D vitamini diş, bağışıklık sistemi ve kemik hücrelerinin ceosudur. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler almış olduğu hormonal sinyallere göre bağışıklık, kan, dentin ve kemik yapan ve benzerine evirilebilir. D vitamini bu evirilmeyi, gelişmeyi ve olgunlaşmayı sağlayan önemli etkenlerden biridir. Bağışıklık hücrelerinin meydana gelmesine katkıda bulunurken ayrıca bunları yavaşlatabilir ki enflamasyona neden olmasın. Diğer bir işlevi ise bağırsaklardan kalsiyumun emilimine ve kan dolaşımı aracılığı ile transfer yapılmasına yardımcı olmaktadır. Fakat bu işlevini yerine getirebilmesi için K2 vitamininin de bulunması gerekmektedir. K2 vitamini kalsiyumun kemik ve diş dokusu tarafından emilimi sağlanmaktadır. Yeteri oranda D vitamini bulunmuyor ise kalsiyumun yalnızca %10-15 kadarı emilebilir. Her iki vitaminin seviyesinin düşük olması kemik ve dişlerde yer alan kalsiyumun çözülmesine neden olan parathormonun salgılanmasına sebep olur.
Vücudumuzda 2000-3000 arasında gen D vitamini reseptörü transferi yapmaktadır. Bu sebepten dolayı birçok fizyolojik durumda temel rolü üstlenmektedir. Bunlar arasında hormonları ve hücre gelişimini kontrol altında tutmak, sindirimi ve bağırsak florasını düzenlemek, metabolizmayı etkilemek, kalp-kanser hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları ve diyabete karşı direnç seviyesini artırmak ve nörolojik işlevlere yardım etmek yer alır.
D vitamini seviyesi düşük olduğu zamanlarda diş ve ağız bakımı da yeterli derecede yapılmıyorsa çocuklarda diş çürüğü, yetişkinlerde diş eti hastalığı tehlikesi meydana gelir. Diş etinin cerrahi tedavisi ve implant işlemlerinin ardından yaraların iyileşmesinde gecikme olur. Çocukluk zamanında karşı karşıya kalınan yetersizliklerde diş minesi ve dentin de bozulmalar meydana gelir ve diş sürmeleri gecikir. Hem sistemik hem de diş ve diş eti rahatsızlıkları; beslenme ve ağız bakımının önemsenmesi, yeterli seviyede değilse D ve K2 vitamin desteği alınması ile engellenir.
Kişi her ne kadar diş ve ağız bakımını düzenli yaparsa yapsın, bu bazı zamanlarda tek başına yeterli olmamaktadır. Vücut sağlığının yerinde olabilmesi için birden çok faktörün bir arada olumlu bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bu durum dişler için de geçerlidir. Diş sağlığının yerinde olması için bakımın yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek gerekmektedir. Tüketilen besinlerin içerisinde yer alan vitaminler diş sağlığı üzerinde farklı farklı etkilere sahiptir. Tam anlamı ile sağlıklı dişlere kavuşmak için her vitaminden yeterli oranda tüketilmesi gerekmektedir.