Antalya Çene Tedavisi
Çene eklemlerinde oluşan sorunların ortadan kaldırılması için uygulanan Antalya çene tedavisi yöntemi alanında en iyi diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Çene sorunları genellikle alt ve üst çenede meydana gelirken bazı durumlarda her iki çenede de ortaya çıkmaktadır.
Çene tedavisi hastaların daha rahat ve konforlu bir yaşam sürmeleri için ihmal edilmemesi gereken bir tedavi yöntemidir. Çene kaslarından ve çene kemiğinden oluşan alt ile üst çene kaslarının kasılmasıyla çene gevşemektedir. Bu sayede ağız açılıp kapandığından kişiler konuşmakta, esnemekte ya da çiğneme fonksiyonunu gerçekleştirmektedir.
Boyun, baş, diş, yanak ve tükürük bezlerinin de dahil oldukları sistemi etkileyen çene eklemi tedavisi alanında uzman bir hekim tarafından yapılmalı hekim seçerken bu konu üzerinde titizlikle durulmalıdır.
Çene Eklem Tedavisi; Sağlık açısından önemli bir sorun oluşturan çene eklemi problemleri, görünüm açısından da hastaları olumsuz olarak etkilemektedir. Oysa çene eklem tedavisi başarı oranı %100’lere yaklaşan bir oranla yapılabilmektedir. Antalya çene tedavisi fiyatları, çene tedavisinde diş teli ve çene tedavisi ne kadar sürer gibi sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Tedavisi Yöntemleri Antalya
Antalya çene tedavisi daha önce de belirttiğimiz gibi çene eklemi içinde meydana gelen basıncın düzenlenerek normal fonksiyonlarının kazandırılmasını sağlamaktadır. Ortodontist Antalya tarafından uygun görülen yöntem ile tedaviye başlanmaktadır. Hastalarda rahatsızlığa sebep olan bölgenin düzeltilmesi ile ağrının ortadan kaldırılması için bazı önlemler alınmaktadır.
Çene tedavisinde hastaların dikkat etmeleri gereken en önemli konu hekim kontrolü dışında internet ortamlarında çene ağrıları için yer alan yöntemlerin uygulanmamasıdır, çünkü bu daha kötü sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle uzman diş hekimleri yardımı ile tedavi yollarına gidilmelidir.
Son zamanlarda ortodontik alanında hastayı rahatlatmak için çiğneme kaslarına botoks uygulamaları da yapılmaktadır. Hastanın tedavi süresinde önerilere uyması tedavinin kısa sürede bitmesi açısından önemlidir. Çene eklemi ağrısının nasıl geçeceği sorusunun cevabını ancak size diş hekiminiz verecektir.
Çene eklemi tedavilerinde uygulanan yöntemlerden biri olan gece plakları ile diş sıkma durumunun ortadan kalkması için alınan tedbirler bazen sonuç vermemektedir. Bu durumda eklem bölgesine enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Tüm bu işlemlerin ardından çenede oluşan ağrılar giderilmezse cerrahi müdahale ile Antalya çene tedavisi işlemine kesin sonuçlara varılmaktadır.
Antalya Çene Eklem Bozukluklarının Tedavisi
Çene eklemi, alt çeneyi kafatasına bağlayan canlı bir dokudan oluşmaktadır. Çiğneme kaslarında meydana gelen ağrı ve fonksiyon bozuklukları ise, çene eklem bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Bu bozuklukların tedavisi ise ameliyatla yapılmaktadır. Çene eklem bozukluklarının en yaygın belirtileri şunlardır;
* Ağzın açılma esnasında ağrı hissedilmesi
* Sesli veya takırtılı olarak ağzın açılıp kapanması
* Ağzın kilitlenmesi veya tamamen açılamaması
* Boyun bölgesinde sertlik ve ağrı oluşması
* Çiğneme yaparken yüz bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar
* Dişlerin kapatılması esnasında ağrı hissedilmesi
* Çenenin çiğnemeden dolayı, çok çabuk yorulması
* Sabahları çenenin açılamaması veya ağrılı açılması
* Zorlukla esneme
* Kulaklarda basınç hissi ve şiddetli ağrı oluşması
* Yüz bölgesinde şekil bozukluğu oluşması
* Ağzı açarken çenede kayma oluşması
Çene eklem bozukluğu başlıca nedenleri ise şunlardır;
* Çene bölgesinin darbe alması
* Tek taraflı çiğneme
* Dişleri gıcırdatma, sıkma ve diş eksikliği
* Stres
* Bazı ortodontik hastalıklar
* 20 yaş dişlerinin çok geriden çıkması
Çene eklem bozukluğu; diş ve kapanışları, çiğneme kasları ve çene eklemi muayenelerinden sonra, röntgen çekilerek teşhis edilmekte ve tedavi yöntemi belirlenmektedir. Çene eklem bozukluklarının tedavisi; ortodontik tedaviler ve ameliyatlar ile yapılmaktadır. Bu tedavinin çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
* Hastanın koruyucu tedavi konusunda eğitilerek, bu tedavinin uygulatılması
* Splint tedavi
* Ortodontik tedavi
* İlaç tedavisi
* Egzersizler ve fizik tedavi
* Cerrahi tedavi
Alt Çene Geriliği Tedavisi
Alt çenenin üst çeneye oranla daha geride bulunması durumuna, alt çene geriliği denmektedir. Ameliyatla gerçekleştirilen alt çene geriliği tedavisi sayesinde, alt çene üst çeneyle simetrik duruma getirilmektedir. Bu ameliyat öncesinde;
* Hastanın kafa ve çene röntgenleri çekilir
* Ameliyat esnasında faydalanmak için alçıdan modelleme yapılır
* Tüm veri ve görüntüler bilgisayara aktarılıp, ameliyat sonrası elde edilecek durum görüntülenir
* Dijital ortamda gerekli ölçümler yapılarak, operasyonun planı ortaya çıkarılır.
Alt çene geriliği ameliyatı 18 yaşından büyükler için uygulanmaktadır. Bu yaşa kadar, çene gelişimini tam olarak tamamlamadığından, çok acil durumlar hariç ameliyat yapılmamaktadır. Alt çene geriliği ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Ameliyat, ortodontik tedavinin bir parçası olduğundan, ameliyat öncesinde hastaların, diş teli kullanarak dişlerinin düzelmesini sağlanmaktadır. Ameliyat esnasında ise diş telleri çıkarılmamaktadır. Ameliyatta çene kemiği kesilmekte ve çene olması gereken konuma alınmaktadır. Alt çenenin öne alınmasından dolayı olan boşluk ise, kemik dokusu ile doldurulmaktadır.
Öne alınan çene, titanyumdan yapılan plak ve vidalar ile sabit hale getirilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Ameliyat hastanın çene yapısına göre değişmekle beraber, en fazla üç saat civarında sona ermektedir. Hastaların evlerine taburcu olması ise, ortalama 3 gün sonra olmaktadır. Ameliyat sonrası oluşan şişlikler ise, yaklaşık bir hafta civarında iyileşmektedir. Ameliyattan yaklaşık altı ay sonra tamamen iyileşme sağlanmakta, bir yıl sonra ise hastalar, hiç ameliyat olmamış gibi yaşamlarına devam ediyorlar. Alt çene geriliği ameliyatlarında mutlaka ortodonti uzmanının yanı sıra, bir çene veya plastik cerrahı bulunmakta ve operasyonları, koordineli olarak gerçekleştirmektedirler.
Alt çene geriliği ameliyatı, hastalara şu avantajları sağlıyor;
* Estetik olarak, hastanın yüzünde mükemmel bir görünüm sağlamaktadır
* Hastanın psikolojik olarak kendine güvenini arttırır
* Hastada var olan konuşma, yemek yeme ve çiğneme gibi sorunların tamamını ortadan kaldırır
* Ortodontik tedavinin süresini kısaltır ve başarı şansını çok daha fazla arttırır
* Hastadaki nefes alma problemi düzelir
* Ameliyat sonrası iz kalmamaktadır (ameliyat ağız içinden yapıldığından).
Alt çene geriliği ameliyatı yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususların başlıcaları şunlardır;
* Oluşabilecek iltihaplanmaları önlemek için, antibiyotik tedavisi uygulanır
* Alt çene geriliği ameliyatı sonrası belirli bir süre ağrı oluşabileceğinden, kas gevşetici ve ağrı kesici kullanımı önerilmektedir
* Hastalar, doktor tavsiyesine göre önerilen sürelerde sıvı gıda tüketmeli, daha sonra yumuşak gıda tüketimine geçmelidir
* Herhangi bir sorun oluşmaz ise, sargılar ortalama 4 gün içinde çıkarılarak, dikişler alınmaktadır
* Hastalar, normal yaşantılarına, ameliyattan bir hafta sonra geçebilmektedir.
Çene Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedenleri Nelerdir?
Ağız ve diş sorunları içinde en rahatsız edici sorunlardan çene eklemi rahatsızlıklarıdır. Çene eklemi rahatsızlığı nedenleri aşağıdaki nedenlerden oluşabilmektedir;
* Dişleri gıcırdatma ve sıkma
* Tırnak yeme alışkanlığı
* Sıklıkla sakız çiğneme
* Uzun süren diş tedavileri
* Yiyecekleri tek taraflı çiğneme
* Dişler arası uyumsuzluk
* Psikolojik sorunlar
Çene eklemi sorunlarının yoğun stres ile doğrudan ilişkili olduğu da bilinir. Bu rahatsızlığa ise sadece Antalya diş hekimi detaylı muayenesi sonrasında tanı konulabilir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Teşhis ve Tanısı Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavilerinde teşhis ve tanı fazlası ile önemlidir. Klinik muayene yaklaşık 30 dakikada tamamlanmaktadır. Belirtilerin türüne ve şiddet derecesi hastalığın nedenini kesin olarak belirler. Bu muayene dokunma tekniği ile de sağlanabilir.
Hekim küçük parmağını hastanın kulağına koyarak çenenin çalışmasını kontrol edebilir. Muayene sonunda tetkik ve tetkikler istenebilir. Bu tetkikler Panoramik grafi, tomografi, mr ve pet işlemleridir. Antalya Diş Hekimi ayrıca diş modellerini isteyebilir.
Bu alçı sayesinde hareketli stimülatöre geçilerek oluşan hasar tespit edilir. Bu tetkikler sonunca rahatsızlığın nedeni, teşhis ve tanısı doğru şekilde belirlenir.
Çene Tedavisi Aparatı Nasıl Uygulanır?
Diş ve çene sorunları genellikle çocuklarda büyüme çağlarında kendini gösterir. Özellikle çocukların süt dişlerini düşürüp yerine kalıcı dişlerinin geldiği dönemlerde dişin düzgün çıkamaması ya da bozuk çıkması gibi durumlar görülebilir. Bu sorunlar arasında çenenin yüz iskeleti ile uyumsuz olması gibi durumlar da vardır. Bunlar için yapılan tedavilerde kullanılan yöntemlerden biri çene tedavisi aparatı uygulamasıdır. Bu aparatlar kimi zamanlarda yalnızca ağız içinde yer alırken kimi zaman hastanın başında çeşitli yerlerden destek alınarak takıldığı durumlar da vardır. Böyle zamanlarda hastalar görünüşleri ile ilgili sorun yaşasalar da sağlıklı bir çene yapısına kavuşmak için yapılması gereken bir fedakarlıktır.
Çene Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsanların ağız ve diş yapısı karmaşık gözükmese de oldukça önemli fonksiyonlara sahip bir yapıdır. Sindirimin ve solunumun ilk aşaması olması nedeni ile ağız ve diş yapısının sorunsuz olması önem arz etmektedir. Ancak yaşanan sağlık problemleri ve dişlerin ihmal edilmesi gibi nedenler ile dişlerin ve çenenin yapısında sorunlar oluşabilmektedir. Çenenin ve dişlerin yapısı ile ilgili olarak yaşanılan sorunlar ortodonti adı verilen bölümün ilgi alanına girmektedir. Çenenin tam yerine oturmaması, dişlerin eğik veya üst üste çıkması ve çenede eğiklik bulunması gibi konular ortodonti tedavileri ile çözülebilecek sorunlardır. Ortodonti ile Antalya çene tedavisi nasıl yapılır sorusu bu konular ile ilgili sorun yaşayan kişilerin merak ettiği konuların başında yer alır.
Çene Sorunları Belirtileri Nelerdir?
İlk ve orta düzeyde ortaya çıkan çene sorunları rahatsızlıklarının bazı belirtileri bulunmaktadır. Aşağıdaki maddelerde yer alan çene sorunu belirtilerinden herhangi birine dahi sahipseniz zaman kaybetmeden bir ortodontist Antalya muayenesine gitmeniz gereklidir.
* Dişleri sıkmaya bağlı olarak çenede ağrı meydana gelmesi
* Çene kısmı dahil, kulak, boyun, diş ve gözlere yayılan basınç
* Halsizlik ve kulak çınlaması
* Çene hareketlerinde kısıtlamalar
* Çenenin açılıp kapanmasında zorluk ve esneme
* Yemek yemede zorluk
* Yüz bölgesinde şişlik ve ağrı
* Baş dönmesi ve baygınlık
* Dişlerde meydana gelen hassasiyet ve dişlerin sallanması
Çene tedavilerinde amaç çene fonksiyonlarını normal haline getirmektir. Tedavinin sonunda çene eklemi fonksiyonlarını geri kazanır.
Çene Tedavisi Aparatı Nedir?
Diş ve çene sorunları günümüzde özellikle ergenlik yaşlarındaki gençlerde olmak üzere birçok insanda karşılaşılan sorunlardandır. Bu sorunlar kimi insanda sadece diş bozuklukları kimilerinde ise diş ile birlikte çene yapısında görülen anormallikler şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu tür bozukluklarda uygulanan tedavi yöntemleri ortodontinin bir çalışma alanıdır. Bu alanda çalışan uzman ortodontistler başta tel tedavisi olmak üzere çeşitli yöntemler ile hastaları tedavi ederler. Çene anormallikleri arasında alt ya da üst çenenin normale göre daha ileride ya da daha geride olması vardır. Bununla birlikte çenenin açılıp kapanmasında yaşanan sorunlarda da ortodonti tedavileri uygulanabilir. Bu durumlarda çene tedavisinde diş teli ya da Antalya çene tedavisi aparatı gibi malzemeler kullanılarak tedavi uygulanır.
Çene Tedavisi Aparatı Nasıldır?
Çene yapısı anomali durumlarında kullanılan tedavi araçlarından biri olan çene tedavisi aparatı bazı hastalar için ağız dışında uygulanabilir. Bu durumda hastanın alnından ya da çenesinden destek ile takılan bu aparatlar çenenin normal bir görünüm almasına yardımcı olur. Bu aparatlar diş hekimleri tarafından genellikle hızlı büyüme zamanı olarak bilinen 12 ile 17 yaşlar arasındaki hastalara önerilir. Bu aparatların gün içinde belli bir kullanım zamanı olmaktadır. Takma ve çıkarma işlemlerini hasta kendisi yapar. Çene tedavisi alanında uzmanlaşmış olan ortodonti uzmanlarımız ile çene tedavi merkezimizde hastalarımızın hizmetindeyiz. Sağlıklı bir çene görüntüsüne sahip olmanız için çalışıyoruz.
Çene Tedavisi Nasıl Yapılır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çene tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi yöntemlerinin ilki braket adı verilen tel tedavisidir. Dişlerin şekillerinde yaşanan bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan teller sabit ve hareketli olmak üzere iki gruba ayrılır. Braket sistemi ile dişlere takılan teller sayesinde dişler normal şekline getirilir. Hareketli teller çıkartılabilir şekilde uygulanır. Şeffaf tel olarak bilinen yöntem hareketli aparey adı ile de anılmaktadır. Çene genişletmek veya çeneye yeniden pozisyon kazandırmak için kullanılan farklı aygıtlar da tedaviler için değerlendirilir. Bu tedavi yöntemleri ile sonuç alınamayana durumlar için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.