Diş Tedavisi

Diş Teli En Fazla Kaç Yıl Kalır?

Diş Teli En Fazla Kaç Yıl Kalır

Diş teli tedavi tekniği; çene ve diş eklemindeki düzensiz durumlarda, diş çarpıklığının giderilmesinde, dişlerin arasında olan boşluğun giderilmesinde, gülümseme tasarımında ve başka gerekli olan diş tedavisinin uygulanması için çene-diş anatomisinin düzenlenmesi için uygulanan bir dental tedavi tekniğidir. Bu tedavi yönteminde, dişin üstüne yerleştirilen braket isimli kulplara geçirilmiş olan bazlı diş telleri vasıtası ile belirli ölçüde devamlı kuvvet uygulanarak, dişlerin arzu edilen yönlerde pozisyonlara gelmesi sağlanmaya çalışılır. Diş teli tedavi tekniği uygulaması uzun zamanlı, dişlere uygulanan gücün belirli periyotlar ile tekrardan ayarlanmasını gerektiren bir tedavi tekniğidir.

Dişin konumundaki bozukluk ve çapraşıklık, genel olarak çene yapısında daralma ve anatomik bozuklardan ileri gelmektedir. Çene yapısı kısa ve dar olan insanlarda, dişler gelişebilmek için yeteri bölge bulamadığından dolayı çapraşık biçimde gelişmesini tamamlamaktadır. Yine bazı diş ve kemik rahatsızlıkları ile ağız kuruluğu ile neticelenen uyku apnesi, burun ve geniz eti sorunları gibi rahatsızlıklarda dişlerde çarpaşıklık ortaya çıkabilir. Diş teli tedavi tekniği ile çene içindeki kısalık ve darlık sorunları giderilerek dişlerin gelişebilmesi için uygun yer ayarlanır ve dişlerin uygun pozisyonlara gelmesi temin edilir. Diş teli tedavi tekniği bunun beraberinde kozmetik gülümseme tasarımı amacı ile de sık sık tercih edilen bir tekniktir.

Bu durumun beraberinde, alt ve üst çenenin yapısal ve pozisyonel olarak uyum sağlayamaması, ağzın kapatılması ile üst üste tam bir şekilde oturamaması gibi hallerde de diş teli tedavi tekniği ile çeneler doğru anatomik yerlerine getirilebilmektedir. Kemikler ve dişler devamlı gelişim ve değişim evresindeki canlı dokular olduğundan dolayı, uzun zamanlı pasif güç uygulamalarıyla doğru anatomik pozisyonlara getirilmeye açıktır.

Diş teli tedavi tekniği süresi çene ve diş yapısına, hastanın genel sağlık haline, dişteki ya da çene kemiklerindeki bozukluğun şiddetine, tedaviye cevabına, kişinin uyum sağlamasına ve tedavi tipi ile ilişkili olarak farklılık göstermektedir. Diş teli tedavisinin tahmini uygulama zamanı bir ile üç sene olsa da bazı kişilerde daha uzun zaman tedavi uygulanması gerekli olabilir. Tedavinin ardından bazı kişilerde minimum altı aylık zaman boyunca retainer isimli destek retansiyon aparatları kullanılması gerekli olabilir. Ortodontist, tedavi süresi boyunca kişiyi her ay muayene ederek tedaviyi gözetler ve gerekli durumlarda diş telinde düzenlemeler uygular.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir