Diş Tedavisi

Dişler Kaç Yaşında Çürümeye Başlar?

Dişler Kaç Yaşında Çürümeye Başlar

Diş çürüğü, bebeklerde dişler çıktığı andan itibaren farklı dönemlerde meydana gelebilir. Dişin dökülmesi farklı çürümesi farklı bir biçimde değerlendirilmektedir.

Bebeklerde diş çürüğü oluşumu sebepleri ve çözümleri ile birlikte değerlendirilmesi gerekli olan bir durumdur. İlk diş çıkması sonrasında nasıl besinler tüketildiği, hastalıklara karşı alınan tedbirler ve diğer unsurlar bir bütün olarak göz önünde bulundurulur.

Bebeklerde yeni çıkan dişler taze ve daha tam anlamı ile oturmamış niteliktedir. 4 ve 6 aylarda meydana gelen diş çıkarma aşamaları bazı zamanlarda erken çürüme ile karşı karşıya kalabilir. Süt dişlerinde bebeklerde ve çocuklarda durum aynı şekilde gerçekleşmektedir. Çocukluk zamanından kendi kendisine düşerek yeni ve kalıcı dişlerin yerine gelmesi farklı bir zamandır. Bebeklerdeki yeni dişlerin erken zamanda çürümesiyse farklı bir sebep ile bağlantılı olabilir.

1 yaşındaki bebeklerde diş çürüğünün sebebi genel olarak beslenmeden kaynaklıdır. Doğal besinler tüketmeyen bebekler, bağışıklık sistemi güçsüz olduğu için erken çürüğe sebep olur. Anne ya da anne yoksa baba etkeni oldukça mühimdir. Çocuklarda çürük dişlerin tedavisinin yapılması en mühim hastalıklardan biri olarak kabul edilmelidir.

Ağız içi diş formu bağışıklık sistemi ile paralel bir niteliğe sahiptir. İltihap bakımından problemli, bakteri bulunan bir ağız içi sinir sistemi ve kan dolaşımı üzerinde bile etkili olabilmektedir. Bebeklerin erken aşamalardaki diş çürükleri bu sebep ile öteki dönemlere kıyasla daha riskli olabilir. Yeni gelişmesi gerekli olan bağışıklık sistemi olumsuz etkilendiğinde ilerleyen aşamalarda ciddi hastalıkların meydana gelme ihtimali fazladır. Bebeklik ve çocukluk döneminde vücut direncinin temelleri atılmaktadır.

Süt Dişlerinde Çürük Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen çürük diş çıkarma döneminde doktor kontrolünde işlemler gerçekleştirilmelidir. Bebek dişi ile alakalı olarak yaygın olan kulaktan dolma bilgi yanlışı bulunmaktadır. Bu da nasılsa yeni çıktığı için el ile ve bilinçsiz bir şekilde çekmeye çabalamak olacaktır. Dişlerin kök kısımları sağlam olduğundan dolayı çürümesi durumunda hemen diş doktoruna başvurarak çürüklerin ortadan kaldırılmasını sağlamalısınız.

Çocuklardaki diş çürüğünde kendi kendine sallanan ve çıkmaya yakın olan bir durum mevcut ise temiz bir el ile diş tutulup çekim yapılabilir. Yabancı bir cisim ile dişin temas etmesine mümkün olduğunca müsaade edilmemelidir. Kökten kopmaya yakın olan bir dişe farklı bir sıvı dökülmemesi gerekir.

Diş çürüklerinde bebeklere ilk zamanlarda paket gıdalar yedirmemek en doğru adım olacaktır. Rahatlıkla elde edilen bebek maması, meyve suyu gibi yanılmaya sebep olan ürünlerden kaçınmanız mühimdir. Şeker ilave edilen her üründe çürük ihtimali ile erkenden karşı karşıya kalma ihtimali artar. Bu aşamada karbonhidratlı ve şekerli gıdaların ayrı değerlendirilmesi gerekir. Besin değeri bakımından organik şeker bulunduran meyveler farklı yapay pancar şekeri farklıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir