Diş Tedavisi

Kanal Tedavisinden Kaç Saat Sonra Su İçilir?

Kanal Tedavisinden Kaç Saat Sonra Su İçilir

Kanal tedavisi, alanında uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Tedavinin ardından hekimin tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. İşlem öncesinde hastanın ağız ve diş eti bölgesine anestezik iğne uygulaması yapılmaktadır. Uygulama süresince hastanın ağzındaki uyuşukluk devam etmektedir. Kanal tedavisinin sonrasında herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketebilmek için bu uyuşukluğun ortadan kalkması beklenmelidir.

Anestezi uygulamasının birkaç saat sonrasında bu uyuşukluk durumu geçecektir. Uyuşukluk geçtikten sonra çok sert, çıtır ya da yapışkan yapıdaki yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Tüketilen yiyecek ve içeceklerin aşırı sıcak ya da soğuk olmamasına da dikkat edilmelidir. Dişin yapısı hassas olacağı için bu durum önem arz etmektedir. Oda sıcaklığındaki içecekler ile sıvı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi uygun olacaktır. Kanal tedavisi tam anlamı ile bitene kadar sert ve çiğneme gerektiren gıdalardan kaçınılmalıdır.

Kanal tedavisi ardından yiyip içebilmek için uyuşukluğun geçmesi beklenmelidir. Uyuşukluk durumu farklı nedenler ile bağlantılı olarak uzun ya da kısa sürebilir. Anestezi işleminin ardından his geldikten sonra sıvı gıdalar tüketilerek yeme ve içmeye başlanabilir. Genel olarak kanal tedavisinin 2-3 gün sonrasında orta sert gıdalar tüketilmeye başlanabilir. Daha sonra sert gıdalara geçiş yapılabilir.

Kanal tedavisi gerçekleştirildikten sonraki ilk birkaç gün mümkün olduğunca dikkatli olunmalıdır. Bu dişlerin korunması açısından son derece önemlidir. Aksi bir durumda kanal tedavisi ile yapılan dolgu uygulamasında zedelenme ve düşme gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bir problem yaşanıldığı taktirde diş doktoruna başvurmak gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Kanal tedavisinin ardından minimum 2 saat sıcak ya da soğuk gıdalardan kaçınmak gerekmektedir.
  • Diş tam anlamı ile oturana kadar sakız gibi yapışkan olan gıdalardan ve sert besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Tedavi yalnızca ağzın bir bölümünde gerçekleştirildiyse diğer taraf kullanılarak besin tüketilmelidir.
  • Ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir. Dişte herhangi bir hasar meydana gelmemesi için yumuşak uçlu fırçalar tercih edilmelidir.
  • Ağrı durumu yaşandığında diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
  • İlaç alınmasına rağmen uzun süreli ağrılar yaşanıyorsa doktor ile iletişim kurmak gerekir.
  • Kanal tedavisinden sonraki 24 saatte sigara ve alkol gibi maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Kanal tedavisi sonrasındaki ağrıları bir miktar dindirebilmek için günde 3 defa tuzlu su ile gargara yapılabilir.

Her konuda dikkatli davranılmasına rağmen hala problem yaşanılmaya devam ediliyor ise diş hekimi ile iletişime geçmek gerekmektedir. Uygun görüldüğü taktirde yapılan kontrollerden sonra dolgu uygulamasının üzerinden geçilebilir ya da gerekli ise dolgu işlemi tekrarlanabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir