Diş Çapraşıklığı Antalya
Diş çapraşıklığı çoğunlukla çocuklarda ve ergenlikteki gençlerde ortaya çıkan, süt dişlerinin dökülmesinin ardından kalıcı dişlerin yerini alması ile meydana gelen ağız ve diş sorunlarından biridir.
Günümüzde diş çapraşıklığı neredeyse her 2 çocuktan birinde ortaya çıkmakta ve bu durum çocuklar için hem estetik hem de fonksiyonel açıdan büyük sorunlara neden olmaktadır. Diş yamukluğunun en büyük nedenlerinden bir, kalıtımsal ve genetik etmenlerdir.
Bunların yanı sıra çapraşık diş problemi sadece çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde değil ebeveynlerinde de büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Sizlerde çocuklarınızda ya da sizde diş çapraşıklığı sorunu olduğunu düşünüyorsanız Antalya diş çapraşıklığı tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çapraşık diş nedir, çapraşık diş tedavisi nasıl yapılır, çapraşık diş nasıl giderilir, çapraşık dişleri engellemek için neler yapılır ve Antalya diş çapraşıklığı tedavisi aşamalarının hepsi bu yazımızda.
Ortodontik Çapraşık Diş Tedavisi Antalya
Ortodonti-çapraşık diş tedavisi, ortalama 2 yıl devam eden bir tedavi yöntemidir. Ortodonti-çapraşık diş tedavisinin uygulanabilmesi için diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu dönemde dişlerin temizliğine özen gösterilmeli ve doktor kontrolleri düzenli bir şekilde devam etmelidir. Ortodontik Tedavi ihtiyacı Gerektiren Durumlar ise:
* Overbite, kısacası üst ön dişlerin alt ön dişlere kıyasla daha önde olması durumu ortodonti-çapraşık diş tedavisi gerektirir.
* Alt ön dişlerin üst ön dişlere kıyasla daha önde olması, alt dişlerin üst dişlere göre daha önde konumlanması yani underbite. Underbite durumu da ortodonti-çapraşık diş tedavisi gerektirir.
* Crossbite, çapraz kapanış manasına gelmektedir. Alt ile üst ön dişlerin üst üste kapanmaması anlamına gelmektedir.
* Açık kapanış openbite ise, üst ön dişlerinin orta hattının, alt ön dişlerin orta hattı ile denk gelmemesidir.
* Bazı doğal sebepler ya da diş çekimi dolayısı ile oluşan boşluklar olmaktadır.
* Dişlerin dizilebilmesi için çenede gerekli olan yerin bulunmaması durumu çapraşıklıktır.
Antalya Diş Çapraşıklığı
Dişlerle alakalı yaşanan en önemli problemlerden bir tanesi de dişlerin çarpık, yamuk ya da eğri olmasıdır. Dişler çene kemiği içerisinde düzgün şekilde sıralanmadıkları durumda hem işlevsel hem de estetik olarak sorun oluştururlar.
Bu durum dişlerin arasında besin artıklarının birikmesine ve kısa zaman içerisinde çürümesine ortam oluşturur.
Diş arasında besin artıklarının birikmesi diş eti sağlığı açısından da sorun oluşturur. İlk dönemlerde diş eti kanaması ile başlayan diş eti hastalığı zaman içerisinde dişlerin çapraşık olması nedeni ile kemik kaybına neden olur. Böylelikle ilerlemiş diş eti sorunları ortaya çıkar. Diş çapraşıklığı, Diş yamukluğu seviyesi kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Çok fazla eğri olmayan dişler için kliniğimizde lamine ya da bonding gibi yöntemler ile protetik tedavi uygulanması mümkündür. Fakat büyük çaplı bir diş çapraşıklığı bulunuyorsa, dişlere tel takılarak ortodonti tedavisi daha uygun olacaktır.
Antalya Diş Çapraşıklığı Kaplama Tedavisi
Çapraşık dişler, birçok kişinin ortak problemi arasında yer almaktadır. %90 genetik nedenlerden kaynaklanan yamuk ön dişlerin tedavisi de ortodonti ile sağlanmaktadır. Süt dişlerin henüz vakti gelmeden çekilmesi, burundan değil de ağızdan nefes alma diş çapraşıklığına neden olmaktadır. Bunların yanı sıra parmak emme, yatış pozisyonu ve beslenme bozuklukları gibi alışkanlıklardan dolayı özellikle ön dişlerde yamukluk oluşmaktadır.
Yamuk Ön Dişlerin tedavisi- Ortonorm Ortodonti Çapraşık, yamuk ya da ayrık dişler, ortodonti tedavisi sayesinde her yaşta rahatlıkla düzeltilebilir. Yamuk ön dişlerin düzeltilmesi içi ortodonti tedavisi gerekmektedir. Metal braketler, şeffaf apareyler, lingual braketler ve telsiz tedavi seçenekleri ile yamuk ön dişler tedavi edilebilir.
Ortodonti tedavi süresi hastanın ağız durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu durum hastanın tel takmadan kaplama tercihine gitmesine neden olmaktadır. Birçok hasta sosyal avantajlardan ötürü çapraşık dişler için kaplama seçeneklerini tercih etmektedir. Estetik kaygıyı yok eden kaplama tedavisi, diş teline kıyasla daha popüler uygulamalar arasında yer almaktadır.
Diş çapraşıklığı kaplama uygulaması, lamine ve zirkonyum gibi alternatiflerden meydana gelmektedir. Diş temizliğine özen gösteren ve düzenli olarak diş hekimi randevularını aksatmayan hastalar yaptırdıkları zirkonyum diş kaplama, lamine kaplama ya da empress diş kaplamalarını çok uzun zaman herhangi bir problem yaşamadan kullanabiliyor.
Diş Çapraşıklığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çapraşık Diş Nedir?
Halk arasında diş yamukluğu olarak da bilinen diş çapraşıklığı, çocukluk döneminde süt dişlerinin dökülmesinin ardından kalıcı dişler ortaya çıkar ve yerlerini alır. Bu konumlama sırasında kalıcı dişlerin yamuk bir şekilde yerleşmesi ya da çıkması durumuna diş çapraşıklığı denmektedir.
Diş çapraşıklığı oldukça yaygın bir diş problemi olduğundan ortodonti dünyasında da bu soruna yönelik farklı çözümler üretilmeye başlanmıştır.
Çapraşık Diş Neden Oluşur?
1- Genetik Faktörler: Çapraşık diş sebepleri arasında en yaygın olan neden, kalıtsal yani genetik faktörler olmuştur. Çocuklarda diş genişliği ile çene boyu arasında uyumsuzluk olması, genetik faktörlere etki eden önemli bir etmendir.
Diğer bir sorun ise, çene gelişimini olumsuz etkileyen solunum yolu sorunlarıdır. Eğer kişilerin burun yollarında solunuma engel olan bir etmen var ise, önce üst çeneyi daha sonra da alt çeneyi etkileyerek normal şekilde gelişmesini önleyebilir. Böylelikle dişlerin düzgün sıralanmalarına engel olur.
2- Süt Dişlerinin Erken Çekilmesi: Çapraşık diş sorunlarından bir diğer sebebi ise çocuklarda süt dişlerinin olması gerektiğinden daha önce çekilmiş olmasıdır. Çocuklarınızın süt dişleri normal değişim zamanından önce, dışarıdan müdahale ile çekilirse, yerlerine gelecek olan kalıcı dişlerin yamuk olma ihtimali çok yüksektir.
Süt dişlerinin herhangi bir ekstrem durum olmaması durumunda zamanından önce çekilmesi yanlış bir tedavi yöntemidir. Süt dişleri altından gelecek olan yeni dişlere yer tuttuğundan aslına çapraşıklığı engelleyen bir tampon görevi görmektedir.
Bu nedenle gelecek olan kalıcı dişlerin bulunması gereken yerde duran yan dişler, kalıcı dişin çıkmasına engel olmaktadır. Bu durumda kalıcı dişler buldukları herhangi bir boşluğa doğru ilerler ve bozuk bir şekilde çıkmaya başlar. Süt dişlerinin vaktinden önce çekilmesi, ağız içindeki organik sistemin bozulmasına yol açmaktadır.
3- Süt Dişlerinde Oluşan Çürükler: Bazen süt dişlerinin ara yüzlerinde gözle görülebilecek düzeyde çürükler meydana gelebilir. Zamanında tedavi edilmediğinde ise, bu çürükler, komşu dişlere de sarkarak kaybolan diş dokusunun oluşturmuş olduğu boşluğa doğru kaymasına neden olur.
Çürük dişlerin meydana getirdiği kaymalar diş dizilimi bozukluğuna neden olarak çapraşık diş sorununu başlatmış olur. Bu nedenle süt dişlerinde oluşabilecek çürüklerin hafife alınmaması gereklidir. Nasıl olsa dökülecek mantığı ile tedavi ettirmekten kaçınmanız gereklidir.
Diş Çapraşıklığı Tedavilerine Hangi Durumlarda Başvurulur?
* Dişlerde kolay fark edilen ve gözle görünen yamuklukların olması
* Gülüş sırasında ayrık dişlerin ve diş etlerinin ortaya çıkıyor olması
* Ağız kapamada güçlük
* Çiğneme ve ısırma problemleri
* Şiddetli ağız solunumu olması
* Erken süt dişi çekiminin yapılması
* Arka dişlerin kapatılmasının ardından kesici dişlerin dikey olarak birbirine temas etmesi
* Genetik faktörler
* Ağızda eksik diş boşluklarının olması
Çapraşık Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Söz konusu ayrık ve çapraşık dişler olduğunda farklı diş çapraşıklığı tedavisi ile karşılaşmamız mümkündür. Tüm bunlardan önce bilinmesi gereken çapraşık dişlerin düzeltilmesi zaman ve sabır isteyen, uzun soluklu bir süreçtir. Bu nedenle alanında uzman ve sektörün en iyi ortodontistlerinin olduğu Diş Çapraşıklığı Antalya kliniğimizde hizmet veren diş hekimlerimiz ile görüşebilir ve detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Diş çapraşıklığı tedavisinin ilk yöntemi diş teli uygulamasıdır. Dişlerde meydana gelen çapraşıklıkların tedavisi için ilk olarak diş teli taktırmak gereklidir. Diş teli tedavisi her yaştan hastaya uygulanmaktadır. Bununla birlikte belirtmemiz gereklidir ki hastanın dişlerindeki sorun iskeletsel bir sorundan dolayı kaynaklı ise yaş da göz önünde bulundurulmaktadır.
Örnek verecek olursak, bir hasta, kemiksel bir problemden dolayı cerrahi bir prosedüre ihtiyaç duyabilmektedir. Tabi ki burada kesin ve net kararı alanında uzman ve tecrübeli ortodonti uzmanı verecektir.
Teknolojinin de gelişmesi ile modernleşen diş hekimliği dünyası son zamanlarda telsiz çapraşık dil tedavisi yöntemleri de geliştirmeye başlamışlardır. Diş Çapraşıklıkları estetik açıdan çözüm getiren telsiz ortodonti tedavileri, genellikle yetişkinlik döneminde metal tel ya da braket kullanarak kendilerini fiziksel olarak hassas bir duruma koymak istemeyen hastaların tercih ettiği yöntemdir.
Telsiz diş çapraşıklığı tedavisi hastaların tel takma konusundaki şüphe ve kaygılarını ortandan kaldırmaktadır. Şeffaf diş plakları, şeffaf braketler veya lingual ortodonti yöntemleri gibi ortodonti çözümleri, çapraşık diş tedavisi arasında son zamanlarda popülerliklerini arttıran yöntemlerden biri haline gelmiştir.
Çapraşık Diş Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çapraşık diş tedavisinin ardından düzgün olan dişlerinizi muhafaza etmek ve güzelliklerini korumak için tedavi sonrası dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Onlardan bazıları ise şu şekildedir;
* Tedaviye başlamadan önce dişlerinizde çürük varsa öncelikle onları tedavi ettirmeli ve sonra diş çapraşıklığı tedavisine başlamanız gereklidir.
* Tedavi boyunca kullanılan ya da tedavi sonrasında kullanmanız gereken apareylere iyi bakmanız gereklidir. Eğer diş hekiminiz size apareyin kullanımı ile ilgili talimatlar verdiyse, bu talimatlara harfiyen uymanız ve apareyin bakımını düzenli olarak yapmanız gereklidir.
* Tedavinizin tamamlanmasının ardından ağız ve diş sağlığınıza daha fazla özen göstermeli, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi ve ağız temizleme suyu kullanımını ihmal etmemelisiniz.
* Bazı ortodonti tedavileri beraberinde pekiştirme tedavisi sürecini de getirmektedir. Bu süreçte sabırlı davranmalı, süreç boyunca uymanız gereken prosedürlere uymalı ve sürecin tedavinizin bir parçası olduğunu unutmamanız gereklidir.
* Ortodonti tedavinizin ardından diş hekiminiz aksini belirtmediği sürece ilk 6 ay boyunca her ay düzenli olarak kontrol muayenelerini yapmalısınız.
* Kullanılan apareyde herhangi bir kopma, kırılma, çıkma ya da bozulma oluştuğunda diş hekiminize bildirmeli ve bozulan parçanın düzeltilmesini sağlamanız gereklidir.
Ortodontik Çapraşık Diş Tedavisi Görmeyen Hastalar Ne Gibi Sorunlar ile Karşılaşır?
Çapraşık diş tedavisi olmayan hastaların yaşayacağı sıkıntılara bakıldığında, hastanın dişlerinin estetik bir duruşu olmamaktadır. Bundan dolayı hastanın kendisine ve dişlerine olan güveni her geçen gün azalmaktadır. Güven kaybından dolayı rahatça gülümseyememektedir.
Çapraşık diş aralarının temizlenmesi fazlası ile zor olmaktadır. Birey çapraşık dişlerin arasını temizleyemediği takdirde, ağız bakımını sağlıklı bir şekilde yapamayacaktır. Böylelikle dişlerinin arasında besin parçacıkları birikmektedir. Biriken artıklar çürük oluşumuna neden olabilir. Çapraşık dişlere sahip olan bireylerin tedavi görmesi hem estetik açıdan hem de sağlık açısından oldukça yararlı olmaktadır.
Antalya diş çapraşıklığı tedavileri ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak ve tedavi olmak isterseniz, hemen çapraşık diş tedavisi Antalya kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Antalya diş çapraşıklığı tedavileri ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak ve tedavi olmak isterseniz, hemen çapraşık diş tedavisi Antalya kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.