Diş Tedavisi

Hangi Dişler Çabuk Çürür?

Hangi Dişler Çabuk Çürür

20’lik dişler ağızda en fazla problem çıkaran dişler arasında ilk sırada yer almaktadır. Çürük, enfeksiyon, ağrı ve damakta gömülü kalma gibi pek çok soruna sebep olabilmektedir. 20’lik dişler ağzın en arka kısmında yer alan ve en son çıkan 3. büyük azı dişleridir. Zamanla kullanılmama ile bağlantılı olarak işlevlerini büyük oranda yitirmişlerdir. Bulunması gerektiği yerde çıkan, çürük olmayan ve işlev gören 20’lik dişlerin çekilmesine gerek duyulmamaktadır. Dişin geliş biçimi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Şayet çeneyi açma ve kapatma esnasında bir ağrı ve zorlanma meydana geliyorsa ve çenenin arka kısmında bir basınç hissi yaşanıyorsa kesinlikle bir diş hekimine başvurulmalıdır. 20’lik dişler bazı kişilerde olmazken bazı kişilerde de 1-2 adet olmaktadır. Bazı 20’lik dişler yanında bulunan dişleri iterek değişik açılarda çıkabilmektedir. Çene kemiğinde gömülü halde kalıp çıkmadığı hallerde bulunmaktadır. Bu dişler işlevlerini yerine getiremediğinden dolayı çekim yapılabilmektedir. 20’lik dişlerin çekilmesine neden olan sorunlar;

  • Çürükler
  • Diş etindeki enfeksiyonlar
  • Kistler ve gömülü dişler
  • 20’lik dişlerin öteki dişleri sıkıştırması ve çarpıklığa neden olması
  • 20’lik dişlerin çıktığı sırada oluşturduğu basınç ağrılarıdır.

20’lik dişler hızlı bir şekilde çürürken yanında yer alan dişlerin çürümesine de neden olmaktadır. Bu dişlerin çekilmesinin gerekli olduğu problemlerin başında çürük oluşumu gelmektedir. En arka sırada yer alan 20’lik dişlerde besin artıkları çok rahat bir şekilde birikebilir. Yeteri kadar doğru ve düzenli fırçalama yapılmadığında çürük oluşumu daha hızlı olmaktadır. 20’lik dişte çürük oluşurken o bölgeye çok rahat erişip fırçalama yapılamadığından yanında yer alan dişi de çok rahat çürütebilir. Tüm bu durumların meydana gelmemesi için 20 yaş dişlerinden çok kolay vazgeçilmektedir. Pek problem çıkarmamış ancak karşılığında diş bulunmayan 20’lik dişlerinde çekimi yapılabilir. Bu dişler çiğneme işlevini yerine getiremediği gibi karşılarında durdurucu bir diş yer almadığından dolayı boş bulduğu yöne doğru uzamayı sürdürebilir. Ağzın üst ve alt çene ilişkisinde bozulmalar meydana gelebilir. Bu durum yalnızca 20 yaş dişlerinde değil tüm dişler için geçerli olmaktadır. Karşısında durdurucu bir diş yer almayan dişler boş bulduğu kısma doğru harekete geçebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir