Bebekler genel olarak 4 ve 6. ay sonraları diş çıkarmaya başlamaktadırlar. Ağızlarında ilk çıkmaya başlayan dişlere süt dişi adı verilmektedir. Kimi çocuklar ve bebeklerin süt dişleri belli bir zamandan sonra çürümeye başlamaktadır. Sizler de çocuklar ve bebeklerin hangi sebepten dolayı dişlerinin çürüdüğünü merak edip bilmek istiyorsanız 1 yaşına basmış bebeklerin dişleri hangi sebepten dolayı çürür? yazımıza göz atıp öğrenebilirsiniz.
Çocuklar ve bebeklerin emme refleksleri geliştiğinden dolayı genel olarak su, süt gibi besinleri biberon ile içmektedirler. Biberon ile tüketme metodu ise ağız sağlığı için risk taşımaktadır. Bu sebeple zaman geçtikçe dişlerin çürümesine yol açmaktadır.
Bebekler süt ve su gibi gıdaları biberon aracılığı ile tüketmektedirler. Bebekler biberonla içme huyuna sahip olduktan sonra gün içinde tüketilen sütün birazı ağızlarında birikir ve bundan dolayı ağızın içerisinde bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı çürüyen dişlere biberon çürüğü adı verilmektedir. Bebekler süt tükettiklerinde sütün içerisinde var olan doğal şeker ağızlarının içerisinde çoğalır ve bu da bakterilerin artmasına sebep olur. Bu haldeyken şayet bebeklerin ağızlarının bakımına gereken önem verilmez ise diş çürümeleri meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu çürükler en fazla üst ön dişin diş etlerine yakın alanlarında beyaz nokta veya tebeşirleşme gibi özelliklerle ortaya çıkmaktadır. Biberon çürüğünün en bilinen nedeni gece yatmadan hemen önce ve uyku sırasında tüketilen süttür.
Anne sütünden kesilecek olan bebeklerin inek sütü tüketmesi için biberon tercih edilmektedir. Biberonu belirli bir zaman kullanmanın zararı bulunmamaktadır. Ancak biberonun içerisine sütle beraber pekmez, bal ve şeker gibi besinlerin ilave edilmesi ve bu karışımı gün sonuna kadar bebek her huysuzlandığında içirilmesi ve bebeklerinin diş bakımının yapılmaması biberon çürüğüne sebep olmaktadır.
Bebekler ve Çocuklarda Diş Çürümesi Neden Olur?
Bir bebeğin süt dişi sıradan bir dişe göre daha doğaldır. Bundan dolayı süt dişleri çürümeye daha eğilimlidir, daha çabuk ve basit çürümektedirler. Bebeklerin dişlerinde ara sıra kahverengimsi lekelerin ortaya çıktığı ve lekenin oluştuğu dişlerin kırılıp düştüğü söylenmektedir. Bu söz edilen lekeler çürük diştir ve bu dişler çürüdüğünden dolayı kırılmaktadırlar. Oluşan bu çürüklere biberon çürüğü ismi verilmektedir.
Bir bebek için en faydalı içecek olan sütün içinde doğal şeker vardır. Tüketilen süt ağızın içerisinde çoğalır ve dişlerin çürümesine sebep olur.
Bebeklerin dişlerinin çürümesinin nedeni tüketilen meyve suyu, süt, bebek maması ve buna benzeyen şeker içeren sıvıların uzun zaman boyunca yiyip içmeleridir. Bu tarz şeker içeren gıdaları tüketen bir bebeğin diş ve diş etinde bakteriler çoğalır ve bu durum da plağın oluşmasına sebep olur. Çoğalan bakteriyi asit meydana getirir ve bu asitler dişlerin çürümesine neden olur.
Biberon Kullanmayan Bebeklerdeki Diş Çürüğünün Nedeni Nedir?
Bebeklerin ağlamalarını sonlandırmak için biberon ya da emziklerin reçel, bal ve pekmez gibi tatlı gıdalara bandırılması ve bunu bebeklere vermek dişlerin çürümesine neden olmaktadır.