Diş Tedavisi

Kırılan Dişin Yerine Ne Yapılır?

Kırılan Dişin Yerine Ne Yapılır

Dişlerin kırılmasına sebep olan pek çok etken vardır. Diş kırılma tehlikesini artıran çeşitli durumların olduğu da bilinmektedir. Dişlerin kırılmasına sebep olan en yaygın durum dişlerin darbeye maruz bırakılmasıdır. Fazla sert olan bir nesneyi ısırmaya çalışmak, kaza geçirmek ya da düşmek, ağız bölgesini muhafaza etmeden yakın temas gerektiren sert sporlar ile ilgilenmek ve uyurken diş gıcırdatma, dişlerin kırılmasına en fazla sebep olan durumlar arasında bulunmaktadır. Dişlerin zayıflamasına yol açan bu durumlar dişlerin daha kolay bir şekilde kırılmasına neden olur. Dişlerde çürük olması neticesinde diş minesinin zayıf hale gelmesinin yanı sıra dişlerin kuvvetini düşüren büyük ve geniş dolgular dişin kırılmasına neden olmaktadır. Yüksek asit içeriğine sahip yiyecek ve içeceklerin periyodik olarak tüketilmesi, mine asidinin ağza erişmesine sebep olan reflü ve mide yangısı gibi sindirim sistemi problemleri, yeme sorunları, fazla alkol kullanımı, fazla şeker tüketimi ve yaş ile bağlantılı olarak diş minesinde ortaya çıkan aşınmalar da diş kırılması riskini artıran etkenlerdendir.

Diş kırığı tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan tedavi tekniklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kuron Tedavisi

Dişin etkilenen bölümlerinin tamamı ile kapanması şeklinde gerçekleştirilen kuron tedavisi kırık dişler için sıkça tercih edilen bir tedavi tekniğidir. Dişin biçimini ve görüntüsünü yeniden kazandırırlar. Porselen ve seramik gibi çeşitli malzemelerden üretilen kuron kaplamalar kırık ve çürük dişlerin düzeltilip önceki haline getirilmesi için güvenilir yöntemlerdir.

Yaprak Porselen Tedavisi

Gülüş estetiği konusunda da en fazla kullanılan estetik diş hekimliği işlemleri içerisinde bulunan yaprak porselen tedavisi ön dişlerde meydana gelen çatlak ve kırıklar için son derece etkili tedavilerdendir. Doğal dişlerin görüntüsünün yakalanmasına yardımcı olan yaprak porselenler kırık dişin doğal ve hoş bir görüntüyle düzeltilmesini sağlar.

Bonding

Dişlere özel kompozit materyaller ile ilave yapılması olarak açıklanabilen bonding tedavisi, kırık dişlerin tedavisi yapılırken kullanılır. Uygulamanın yapılıp yapılamayacağı kararı kişinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran diş hekimi tarafından verilecektir.

Dolgu

Kırık dişlerin tedavisinin yapılması için en güvenli tekniklerden biri de dolgu tedavisidir. Genel olarak dişlerin ufak bir bölümünde ortaya çıkan kırıkların onarılması için dolgu tedavisi yapılır.

Kanal Tedavisi

Diş kırığı tedavisi yapılırken kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri de kanal tedavisidir. Bilhassa çürük oluştuğu için kırılan dişler enfeksiyona daha yatkın olurlar. Bu halde kanal tedavisiyle doğal diş muhafaza edilebilir ve enfeksiyon oluşumuna engel olunabilir.

İmplant Tedavisi

Bazı hallerde diş değişik yöntem ve tedaviler ile onarılamayacak derecede kayıp yaşayabilir. Diş etine kadar erişen kırıklarda diş çekimi yapılması gerekli olabilir. Bu halde hem doğal dişin fonksiyonunu sağlayan hem de gülüş estetiği beklentilerini sunan implant tedavisi kullanılabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir