Tedavi Protokolümüz
Ortodontik tedavi olmak için kliniğimize başvuran hastalar önce detaylı olarak muayene edilir. Muayene sonrasında hastaya tedavi yöntemi ve maliyeti hakkında ön bilgi verilir. Hastalardan gerekli sefalometrik ve panoramik film alınır.
Gerekli durumlarda büyüme ve gelişim durumunu tespit etmek amacıyla el-bilek filmleri veya bazı durumlarda postero–anterior grafiler istenebilir.
Hasta kliniğe ikinci kez geldiğinde istenilen filmlerin analizleri yapılır ve klinik muayene ile birlikte nihai tedavi planı belirlenir. Eğer tedavinin birden fazla alternatifi varsa bunlar hasta ile paylaşılır ve her yöntemin avantaj ve dezavantajı hastaya bildirilir.
Hastada diş çürüğü, diş eti iltihabı, hijyen eksikliği tespit edildiyse tedavi başlangıcı öncesinde bu problemlerin giderilmesi istenir.
Hasta tedavi koşullarını kabul ettiyse hastanın tedavi başlangıç fotoğrafları çekilir, hastadan ölçüler alınarak modeller elde edilir ve hastaya tedavi başlangıcı için randevu verilir.
Hastanın tedavisine başlanır. Uygulama sonrasında hastaya tedavi sırasında dikkat edeceği konular ve ağız hijyenini nasıl sağlayacağı hakkında detaylı bilgiler verilir. Bir sonraki kontrol için randevu verilir. Sabit tedavilerde kontroller genellikle 4-6 haftada bir yapılır.
Tedavinin ideal sonuca ulaştığına hekim tarafından karar verilir. Aynı zamanda hastanın ve velisinin de tedavi sonucu hakkındaki fikirleri alınır. Tedavinin bitirilmesine karar verildiğinde tedavi sonlandırılması için randevu verilir.
Ağızdaki apareyler veya teller çıkarıldıktan sonra, hastanın dişleri temizlenir, hastadan tedavi sonu fotoğraf ve ölçüler alınır ve tedavi bitiminde yine tedavi başında istenen filimler istenir.
Tedavi sonunda sağlanan durumun tekrar bozulmasını engellemek için pekiştirme tedavisi aşamasına geçilir. Bu amaçla hastaya lingual retainer adı verilen ve dişlerin arka yüzeylerinden geçen, dışarıdan görünmeyen ince teller ve takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar uygulanır. Hastaya kontrol için randevu verilir.
Pekiştirme aşamasında kontroller tedavi aşamasındaki kadar sık olmaz. Pekiştirme aşamasının ne zaman sona ereceğine hekim karar verir.