Kırık bir dişin çekimini yapmadan evvel, lokal anestezi uygulaması yapılmalıdır. Kırık dişin alınması genel olarak forseps kullanımıyla başlamaktadır. Kök ortadan kaldırılsa ve diş etleri ile kaplansa da diş doktoru yumuşak dokuyu dikkatli bir şekilde kavrar, kökün geri kalan kısmını tutar ve dışarı doğru çeker.
Diş tamamı ile kırıldığı zaman elevatör takılır. Diş doktoru bunu diş etleri ve dentin arasına yerleştirir ve dönme hareketi gerçekleştirir. Periodontal doku konum değiştirir ve kök, ekstraksiyon alanından alınır. Kök forseps kullanımına başvurulmadan alınmaz ise, hekim birden çok parçadan meydana gelen kökü almak amacıyla ameliyat yapacaktır. Diş eti çizgisi boyunca bir kesi atıldıktan sonra kök ortaya çıkarılır ve tam bir çekim gerçekleştirilir.
Kırık diş çekimi, dişin çok fazla zarara uğradığı ya da iyileştirilemeyecek kadar kötü etkilendiği hallere yapılan bir işlemdir. Kırık diş çekimine hangi hallerde başvurulacağına dair bazı örnekler şu şekilde sıralanabilir:
- Dişte mevcut olan derin çürük oluşumları, dişin formunun büyük bir kısmını etkisi altına alabilir ve dişin sağlıklı bir biçimde onarılmasını güçleştirir. Ayriyeten kazalar ya da travmalar neticesi dişin büyük bir kısmı zarar gördüyse, çekim yapılabilir.
- Dişin kök bölümünün kırılması halinde, dişin onarımı çoğunlukla zor ve başarısızlıkla sonuçlanabilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde diş çekimi yapılabilir.
- Diş formunun büyük bir kısmında kırık olduysa ve sağlıklı bir biçimde onarılması mümkün değil ise çekim gerekli olabilir.
- İleri seviyede olan diş eti rahatsızlıkları ya da periodontal problemler sebebi ile dişin destek dokuları hasara uğramışsa, diş çekimi akla getirilebilir.
- Dişteki ağrı, hassasiyet ve enfeksiyon gibi semptomlar mevcut ise ve bu problemler dişe onarım yapılamayacak kadar yaygın ise, çekim bir alternatif olabilir.
- Bazı hallerde, kırık dişin yerine implant ya da protez uygulaması yapılacak ise çekim gerekli olabilir.
- Dişlerin doğru bir şekilde hizalanması için ortodontik tedaviye ihtiyaç var ise, bazen fazladan dişlerin çekiminin yapılması gerekli olabilir.
Sıraladığımız bu gibi durumlarda yarısı kırık dişlerin çekimi diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Yarısı kırık diş nasıl çekilir? Yarısı kırık diş çekilir mi? Kırık diş çekimi zor mudur? Gibi kafanıza takılan sorular hakkında detaylı bilgi almak için Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.