Diş Tedavisi

Kırılan Diş Onarılır Mı?

Kırılan Diş Onarılır Mı

Diş kırığı ile karşı karşıya kalan kişilerin çoğu, ağzının içerisinde çözünmeyen sert bir cisim fark edildiğinde veya bir parça görüldüğü zaman durumun farkına varırlar. Beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabilen bu durum, yüze gelen bir darbe, sert bir objenin ısırılması gibi nedenlere dayanır. Bilhassa, çürük durumu olusan dişlerde kırık ile daha sık karşılaşılır. Çatalı kontrolsüz bir biçimde ısırmak, ceviz, kayısı çekirdeği, fındık ve fıstık gibi sert cisimleri kırmaya çalışmak ya da spor çarpmaları diş kırığına sebep olabilir.

Diş kırığı, vücudun en sert ve dayanıklı dokusu olan ve dişleri çevreleyen mine katmanının güç kaybetmesi neticesi oluşur. Çürükler güç kaybına sebep olabildiği gibi kalıtımsal ve yapısal sorunlara da yol açabilir. Gece uyurken dişlerini sıkan kişilerde veya yaş aldıkça diş dokularının gücünü kaybetmesi ile diş kırığı oluşabilir.

Belirtileri ve Nedenleri

Dişte ortaya çıkan kırık ve çatlakların tamamı herhangi bir belirti sergilemeyebilir. Kırık ve çatlaklar genel olarak herhangi bir belirti göstermeden meydana gelir. Belirti görüldüğünde ise genel olarak, çiğneme veya ısırma sırasında ağrı, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, aniden gelişen kısa zamanlı ağrılar ve kırık oluşan dişin çevresinde diş eti şişmesi semptomları görülür.

Bu belirtilerden biri veya birkaçını yaşıyorsanız büyük bir ihtimal dişinizi çok sıkmak, diş yapısını bozacak dolgular, sert gıdaları ısırmak ya da çiğnemeye çalışmak, yüze alınan bir darbe veya aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinleri art arda çiğnemeye çabalamak gibi sebepler ile bağlantılı olarak kırık veya çatlak meydana gelebilir. Eski dönemlerde olsa, kırık veya çatlak diş için kaygı duymakta haklı olabilirdiniz. Ancak artık diş kırılması tedavisi ve seçenekleri daha çok geliştiği için bir an evvel doktorunuza giderek gereken tedaviye başlayabilirsiniz. Kırılan diş sorunu için günümüzde birçok tedavi yöntemi geliştirilmiş durumda.

Diş Kırılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerde meydana gelen farklı kırık durumları için kullanılan farklı tedavi teknikleri bulunmaktadır. Genel olarak;

  • Estetik dolgu, Bonding, Kompozit Lamina
  • Kuron (Zirkonyum ya da Tam Seramik)
  • Laminate Veneer (Yaprak Porselen)
  • Kanal Tedavisi gibi yöntemler ile kırılan diş onarımı yapılabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir