Diş Tedavisi

Yamuk Dişlere Tel Takılır Mı?

Yamuk Dişlere Tel Takılır Mı

Dişlerin çarpıklık derecesine göre ufak ya da şiddetli olabilir. Çarpık dişler gülündüğünde oldukça belli bir şekilde görülebilir veya dişin arka tarafında yer alıyorsa görülmeyebilir. Çarpık diş, dişin sağlığı fonksiyonuna kadar etki edebilir. Diş çarpıklığında plağın ortaya çıkışı, diş çürüğü ve diş eti rahatsızlığı, diş sıkma ve çeneyi kaydırma, baş ve çene ağrısı görülebilecek belirtiler içerisinde bulunmaktadır.

Dişteki yamukluğa tanı konulabilmesi için ortodontist tarafından ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirilir. Bunun ile beraber ne çeşit bir tedavinin gerekli olduğunu tespit etmek için röntgen çekimi isteyip, yüzün resmi çekilir. Ayriyeten gereken ölçüler alınır. Röntgenle dişlerin ve diş kökünün konumuyla diş etinde daha çıkmamış dişin olup olmadığı belirlenir. Özel sefalometrik ya da panoramik röntgenler dişlerin çeneler ile ve çenelerin kafayla ilişkisini göstermektedir.

Çarpık diş, türlü ortodontik tedaviler ile, ortodontik tedavinin yapılmadığı hallerdeyse türlü diş eti tedavileri, protetik ve dolgu işlemleri ile düzeltilir. Bilhassa diş teli tedavisi dişlerin ve diş etlerinin onu tutacak kadar dayanıklı olması şartı ile, her yaştan her kişi için doğru bir tercihtir. Çarpık diş tedavisi aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

Metal diş telleri: bu tedavi tekniğinde sabit metal braketler, esnek tel ve bantlarla dişe tutturulur. Bu teknik karmaşık diş çarpıklığı olan kişiler için güzel bir tercih olmaktadır.

Seramik diş telleri: bu tedavi tekniğinde seramik braket ve bunu birbirine birleştiren ark telleri şeffaf ya da diş renginde olduğundan dolayı metal braket kadar göze çarpmaz. Dişleri düzenleme uygulaması metal braketler ile aynı olmak ile beraber lekelenmeye ve kırılmaya daha fazla yatkın olmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi: bu tedavi tekniği şeffaf plaklar ile yapıldığı için ağızda görülmeleri minimum seviyede olur. Bu işlem daha çok yetişkin ve gençler tarafından kullanılmaktadır. Şeffaf plaklar, kişinin ağzına uyum sağlayacak biçimde özel olarak üretilmektedir.

Lingual diş telleri: dişin dile bakan kısmına lingual yüzey adı verilmektedir. Dişin arka kısmına yapıştırılır fakat fonksiyon olarak metal diş teliyle benzerlik gösterir. Herkese uygun olmayan bu teknikte dişin temizlenmesi başka tekniklere kıyasla daha zor olur iken, ciddi diş çarpıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.

Çene düzeltme ameliyatı: çarpık olan dişin düzeltilebilmesi için diş tellerinin beraberinde cerrahi işlemlerde başka bir tedavi tekniğini meydana getirmektedir. Cerrahi tedavi daha fazla çene gelişiminde sorun olan kişilere yapılır. Bu uygulama çene kemiklerini tekrardan konumlandırması için tasarlanmış bir cerrahi işlem olan ortognatik cerrahi uygulamadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir