Ağız içerisindeki kırık diş varlığı ağız kokusuna neden olmaktadır. Restore edilmeyecek durumda olan kırık dişlerin ağız boşluğundan uzaklaştırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kırık dişler veya diş kökünde kalan diş parçaları bakteri retansiyon ve kronik enfeksiyon odakları olabilirler.
Dişleriniz aldığınız herhangi bir darbe sonucu veya sert bir yiyecek yerken kırılabilir. Bunun yanı sıra giysi etiketlerini diş ile yırtmak veya dişlerinizi herhangi bir şey açarken alet gibi kullanmak dişlerinizin kırılmasına sebebiyet verebilir. Bazı hastalarda ise diş gıcırdatması alışkanlığı nedeniyle kırık dişler oluşabilmektedir. Dişlerde meydana gelen çürümeler ise dişlerin zayıflamasına ve zaman içerisinde kırılmasına neden olabilmektedir.
Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kırık diş tedavisi ağız içerisinde tedavisi yapılmadığı süre boyunca büyük sıkıntılara yol açmaktadır. Ağız kokusu ile birlikte dişin dokusuna, diş etine, diş minesine ve dile zarar vermektedir. Kırık diş tedavisinde eğer darbe sonucunda diş kırılması meydana gelmişse diş hekimi öncelikle çenede ve kırık olmayan dişlerde bir problem olup olmadığına bakmaktadır.
Kırık dişin tedavi edilebilmesi için kesinlikle uzman diş hekimlerinin kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Kırık dişler özellikle çürüme olan dişlerde sıklıkla yaşanmaktadır.
Diş Kırılması Çeşitleri
Diş kırılması farklı şekillerde olmaktadır. Dişin herhangi bir parçasının kırılması veya dişin tamamının kırılması gibi farklı durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş kırılması tek çeşit gibi görünse de farklı durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Dışarıdan bakıldığında gözle görülmeyen ve sadece mor ışık ile görülen çatlaklar zaman içerisinde tedavi edilmediği sürece kırığa dönüşebilir. Bu durum sadece diş kontrolünde anlaşılabilmektedir. Dikey şeklinde diş etine kadar uzanan diş kırılmalarında yapılan tek tedavi dişin çekilmesidir. Dişin sadece uç kısmının kırılması da diş kırılması çeşitleri arasında yer almaktadır.