Diş Tedavisi

İmplant Hangi Durumlarda Sökülür?

İmplant Hangi Durumlarda Sökülür

Diş eksiklikleri ve diş hasarları sonucu oluşan tahribat için en fazla kullanılan protetil tedavi tekniklerinden biri olan implant tedavisi yapılırken ömrünün uzun olması hedeflenir. Nitekim başarı seviyesi yaklaşık olarak %99 olan bu tedavi yönteminde genellikle herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınmaz. Ender hallerde tedavi başarısız bir şekilde sonuçlanabilir ve diş implantının sökülmesi gerekli olabilir. Bu duruma sebep olan çok farklı durumlar vardır.

Diş implantının sökülmesini gerektiren en yaygın halleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Enfeksiyon durumunun meydana gelmesi
  • İmplantın vücut tarafından kabul görmemesi
  • Yüz sinirlerine sorun oluşması
  • Kişinin periodontal bir rahatsızlığının olması
  • İmplantın yanlış yere konumlandırılması

Bu sebepler ile başarısız bir şekilde neticelenen implantın sökülmesi gerekir. Enfeksiyon genellikle, yeterli olmayan ağız ve diş temizliği ve fazla sigara kullanımı nedeni ile meydana gelebilir. İmplantın yanlış konumlandırılması da uygulama pozisyonunda bir yanlış yapılmasından kaynaklanır. Fakat öncesinde kemik ölçümleri ve 3 boyutlu tomografiler ile artık son derece düşük karşılaşılan bir durumdur.

İmplantın vücut tarafından kabul edilmemesinin ise birden çok sebebi olabilir:

  • Romatizmal eklem iltihabı
  • Lupus
  • Multipi Skleroz
  • Kontrolsüz tıp 1 diyabet
  • Çölyak hastalığı
  • Diş eti rahatsızlığı
  • Fazla sigara kullanımı

Bu gibi durumlar diş implantı tedavisinin başarısız bir şekilde sonuçlanmasında etkili olan faktörlerdir. Bu sebep ile diş doktorunuz tedavi öncesinde detaylı bir muayene gerçekleştirmelidir.

Diş implantınız konumlandırıldıktan bir müddet sonra ağrı ve rahatsızlık yaşamanız son derece normal bir durumdur. Fakat yukarıda sıraladığımız sebeplerden ötürü bu durumlar daha uzun sürebilir ve diş doktorunuz implant değişimi ya da sökülmesi gerektiğini söyleyebilir. Bu uygulama için bölgeyi lokal anesteziyle uyuşturduktan sonra implat özel bir alet yardımı ile çıkarılır. Şayet ilgili yerin etrafında bir hasar durumu oluşmuş ise implant değiştirme ya da sökme uygulaması öncesi diş doktorunuz gereken tedaviyi gerçekleştirecektir.

İmplant söküm işlemi tek adımda yapılabilir ve çok zaman alan bir uygulama değildir. Hastadan hastaya iyileşme zamanı farklılık gösterse de tam olarak iyileşme olması için birkaç haftalık sürenin geçmesi gerekebilir. Bu zaman zarfında diş doktorunuz iyileşme aşmasını rahat hale getirmek için ilaç yazabilir. Tamamı ile iyileşene kadar sert gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir