Diş Tedavisi

Sağlıklı Bir Bebek Ne Zaman Diş Çıkarır?

Sağlıklı Bir Bebek Ne Zaman Diş Çıkarır

Bebeklerin diş çıkarma dönemi merakla beklenen ve genellikle zorlu geçen bir süreçtir. Birincil dişler ya da süt dişleri, doğumda çene yapısı içinde bulunan ve genel olarak 6-12 ay arasında çıkmaya başlayan dişlerdir. Pek çok çocukta 20 taneden oluşan süt dişleri 3 yaşında tamamlanmaktadır. Bu süt dişleri 6 ya da 7 yaşına kadar görevini devam ettirmektedir. Bebeklerin diş çıkarma dönemi değişiklik gösterebilmektedir. Bazı bebeklerin bir ya da birkaç dişi çıkmış olarak doğabildiği görülmüştür. Bazı bebeklerde ise yaşına girmiş olmasına rağmen diş çıkmama gibi durumlar yaşanabilmektedir. Her bebeğin kendisine göre bir gelişim yaşamasından dolayı bu gibi durumlar sorun olarak görülmemelidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde ortalama olarak 3.aydan itibaren etrafı ağız yoluyla keşfetme dönemi başlamaktadır. Bu aylardan itibaren bebekler ellerini ağzına sokmaya başlamaktadır. Bu dönemde tükürük salgısından artış yaşanmakta ve bebekler tuttukları nesneleri ağza götürme davranışı sergilemektedir. Genellikle bu davranışlar ebeveynler tarafından diş çıkarma belirtisi olarak görülmektedir. Dişlerin olması gerekenden erken çıkacağına dair düşünceler sebebi ile endişe duyulmaktadır. Aslında bu hareketlerin diş çıkarma ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Gözlemlenen bu davranışlar gelişim dönemlerinin bir parçasıdır. İlk dişler çoğunlukla 6.ay ile beraber çıkmaya başlamaktadır. Ancak dişlerin 6.aydan önce veya sonra çıkmasının bir problem olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Genellikle bebeklerin çoğunda ilk çıkmaya başlayan dişler alt ön kesici dişler olmaktadır. Daha sonra geriye kalan dişler yavaş yavaş çıkmaya devam etmektedir. En sonunda ise bebeğin azı dişleri çıkmaktadır. Bir genelleme yapacak olursak 6.aydan itibaren her 6 ayda 4 süt dişinin çıktığı söylenebilir. Genellikle kız bebekler erkek bebeklerden önce diş çıkarmaya başlamaktadırlar. Çocuğun 4 yaşına gelmesiyle beraber çene ve yüz kemikleri gelişmeye başlar ve süt dişlerinin arasında boşluklar oluşur. Meydana gelen bu boşluklar, daha büyük yapıya sahip olan kalıcı dişlerin ortaya çıkması için gereken alanın elde edilmesi için mükemmel bir doğal gelişim sürecidir. 6-12 yaş aralığında hem kalıcı dişler hem de süt dişlerin bir karışımı ağız içerisinde yer almaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir