Diş kırığı, ağız sağlığı bakımından büyük problemlere sebep olabilecek tehlikelerden birini meydana getiriyor. Dişleri çevreleyen mine, vücudun en sert dokusu olsa da diş çürüğü başta olmak üzere yüze sert darbe almak, düşmek ya da sert bir cismi ısırmaya çalışmak gibi farklı faktörler dişin kırılmasına yol açabiliyor. Dişte kırık olduğunun fark edilmesi halinde hemen tedaviye başlanması dişin kurtarılması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Kırık bir dişin tedavisinde hangi yöntemin tercih edileceği ise dişte meydana gelen hasar durumu ile bağlantılı olarak farklılık gösteriyor.
Diş kırığı pek çok farklı duruma bağlı olarak meydana gelebilen ve diş formundaki bütünlüğün bozulmasına yol açan bir durumdur. Genellikle hastaların çoğu ağız içerisinde bir boşluk hissi sebebi ile diş doktoruna başvurur. Diş kırığı ile en fazla çocuklarda ve yaşlılarda karşı karşıya kalınır, fakat diş kırığı herkeste meydana gelebilecek bir durumdur.
Dişte kırık oluşmasına neden olan birçok faktör bulunabilir. Dişin derin tabakalarından başlayan bir çürük mine katmanın hasar görmesi ile fark edilir duruma gelebilir. Diş kırıldığı zaman çürük artık derinleşmiş olabileceği için diş kırığı ile karşı karşıya kalınmadan diş doktoruna kontrole gitmek çürüklerin derin bir hal almadan tedavisinin yapılmasını sağlar.
Bunun haricinde dişe gelen herhangi bir darbe neticesinde kırık ortaya çıkabilir. Spor sakatlanmaları, araba kazaları ya da düşme neticesinde dişlerde meydana gelen kırıkların kesinlikle takip edilmesi gerekir. Aksi halde ilk anda dişin kök kısmında meydana gelen hasarların farkına varılmaz. Bu durum dişin beslenmesinin bozulmasına ve dişin canlılığını kaybetmesine neden olabilir.
Diş sıkma davranışı da dişlerin kırılmasına neden olabilir. Diş sıkma davranışı, çene eklemine, pek çok kas bölgesine ve diş yüzeyine yüksek oranda baskıda bulunur. Diş yüzeyine iletilen baskı neticesinde dişlerde aşınma, çatlak ve kırık durumunun oluşması kaçınılmaz bir hal alır.
Kırık dişlerin tedavisinin yapılmaması sonucunda dişte sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet ortaya çıkabilir. Tedavinin ihmal edilmesi kırık olan alandan dişin çürümesine ya da mevcut olan çürüğün daha kötü olmasına sebep olabilir. Kalan diş dokusu çiğneme konusunda yeteri kadar direnç sergileyemeyeceği için dişin kalan bölümünün de kırılmasına sebep olabilir.