Diş Tedavisi

Sürekli Diş Fırçalamak Çürüğü Geçirir Mi?

Sürekli Diş Fırçalamak Çürüğü Geçirir Mi

Dişler ağız boşluğunda bulunan ve sindirim sisteminin başlangıcı olan kemiklerdir. Ağız ve diş sağlığını muhafaza edebilmek için düzenli bir şekilde bakımların yapılması gerekmektedir. Diş çürükleri ve diş etinde meydana gelen hastalıklara engel olabilmek için gerçekleştirilen bakımlar büyük bir öneme sahiptir. Ağız bakımının yeteri düzeyde yapılmadığı durumlarda diş ve diş eti sağlığında olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Ağız ve diş bakımlarının düzenli olarak gerçekleştirilmediği durumlarda ağız ve diş etrafında bakteriler meydana gelebilir. Bu bakteriler zaman içerisinde diş ve diş minesine zarar vererek çürük meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Meydana gelen bakteri plakları düzenli bir biçimde fırçalanmadığında diş yüzeyinde asidik bir ortam oluşturarak diş minesinde aşınma meydana gelmesine ve daha sonra dentin katmanının zarar görmesine sebep olacaktır. Bu durum neticesinde ise dişlerin ön kısmında çürük oluşumu ortaya çıkacaktır.

Dişlerin aralarında, arka yüzeylerinde ve üst bölgelerinde oluşan çürüklerin muayenesini yaptırmayan kişilerde çürük ileri seviyeye gelerek ağrıya yol açmaktadır. Diş çürüklerine engel olabilmek için gerekli olan diş bakımının düzenli bir şekilde yapılması ve her 6 ayda bir diş hekimine kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Çürük Oluşumu Belirtileri

Diş çürükleri, bulunduğu yere göre değişiklik göstermekle birlikte ilk dönemlerde fark edilmeyebilir. Diş çürükleri ancak dentin tabakasında hasar meydana gelmesi ve diş minesinde aşınma olması ile beraber anlaşılmaktadır. Bu durumun yanı sıra şu belirtiler meydana geldiğinde de çürük oluşumu fark edilebilir:

  • Dişlerde çürük oluşması ile beraber sebepsiz bir biçimde ağrı yaşanabilir.
  • Dişlerde hassasiyet ortaya çıkabilir.
  • Yenilen şekerli gıdalar, tüketilen sıcak ve soğuk içeceklerin ardından dişlerde ağrı durumu ile karşı karşıya kalınabilir.
  • Dişlerde fark edilebilecek şekilde lekelenme, renk değişimi ve çukur meydana gelebilir.
  • Her ısırma ya da çiğneme esnasında dişlerde ağrı yaşanabilir.
  • Dişlerde çürük oluştuğunda bu duruma ağızda oluşan kötü koku eşlik edebilir.

Bu gibi belirtiler ile karşı karşıya kalındığında zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmak gerekir. Aksi takdirde çürük durumu daha ileri bir seviyeye gelecek ve kişinin zor zamanlar yaşamasına sebep olacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir