20 Yaş Dişi Antalya

Yirmi yaş dişleri, genel olarak çene kemiği içerisindeki konumu, üzerinin dişeti ya da kemikle kapalı olmasından ötürü gömük durumda olan dişlerdir.

20 yaş dişinin bir bölümünün dişeti ile kapalı olduğu durumlarda genellikle enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve çene açmada azalma meydana gelmektedir. Tekrar eden enfeksiyonlar sonucunda 20 yaş dişlerin çevresindeki kemik erimeye başlar ve yerine iltihaplı doku meydana gelir.

Yirmi yaş dişi çene kemliğindeki konumundan ötürü kimi zaman önünde bulunan azı dişlerine baskı uygulayabilir. Bu gibi durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklıklar oluşur.

20 yaş dişlerin çekimi genel olarak cerrahi olarak yapılmaktadır. Yirmi yaş dişinin çekiminden sonra çekilen kısımda şişlik ve ağrı görülebilir. Yaşanan durum 20 yaş diş çevresinin kemik doku olmasından kaynaklanmaktadır. Diş çevresindeki kemiği uzaklaştırmak için geleneksel metotlar yerine sert doku lazeri kullanıldığında şişlik ve ağrı %80 oranında azalmakta ve doku iyileşmesi hızlanmaktadır. Bunun yanı sıra çekimden sonra düşük seviyeli lazer uygulaması yapılabilir. Yapılan lazer uygulama ile 20 yaş diş çekiminden sonra iyileşme dönemi ve çekimden sonra meydana gelen Kas spazmına bağlı çene kilitlenmesi daha kısa olur.

Yirmi Yaş Dişi Çekimi ve Tedavisi Antalya ortodonti ağız ve diş sağlığı polikliniğimizde yapılmaktadır.

Yirmi Yaş Diş Çekimi Antalya

Gömülü yirmi yaş dişlerinin problem oluşturmasının nedeni, genetik olarak bu dişe gereksinim kalmaması ve zamanla çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz zamanla küçüldükçe 20 yaş dişleri kendisine yer sağlamak için zorlanmakta ve dolayısı ile öteki dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişi önündeki dişi ittirerek baskı oluşturmakta ve bu da çapraşıklığa yol açmaktadır. Ayrıca en geride olmaları ve çevresindeki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeni ile çabucak iltihaplanabilmektedirler.

Tam gömülü yirmi yaş dişleri genellikle problem oluşturmazlar. Ancak röntgen ile takip edilmesi gerekmektedir. Ancak tam gömülü olmalarına rağmen önündeki dişlerin köklerine basınç uygulayabilirler.

Kısmen çıkmış yirmi yaş dişleri en fazla sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıklarından dolayı öndeki dişe basınç uygulayarak çıkmaya çalışırlar. Üzerindeki diş eti parçası, zamanla arasına yemek artıklarının birikmesi ve bakteri üremesi nedeni ile iltihaplanır. Dişin çevresindeki diş etinin iltihaplanması neticesinde ağrı, şişlik, apse meydana gelir. Böylelikle çürük için uygun ortam oluştururlar.

Tamamen çıkmış yirmi yaş dişleri, genellikle problem çıkarmazlar ancak çok geride oldukları için bakımları zordur. Bu gibi durumlardan dolayı ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir tedbir olarak çekilmesi önerilir.

yirmi yaş diş antalya
20 yaş diş antalya

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

Beslenme alışkanlıklarının farklılaşması neticesinde çene yapısı zamanla küçüldüğünden, 20 yaş dişleri çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu sebepten ötürü yirmi yaş dişleri insanların ağız ve diş sağlığında ciddi problemlere yol açmaktadır.

7 yaş itibari ile başlayıp, 30 yaşına kadar oluşumunu tamamlayan yirmi yaş dişleri, insanların sosyal hayatını olumsuz etkileyebiliyor. 9 yaşlarında tomurcuk durumunda olan 20 yaş dişleri, 16 yaşına kadar kök oluşumu kısmi olarak tamamlar. Bu süreçten itibaren yirmi yaş dişi kendine ağız içerisinde bir yer arayışına başlar. Ancak uygun bir çıkış yeri bulamayan yirmi yaş dişi sorunları ise bu sırada ortaya çıkar ve müdahale edilmediği takdirde istikrarlı bir biçimde sorun oluşturmaya devam eder.

Görüntü ve şekil olarak öteki dişlerden farklı olan 20 yaş dişleri, bireyden bireye farklılık göstermektedir. Bazı insanlar da birden çok kökten oluşan 20 yaş dişlerin çürük sorunlarında kanal ve dolgu tedavisi gerçekleştirmek fazlası ile zordur. Genellikle yirmi yaş dişlerin tedavisinde dolgu ve kanal tedavisi neredeyse imkansızdır.

20 yaş dişler, çene yapısındaki pozisyonlarına göre değişkenlik gösterirler;

Yarı Gömülü 20 Yaş Dişleri

Bir bölümü ağız içerisinde açılabilmiş, bir bölümü de ağız içerisinde gömülü kalmış 20 yaş dişidir. Yarı gömülü yirmi yaş dişlerinin üstünde kapison ismi verilen bir diş eti cebisi yer almaktadır. Temizlenmesi imkansız olan diş eti cebi, vücutta iltihaplara ve ağız içerisinde apselere yol açmaktadır. Bu da ağız ve çene sağlığınızda ciddi problemlere neden olmaktadır.

Tam Gömülü 20 Yaş Dişleri

Tam gömülü 20 yaş dişleri, ağız içerisinde tam olarak gömülü durumdadırlar. Tam gömülü 20 yaş dişleri diş ağız içerisinde dizilimine etki ettiği için diş görüntülerinde bozuklara sebep olmaktadır. Tam gömülü 20 yaş dişleri ağız ortamı ile ilişkileri kısıtlı olduğu için ciddi iltihaplara yol açmazlar.

invisaling plak tedavi

Gömülü Diş Çekimi Antalya

Çıkma yaşı ve zamanı geldiği halde, farklı nedenlerle ağız içinde yerini alamayan, yumuşak doku ya da kemik içerisinde kısmen yahut tamamen kalmış dişler, gömülü dişlerdir. En fazla rastlanan gömük dişler ise 20 yaş dişleridir. 20 yaş dişlerinin haricinde köpek dişleri, küçük azı dişleri ve kimi zaman ön ve yan keser dişler de gömük diş olarak çıkabilmektedir.

Ağızda en son süren 20 yaş dişi ciddi problemlere yol açabilir. 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaya başlayan 20’lik dişler çenede yeterli yer olmadığı durumlarda gömük kalır ve şiddetli ağrılara neden olabilir. 20 yaş dişlerinin doğru şekilde çıkması ve çevre dokulara zarar vermemesi durumunda ağız içinde kalmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Fakat çene kemiği ile kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin gelecekte neden olacağı problemler göz önünde bulundurularak dişin röntgen sonrası çekimine karar verilebilir.

Yirmi yaş dişinin tehlikeli olduğu durumlar ise;

Dişeti enfeksiyonu: 20 yaş dişinin tam çıkmadığı durumlarda yemek birikintileri ve bakteriler 20 yaş dişinin etrafındaki diş etinin altına girerek enfeksiyona yol açar. Oluşan enfeksiyon sonucunda ağız kokusu, ağrı, yüzde şişme ve ağız açıklığında azalma olabilir.

Basınç ağrısı: Yirmi yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından ötürü ağrı yaşanabilir. Birtakım vakalarda bu basınçtan dolayı dişlerde aşınma meydana gelir.

Ortodonti: Birçok hasta dişlerindeki çapraşıklıkların düzelmesi için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişleri yer darlığı nedeni ile genellikle ön bölgede diş çapraşıklıklarının artmasına yol açar.

Protez: Total protez kullanan bireylerde gömük yirmi yaş dişleri protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama gibi sorunlara neden olabilir.

Kist oluşumu: Gömük veya yarı gömük yirmi yaş dişinin etrafındaki yumuşak dokuda kist meydana gelebilir. Bu kist ve dişin alınması, gelecekte oluşabilecek kemik ve komşu diş problemlerini engelleme açısından büyük önem taşımaktadır.

Yirmi Yaş Dişi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

17 ile 26 yaşları arasında sürmesi gereken 3’cü büyük azı dişlerine yirmi yaş dişi denilmektedir. Azı dişlerinden bir tanesi olan ve yirmi yaş dişi olarak isimlendirilen, halk arasında akıl dişi olarak da bilinen bu dişler yirmili yaşlarda büyümelerini tamamlar.  Dişlerin sıralamasında meydana gelen daralma, kemik yoğunluğu yahut dişin mevcut kök anatomisi gibi etkenlere bağlı olarak 20 yaş dişleri farklılık gösterebilir. Yirmi yaş dişleri tamamen çıkabilir yahut çene kemiği içinde tam ya da yarı gömülü dişler olarak kalabilir.

Yirmi Yaş Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağızda süren tüm dişler ilk çıkacakları zaman ağrıya sebep olabilir. Bu doğal karşılanması gereken bir durumdur. Bu sebeple 20 yaş dişlerinin ilk çıktığında oluşturduğu ağrı da normal karşılanmalıdır. Meydana gelen ağrılar, ağrı kesici ilaçlarla ve antiseptik gargaralarla azaltılabilir. Enfeksiyon oluşumu mevcutsa, bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ağrının devam etmesi, enfeksiyonun sürmesi halinde, 20 yaş dişinin çekilmesi gerekebilir.

20 Yaş Dişlerinin Çekimi Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

* Operasyondan sonra müdahale yapılan bölgeye konulan tamponu iki saat ısırmak gerekmektedir. 2 saat süresince tampon ya da pamuk değiştirilmemeli ve hasta, dili ile bu bölgeye etki etmemelidir.

* Operasyon bittikten sonra tükürme işlevi yapılmamalıdır. Aşırı derecede tükürülmesi halinde devam eden kanama daha çok artacağından iyileşme zamanı uzayacaktır.

* Kanın sulanmasını sağlayan birtakım ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

* Ancak 20 yaş dişi cerrahi bir müdahale ile çekilmiş ise, 10 dakika ara ile buz kompresi uygulanabilir. Buz kompresi oluşabilecek şişlik ve morarmaları önleyecektir.

* 24 saat katı, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca

ılık ve yumuşak yiyecekler tüketilmelidir.

* Çekim yapılan kısıma dilinizi değdirmemelisiniz. Diş çekilen bölgenin dil ile oynanması durumunda kanın pıhtılaşmasını önleyebilir, ayrıca dikişlerinizin kopmasına neden olabilirsiniz.

 

Bunun yanı sıra Antalya ortodonti ağız ve diş sağlığı polikliniğimizdeki hekiminizin tavsiyelerine uymanız iyileşme sürecinizi kısaltacaktır.

Yirmi Yaş Dişleri Çekilmeli mi?

Sıra dışı bir durum bulunmadığı takdirde yirmi yaş dişi çektirmek gerekmez. Yirmi yaş diş hakkında inceleme yapılırken eğer çekilmesine karar verilecekse bunun için bazı koşullar gerekmektedir. Bu koşulları şöyle sıralayabiliriz:

* Tam gömülü dişlerde ağrı problemi var mı?

* Diş çene kemiğine hangi oranda gömülü

* Gömülü diş öteki dişlerle hangi oranda ilişkili

* Gömülü diş sebebi ile kist oluşmuş mu?

* Çürüme ve apse oluşumu mevcut mu?

Bu koşullardan bir tanesi ya da hepsi birden şikayetler arasında yer alıyorsa yirmi yaş dişlerini çektirmek uygun olacaktır. Özellikle kist oluşumu mevcutsa, kist büyüdüğü takdirde çene kemiğinde yıpranmaya neden olacaktır.

20 Yaş Dişleri Hangi Durumda ve Ne Zaman Çekilmelidir?

Yirmi yaş dişleri ağızda en arkada bulunan dişlerdir. Ulaşılması ve görülmesi zor olan bir kısımda bulunduklarından dolayı fırçalanması ve bakımı diğer dişlere oranla daha zor olabilmektedir. Yeterli olmayan fırçalamaya bağlı olarak yirmi yaş dişleri kolayca çürüyerek ağrılara ve ağız kokusuna neden olmaktadır.

20 yaş dişleri kimi durumlarda çenedeki yer darlığı nedeni ile çıkamazlar. Tam olarak gömülü yani hiç görülmeyecek şekilde kalabildikleri gibi diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamı ile ilişkili duruma gelebilirler. Böyle durumda diş etinden çıktıkları kısımda gıdaların girmesine ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar.

Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık yani eğrilik oluşturabilirler. Bunun yanı sıra komşu dişe baskı yaparak komşu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun süreler fark edilmeyen gömülü yirmi yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara varan kistlere neden olarak ciddi problemlere yol açabilirler.

Herhangi bir probleme yol açmasa dahi diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacı ile çekilmeleri gerekebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı 20 yaş dişlerinin lokal anestezi ile sadece bulunduğu bölge uyuşturularak çekimi gerekmektedir.

20 yaş dişlerinin çekimi Antalya ortodonti ağız ve diş sağlığı polikliniğimizde çene cerrahları tarafından yapılmaktadır.

20 Yaş Dişleri Hangi Sorunları Yaşatır?

Şayet çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız ve ağız sağlığınıza gerekli ilgiyi gösteremiyorsanız dişlerinizde iltihaplanmaların oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bunun akabinde diş etrafındaki dokularda da iltihaplanma meydana gelecektir. 20 yaş dişleri yemek artıklarının en fazla toplandığı yer olduğu için gerekli bakım yapılmadığı takdirde çürümeler de oluşabilir. Dişlerde oluşan çürümeler kokuya neden olacaktır.