Diş Tedavisi

Şeffaf Plaklar Çıktıktan Sonra Ne Yapmalı?

Şeffaf Plaklar Çıktıktan Sonra Ne Yapmalı

Son zamanlarda dişlerdeki bozuklukları düzeltebilmek için tercih edilen en popüler teknikler arasında ilk sıralarda şeffaf plak tedavisi yer almaktadır. Bu tedavi aynı zamanda telsiz ortodontik tedavi olarak da isimlendirilmektedir. Bu tedavi gerçekleştirilmeye başlanmadan evvel dişlerin ölçüsünün alınması gerekmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için ise özel dijital tarama tekniklerinden yararlanılmaktadır. Daha sonra ise diş hekimi gerekli olan planlamaları yapmaktadır. Tedaviye onay verildiği zaman ise gerçekleştirilmeye başlanmaktadır. Bu tedavi yerine getirilirken her bir birey için özel olarak üretimi yapılan plaklar kullanılmaktadır. Ayrıca her bir bireyin ne kadar plak kullanacağı ve set sayıları da özel olarak planlanmaktadır. Tedavi süresince kaç set plak kullanılması gerektiği dişlerin durumu ile doğrudan alakalıdır. Şayet hastanın dişlerinin ön bölgesinde hafif düzeyde bir problem var ise, bu tedavi yaklaşık olarak 10 set sonrasında tamamlanabilir. Şayet problem iskelet yapısından kaynaklanıyor ise, bu durumda kişinin 30 set kadar plak kullanması gerekmektedir.

Bu tedavi süresince kişi herhangi bir ağrı ya da acı duymayacaktır. Bilhassa ilk kullanılmaya başlandığı zaman tahakküm meydana gelmektedir. İlk zamanlarda meydana gelen bu ağrı oldukça normaldir. Belli bir müddet sonra dişler plaklara adapte olacağından dolayı bu ağrı gittikçe hafifleyecektir. Diş telleri ile kıyaslandığı zaman şeffaf plaklara meydana gelen ağrı oldukça hafiftir. Şeffaf plak tedavisine başlandıktan sonra diş hekiminin tavsiyelerine uyulmalı ve kontrollere düzenli bir şekilde gidilmelidir. Diş hekiminin durum değerlendirmesine göre her bir kontrolde plak değişikliği yapılabilmektedir. Şeffaf plaklar günde yaklaşık olarak 20 saat kadar kullanılmalıdır. Yemek tüketimi haricinde plaklar sürekli olarak kullanılmaya devam edilmelidir. Şeffaf plaklar yönlendirildiği şekilde kullanılmadığında tedavi etkili bir şekilde gerçekleştirilemez.

Şeffaf plak tedavisi sonlandığında öteki tüm ortodontik tedavi süreçlerinde geçerli olan süreçler yerine getirilmektedir. Tedavinin sonlanmasının ardından dişlerin iç bölümü oldukça ince bir yapıya sahip ve dışardan bakıldığı zaman fark edilmeyen teller takılmalıdır. Dişlerin şeklinde değişiklik olmaması ve hareketlenme meydana gelmemesi amacı ile bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu tellerin kullanım süresi ise yine kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu konu ile alakalı bilgilendirmeleri diş hekiminiz yapacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir