Diş Tedavisi

İmplant Kapağı Düşerse Ne Olur?

İmplant Kapağı Düşerse Ne Olur

İmplant kapağı düşerse ne olur? Sorusunu bu blog yazımızda sizler için detaylı şekilde cevaplandırıyoruz.  İmplant kapağı düştüğünde implantın koruyucu olan bölümü açığa çıkar. Bu gibi durumlar implantın çok fazla zarar görmesine yol açmaktadır. İmplant kapağının düştüğü gibi olumsuzluklar sonrasında, implantın tamiri yahut yerine yenisi konmaktadır.

İmplant işleminin tamamlanmasının ardından 3 ila 6 ay sonra iyileşme tamamı ile gerçekleşmiş olur. Bu iyileşme sürecinin sonunda implant üstü protezlerinin uygulanması evresine geçmeden evvel bir hazırlık adımı yer almaktadır. Bu evrede ilk olarak panoramik röntgen çekimi yapılır ve implantların sağlığı tespit edilir. Ardından implantların bulunduğu alanda diş etlerine küçük kesiler atılarak implant kapakları alınır ve iyileşme başlıkları yerleştirilir. Bu iyileşme başlıkları diş etlerinin şekil almasına yardımcı olur ve protezler için zemin hazırlar. Doktorunuz iyileşme başlıklarını yerleştirirken implantların çene kemiğiyle düzgün bir şekilde kaynaşıp kaynaşmadığını da belirler. Şayet en küçük bir hareketlilik mevcut değil ise implantın kemikle kaynaşıp implant üstü protez adımına geçiş yapılacağı anlaşılır.

Protezin Yerine Yerleştirilmesi

İmplant işlemi uygulanmasının ardından belli bir iyileşme evresi geçmiş olur. Bu iyileşme evresinin sonrasında implantın bulunduğu yer implanta göre gelişerek yerini doldurur. Kemik yapısı implant ile uyumlu olacak biçimde gelişim gösterir. Bu durum ardından hastanın implantının üst kısmı protezle doldurulup tedavi uygulamasının tamamlanması sağlanır.

Diş implantı evreleri hususunda son aşama olan protez konumlandırma şu şekilde gerçekleşir: Protezin yapılması uygulamasında da baştan aşağı bir planlama yapılması gerekmektedir. İlk olarak protezin uygulanacağı yerin iyileşme aşamasının sonrasında arzu edilen biçimde olup olmadığı kontrol edilir. Ardından ise kontroller sonlandırılıp bu yerin ölçüsü alınır. Ölçüsü alınan alana uygun olacak biçimde yapılacak protezin bir modeli çıkarılır.

Oluşturulan modele göre uygun olup olmadığı konusunda emin olunmasının ardından protez üretimi gerçekleştirilir ve hastaya uygun biçimde yerleştirilir. Protez uygulaması uygulanacak alana göre ilave bir kron, köprü, parsiyel ya da tam protez gibi çeşitler de olabilir. Doktor bunun kontrolünü gerçekleştirip en ideal işlemi bu alana yapmalıdır.

Protez uygulaması da sonlandırıldıktan sonra yeniden önceden olduğu gibi rahat bir şekilde yiyip içebilir ve dişleriniz tamamı ile kullanılabilir duruma gelir. Bu uygulamanın tamamlanmasının ardından hiçbir şekilde diş protezi olduğu fark edilmez. Tıpkı doğal dişler gibi bir görüntüye sahip olur. İlerleyen zamanlarda problem çıkarma olasılığı düşük olsa da herhangi bir problemde kolay bir şekilde müdahale edilerek yapılır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir