Kanal tedavisi ciddi bir biçimde çürüyen ya da enfekte olan dişi düzeltmek ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yoludur. Kanal tedavisi işlemi esnasında, diş özü ve sinir alınır, dişin iç tarafı temizlendikten sonra doldurulur. Kanal tedavisi için erken adım atmak, dişi kurtarma yönünden oldukça mühimdir. Ağrıyan diş belli bir süre görmezden gelindiğinde hem çevresindeki dokulara enfeksiyon bulaşır hem de diş kurtarılamaz.
Kanal tedavisini anlayabilmek için tedavi uygulanılacak dişin yapısı hakkında genel bir bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Diş, dış taraftan iç tarafa doğru; dentin, mine ve pulpa olmakla beraber 3 ana katmandan oluşmaktadır. Dişin merkezinde yer alan doğal boşluk da kök kanalı olarak adlandırılmaktadır. Pulpa kök kanalı içerisindeki yumuşak bir dokudur. Bu doku, kan damarları ve sinirleri beslemek açısından zengindir.
Eski dönemlerde bir enflamasyon veya enfeksiyon pulpa katmanına doğru ilerlediğinde, diş bu nedenden dolayı kurtarılamayıp çekilmek zorunda kalınmaktaydı. Yaşadığımız zamandaki son gelişmeler, dişin pulpa katmanının temizlenip tekrardan doldurulmasında imkan sağlamaktadır. Pulpa ve içerisinde olan sinirler alınmış olsa da diş temel görevini yerine getirir. Bunun sebebi, dişler diş etlerinden ayrılıp son şeklini aldıktan sonra, diş sinirlerinin hayati bir önemi olmamasıdır. Diş sinirinin yetişkin bireylerdeki tek işlevi soğuk ve sıcak maddeleri hissetmek gibi duyusal fonksiyonlardır.
Bir dişin sinir dokusu ya da pulpası hasara uğradığında, ayrılır ve bakteri burada birikmeye başlar. Bakteri yoğun bir enfeksiyona ya da apseye sebep olabilir. Apse, diş köklerinin bitiminde irin dolu bir şişliktir. Diş çürüğü tedavi görmediğinde, kökün çevresinde kemik kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Diş Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Kanal tedavilerinin ağrılı geçtiği düşünülür ancak gerçekte kanal tedavileri kolay bir dolgu işleminden daha çok bir ağrı yaşatmaz. Bunun beraberinde, her kişinin ağrı derecesi başka olduğundan hiçbir ağrı hissedilmemesi iddiası doğru karşılanmaz. Hasta prosedür esnasında bazı durumlarda hassasiyet ve rahatsızlık duyabilir. Hissedilen rahatsızlık yapılan işlemden dolayı değil orada yer almış iltihaptan ötürü kaynaklanır.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Kanal tedavisi çekilecek dişi kurtarmak ve dişin ağrısını gidermek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bilhassa işlemden önce ağrı ya da enfeksiyon var ise, birkaç gün o dişte hassasiyet duyulabilmektedir. Bu duyarlılık ya da rahatsızlık genel olarak reçete gerektirmeyen ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilmektedir. Çoğu hasta bir sonraki gün normal aktivitelerine kaldığı yerden devam eder. Kanal tedavisi sonrasında siniri ölen dişlerde birkaç gün ağrı yaşanması son derece normaldir. Ancak belirli bir süre geçtikten sonra siniri ölen dişteki ağrılar son bulacaktır.