzeyi estetik, işlev bakımından rahatsızlık verdiği gibi kimi zaman sızlama veya ağrı gibi şikayetler de oluşturabilir.
Diş eti çekilmesi bazen çok basit tedaviler ile geri döndürülebilir iken kimi durumlarda geri döndürülmesi mümkün olmayan sonuçlar oluşturabilir. Kısacası tek seanslık bir temizlik uygulaması ve ağız hijyeni neticesinde düzelebilmesi mümkün iken farklı periodontal operasyonlar sonrasında düzelemeyecek çekilmeler de oluşabilmektedir. Bu sebeple erken dönemde müdahale daha az seansta daha az uygulama ile diş eti çekilmesinin tedavisi veya durdurulması sağlanabilir.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluyor?
Yeterli olmayan ağız bakımı, kalıtımsal faktörler diş eti hastalığına sebep olmaktadır. Bunların yanı sıra hatalı yapılmış diş kaplama ve protezleri ve eğri dişlerin mevcut olması diş eti hastalığı oluşumu için elverişli zemin hazırlar. Zamanında uygulanmayan bakım ve tedaviler sebebi ile bu problemler ilerler ve ciddi boyutlara ulaşır. Diş eti hastalığını ilerlemesine etki eden faktörler:
* Kalıtım
* Bakımsızlık
* Kötü dolgu, protez, kaplama
* Eğri dişler
* Bakteri plağı ve diş taşı
* Diş çürüğü gibi etkenler incelenip tedaviye en kısa zamanda başlanmalıdır. Diş eti hastalıkları için Antalya diş eti tedavisi erken uygulandığı takdirde çok etkilidir.
Diş eti tedavisi başlarında vakaların çoğunluğunda cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi yeterli olmaktadır. Başlangıç periodontal tedavi yönteminde diş ve kök yüzeyi temizliği uygulanır, ağız hijyeni sağlanır. Ayrıca oklüzyon kontrol edilir ve yemek artıklarının ve mikroorganizmaların daha rahat birikmesine olanak sağlayan çürükler, yirmi yaş dişleri çekilir. Uygulanan tedavi ile dişetlerindeki iltihabı ortadan kaldırmak ve diş eti iltihabına neden olan mikroorganizmaları ortamdan uzaklaştırmak hedeflenir. Uygulanan tedavi ile, diş eti tekrardan dişe adapte olur, diş eti büzülür ve doku cebi ortadan yok olur.
Diş Eti Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Diş eti hastalığının büyüklüğüne göre kanamanın tedavi edilmesi değişik metotlar kullanılmasını gerektirebilir. Bazen yalnızca bir diş taşı temizliği ile diş eti kanaması 2 veya 3 gün gibi kısa bir zaman zarfında tamamen ortadan kalkabilir.
Uygulanmış bir diş kaplama ya da diş köprüsünden kaynaklı diş eti kanamasının tedavisi daha uzun sürmektedir. Diş eti kanamasının nedeni enfeksiyon ise ve o bölgede çıkarılması gereken implant var ise 5 veya 6 aya kadar uzayan bir tedavi süreci söz konusu olabilir. Tedavi süresinden çok diş eti tedavisinin başarı ile sonuçlanması önemlidir. Bu nedenle en kısa zamanda Antalya diş eti tedavisi için doktorlarımıza tedavi olmalısınız.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş eti çekilmesini engellemenin en iyi yolu, diş bakımını tam ve rutin olarak yapmaktır. Dişlerinizi her gün kesinlikle fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin. Ayrıca yılda minimum iki defa kliniğimizde bulunan diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmesi gibi bir rahatsızlık yaşıyorsanız, diş hekimi arkadaşlarımız sizi daha sık görmek isteyebilir. Sürekli yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmayı ihmal etmeyin. Diş hekimlerimizden, dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini talep edin. Diş eti çekilmesini engellemenin diğer yolları ise:
* Sigara veya farklı bir tütün ürünü tüketiyorsanız, zaman geçirmeden bırakın.
* Dengeli ve sağlıklı diyet uygulayın.
* Ağzınızda meydana gelen değişiklikleri yakından takip edin ve kliniğimize uğramayı ihmal etmeyin.
Diş Eti Neden Kanar Tedavisi Nedir?
Diş eti sağlığında meydana gelebilecek problemler, bireylerin genel sağlık durumunu da olumsuz etkiler. Hastalarda oluşan Diş eti kanaması, vücudun kırmızı alarm göstergesidir. Savunma sisteminin zayıf düşmesi ve vitamin eksikliği gibi problemler diş eti sağlığının bozulmasına sebep olmaktadır. Bu gibi sebeplerle diş eti hastalığı ortaya çıkar. Diş eti hastalığı Başlıca nedenleri:
* Kötü ağız hijyeni
* Yanlış veya yetersiz fırçalama
* Hatalı diş dolguları
* Kötü uygulama yapılan diş kaplamalar
* Eski protez ve kaplamalar
* Burun tıkanıklığı
* Kalıtsal etkenler
* Şeker hastalığı
* Radyoterapi ve kemoterapi sonrasında oluşan düşük vücut direnci
* Vitamin eksikliğidir.
Enfeksiyon sebebi ile meydana gelen kanama, diş bakımını yeterli seviyede yapmayan hastalarda daha hızlı ilerler. Meydana gelen enfeksiyon yalnızca diş etine değil diğer organlara ve vücudun savunma sistemine olumsuz etki eder. Diş eti hastalığının habercisi olarak bildiğimiz diş eti kanaması ağız kokusuna da yol açmaktadır. Bazı durumlarda çürük boşluğu içerisine ilerleyen diş eti, şiddetli ağız kokusu ve kanama yapmaktadır. Diş çürüğüne ilerlemeden tedavi uygulanması hem diş eti problemlerini ortadan kaldırır hem de dişin kurtarılmasını mümkün kılar. Antalya diş eti hastalıkları rutin kontrolleri bu nedenle önemlidir.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Fırçalama anında kanayan diş etleri, kızarmış, şişmiş ve ödemli diş etleri, ağız kokusu, soğuk veya sıcağa aşırı hassasiyet diş eti hastalıklarının başlıca belirtileridir.
Diş eti hastalıklarında en fazla gözlemlenen diş eti çekilmesi, diş etinin kök yüzeyini açıkta koyarak kök ucuna doğru yerleşmesidir. Dişeti çekilmesi rastlanan bireylerde dişlerde hassasiyet, kök çürükleri ve estetik sıkıntılar görülebilir. Hatalı diş fırçalama, diş sıkma ve gıcırdatma var olan rahatsızlığın ilerlemesine katkıda bulunabilir.
* Diş fırçalama esnasında diş etlerinde kanama
* Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
* Ağız kokusu
* Diş etlerinde çekilme
* Dişlerden rahatlıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
* Dişler ve diş etleri arasında iltihaplı akıntı
* Sallanan ya da giderek birbirinden uzaklaşan dişler
* Isırma esnasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkinin farklılaşması Diş eti hastalıklarının belirtileri arasındadır.
Antalya Diş Eti Tedavisi Fiyatı
Diş eti tedavisi fiyatı, uygulanacak işleme göre farklılık göstermektedir. Diş eti hastalıkları tedavisinde, çok basit ve kısa tedavilerle süreç tamamlanabileceği gibi, uzun ve materyal maliyeti olan süreçler de uygulanabilir. Detaylı diş eti tedavisi fiyatı için hekimimize başvurabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Antalya diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimimiz tarafından sorunlu bölge derinlemesine temizlenmektedir. Derin temizlik esnasında, diş eti çizgisinin altında bulunan dişlerde ve kök yüzeylerinde meydana gelen plak ve tartar tamamen çıkarılır. Daha sonra açıkta kalan kök yüzeyi bakterilerin tutunmasını önlemek için düzgünleştirilir. Diş hekimi arkadaşlarımız gerekli gördüğü takdirde, kalan diğer bakterilerden kurtulmak için antibiyotik tavsiye edebilir.
Diş eti çekilmesi yüksek ise farklı tedaviler uygulanmaktadır. Yüksek kemik kaybı ve çok derin cepler sebebi ile derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar büyükse, diş eti çekilmesinin sebep olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı uygulanabilir.