Diş, yüz ve çene yapısının gelişebilmesini, anomali durumlarını ve bütün bunların tedavisini ele alan diş doktorluğu dalına ortodonti adı verilmektedir. Ortodonti tedavi yöntemine karar veren kişilerin merak ettiği hususların başında diş teli tesirini ne zaman göstermektedir suali gelmektedir.
Ortodonti tedavi tekniği; diş teli ya da braket ismini vermiş olduğumuz düzeltici apareylerin kullanımının yanında dişin düzeltilmesini ve hareket etmesini temin eden bir dönemi kapsamaktadır. Ortodonti tedavi tekniği ile dişin gerek sağlığının gerek de genel görüntüsünü güzelleştirmek hedeflenir.
Ortodonti tedavi tekniğine başlandığında dişin üst kısmına braket yapıştırılır. Braketin hareketi rahat sağlayabilmesi için ark tellerinden destek alınır. Diş telinin takılmasının ardından dişe uygulanmış olan ufak kuvvetler ile çene kemiğinde diş hareket eder. Takılmış olan diş telinin beraberinde bazen türlü lastik, bant ve tüp yardımı verilebilir. Uygulanmış olan basıncın açısında etkin bir hareket ortaya çıkar.
Ortodontistin planlamış olduğu zaman zarfında, diş telinin tesirini güzel bir şekilde göstermesi için tedavinin hiçbir şekilde aksatmamak gerekir. Braketler ya da diş telinin takılmasının ardından gerek kontrol muayenelerine ara vermemek gerek de biraz sabretmek mühim bir husustur. Diş telinin takılmasının ardından dişler, iki-üç aylık uzman dilimi yanında hareketlenmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi hali hastadan hastaya ve ağız yapısına göre farklılık gösterebilir.
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş yapısında geçirilen bozukluklar için en fazla sorulan suallerden biri de diş teli tedavisi ne kadar sürer sualidir.
Burada mühim olan hangi diş teli türüyle tedavi uygulandığıdır. Metal diş telleriyle şeffaf diş teli arasında tedavi süresi farklıdır. Bu durumun sebebi şeffaf diş tellerinin zaman ile esnemesi ve tedaviyi uzatmasıdır.
Ortodonti tedavi tekniği zamanına etki eden bir başka etken ise diş sıralanışındaki bozukluklardır. Çarpıklık ne kadar çoksa tedavi süreci de doğru orantılı olarak o kadar sürecektir.
Peki, yetişkin ve çocukların ortodontik tedavi süreci arasında bir fark var mıdır? Tabii ki vardır. Kişinin tedaviye gereksinimi ne kadar ufak yaşta belirlenir ise o kadar az zamanda çözüme erişebileceğini söyleyebiliriz.
Ancak ortodonti tedavilerinde tercih edilen braketlerin kalitesi de bu süreye katkısı olan çok mühim bir etkendir. Bunun beraberinde metal braketler de tercih edilen malzeme, dişlerin sağlığı bakımından da fazla kalitede paslanmaz çelik olması oldukça mühimdir. Yetişkinlerde diş teli tedavi tekniği süresi altı ay ile iki sene aralığında farklılık gösterebilir.
Bilhassa yetişkinlerde şeffaf plak tedavi tekniği uygulanıyor ise bu halde diş yapıları daha erken biçimde tedavi edilmiş olur. Bunun sebebiyse şeffaf plak tedavi tekniğinin az dereceli diş bozukluklarında tercih edilmesidir.
Diş telinin bakımı da bu süreyi ve diş sağlığına etki eden bir etkendir. Asit içeren içeceklerden kaçınılmalı, braketleri kırma tehlikesine karşı sert gıdaları yemekten uzak durmak, braketin arasını ve diş arasını ara yüz fırçasıyla temizlemek mühimdir.