Diş Tedavisi

Retainer Ne Kadar Süre Kalır?

Retainer Ne Kadar Süre Kalır

Pekiştirme tedavisi, ortodontik tedavinin sonuçlarının kalıcı olmasını sağlamak amacıyla ağız içerisine uygulanan birtakım aygıt işlemlerini ve bu işlemlerin takibini kapsayan bir süreçtir.

Dişin görünen tarafı ağız içinde bulunur iken görünmeyen kök tarafı çene kemiği içinde bulunmaktadır. Diş kökünü saran bu kemik ile diş arasındaysa ligaman ismi verilen lastiği andıran bağlar yer almaktadır. Ortodontik tedavi tekniği sırasında diş köklerini saran kemik dişlerin hareket ettiği yönde erimektedir ve dişlerin ilerleyebilmesine imkan verir. Arkasındaysa yeni kemik meydana gelmeye başlar. Bu dönem ortodontik tedavi tekniği süresince sürer. Tedavinin bitmesinin ardından diş çevresinde yeni meydana gelen kemik oldukça yumuşak dokulu, canlılığı fazla bir kemiktir. Diş o pozisyonda belli bir müddet sabit tutulur ise kemik o sırada olduğundan daha sert bir bünyeye dönüşür ve dişlerin son pozisyonlarını muhafaza etmesine destek olacaktır. Bu sabit tutma uygulaması pekiştirme aygıt aracılığı ile uygulanmaktadır.

Yine dişi saran ligaman adı verilen bağın tekrardan organize olabilmesi ve dişlerin yeni yerlerine alışması gerekmektedir. Ayriyeten diş ağız içinde: iç tarafta dil dış tarafta dudak ve yanaklar olmak ile beraber biyolojik bir çevre içinde yer almaktadırlar. Dişin bulunduğu yer değiştirilince bu yumuşak olan dokunun arasındaki dengeyi karşılıklı bir şekilde yeniden ortaya çıkarması gerekmektedir. Bütün bu nedenlerden ortodontik tedavi tekniğinin ardından pekiştirme tedavi tekniği uygulanması şarttır.

Retainer teli iç taraftan dişlerin dili gören yüzeyine takılmaktadır. Essix plaklarıysa dişin üstüne eldiven gibi geçebilen şeffaf plak türüdür. İç kısma yapılan telin en az iki sene kalması arzu edilir. Şayet kişiyi rahatsız etmiyor ise hijyenle alakalı bir sorun yoksa olabildiği kadar uzun zaman ağız içerisinde kalabilmektedir. Şeffaf plak ilk olarak günlük yaklaşık yirmi saat kullandırılmaktadır. Ardından gece kullanmaya geçilmektedir. Altı ayın ardından ise ağır ağır bütünü ile bıraktırılmaktadır.

Bu zamanlar ortalama olarak değerlendirilmektedir. Doktorunuz tedavinin neticesinde sizleri yeniden değerlendirme altına alacak ve sizlere ait bireysel bir pekiştirme tedavi tekniği protokolü sunacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir