Diş Tedavisi

Diş Etlerini Ne Sıkılaştırır?

Diş Etlerini Ne Sıkılaştırır

Genel sağlığın önemli bir parçası ağız sağlığıdır. Ağız sağlığında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de diş etlerinin güçlü ve sağlıklı bir yapıda olmasıdır. Bazı alışkanlıklar sayesinde diş etlerinin sağlığı devam ettirilebilir. Bu alışkanlıkların ilk sırasında dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılmasıdır.

Diş Etlerinin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sağlıklı diş etlerinin sahip olduğu kendine has özellikleri bulunmaktadır. Normal diş etlerinin dokusunun rengi farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak diş eti rengi mercan pembesi ya da bu rengin daha koyu bir tonunda olmaktadır. Diş eti rengindeki farklılaşmalar kültürel geçmişe göre de değişmektedir. Sağlıklı diş eti dokusunda iltihap bulunmaz. Bu sebepten dolayı dişlerin etrafında rahat ve doğal bir his mevcuttur. Diş etlerinin şekli genellikle bıçak ağzı ya da piramit görünümündedir. Bu görüntüyü diş çevresindeki kavisli bir çizgi takip etmektedir. Diş etlerinin normal yapısı genelde sert bir yapıdadır. Diş eti yüzeyinde portakalın dış kısmı gibi noktalı bir görünümde olabilir. Ayrıca diş etlerinde kendi kendine kanama gibi bir durum olmamaktadır.

Diş Eti Sağlığı Neden Bozulur?

Diş eti hastalıklarının ya da oluşan iltihapların en önemli sebebi bakteriyel diş plağı olarak görülmektedir. Diş eti dokusu, genel olarak, bakteri plağına iltihap ile cevap vermektedir. Diş eti çizgisine karşı meydana gelmiş invazif bir miktar olduğunda gelişmektedir. Bakteri plağı uzaklaştırıldığı taktirde iltihaplanma durumu tersine dönmektedir. Diş eti rahatsızlıklarına yol açan başka etkenler de bulunmaktadır. Bu etkenler stres, genetik, tütün ürünlerinin kullanımı, obezite, ilaçlar, sağlıksız beslenme ve diş gıcırdatma alışkanlığıdır. Aynı zamanda şeker hastalığı, kalp hastalığı ve romatoid gibi sistemik hastalıklar ile periodontal hastalık arasında bağlantı olabilmektedir.

En Yaygın Uyarı Belirtileri

Diş eti rahatsızlığının erken ya da ileri aşamalarını gösteren fark edilebilecek veya hissedilecek farklı semptomları ve belirtileri bulunmaktadır. Diş etleri ile ilgili olumsuz bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Diş etleri renginin kırmızı renkte olması, iltihaplı ya da hassaslaşmış olması
  • Dişlerden diş etlerinin çekilmesi
  • Diş etlerine baskı uygulandığında iltihap oluşması
  • Kalıcı dişlerde gevşeme meydana gelmesi ya da diğer dişlerden ayrılması
  • Doğal kapanışta oluşan herhangi bir farklılaşma
  • Bölümlü protezlerin oturuşunda fark edilen değişiklik
  • Ağızda koku oluşumu

Diş etlerinde hasar meydana geldiğinde, dişler fırçalanıp diş eti kullanıldığı zaman kanama oluşmaktadır. Ancak yapılan ağız bakımı alışkanlıklarının değiştirilmemesi gerekmektedir.

Sağlıklı Diş Fırçalama

Diş etlerinin sağlığını koruyabilmek ve onarabilmek için sahip olunması gereken bazı alışkanlıklar bulunmaktadır. Dişler gün içerisinde en az 2 defa olacak şekilde yumuşak kıllı diş fırçası ile fırçalanmalıdır. Bu sayede ağızda biriken bakteri plağı kontrol edilmiş olur. Dişlerin arka ve ön yüzeyleri fırçalanırken diş fırçası diş eti çizgisine doğru 45 derecelik bir açı ile yerleştirilmelidir. Diş fırçalama esnasında çok fazla baskı uygulamaktan kaçınmak gerekir.

Diş İpinin Doğru Kullanımı

Yiyecek artıkları ve bakteri plaklarından kurtulabilmek için günde en az bir defa diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanımı sayesinde diş çürükleri, ağız kokusu ve diş eti hastalıkları önlenmiş olur.

Düzenli Olarak Diş Doktoru Ziyaret Edilmeli

Bir yılda en az iki defa diş doktorunu ziyaret etmek gerekmektedir. Diş doktoruna görünmek için herhangi bir sorun oluşması beklenmemelidir. Meydana gelen plak oluşumları ve tartarlar diş hekimleri tarafından profesyonel bir şekilde temizlenerek oluşacak diş eti rahatsızlıkları önlenmiş olur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir