Diş Tedavisi

Röntgende İltihap Görülür Mü?

Röntgende İltihap Görülür Mü

Röntgende iltihap görülür mü? Diye soracak olursanız, evet çekilen röntgenlerde iltihap varsa görülmektedir.

Diş röntgeni, diş doktorunun kişinin ağız sağlığını değerlendirebilmek için tercih ettiği diş görüntüsü olmaktadır. Bazı kişiler bütün randevuda diş röntgeni ister iken, bazıları yalnızca birkaç senede bir diş röntgenine gereksinim duymaktadır. Kişilenin röntgen çektirme sıklıkları ağız sağlıklarının durumuna, dişlerinin geçmişlerine ve genel tıbbi geçmişleri ile ilişkilidir. Ağız sağlığının daha büyük resmini idrak edilebilmesi için kişilerin röntgen çektirmeleri tavsiye edilir. Diş röntgeni, iç dişin ve diş etinin görüntülerini yakalayabilmek için düşük seviyede radyasyon tercih edilir. Bu sistemler, diş doktorlarının bir kişi için sonraki en iyi aşamalarını tam olarak idrak etmelerine destek olmak için çok sık olarak tercih edilmektedir. Dental radyografilerin yararlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Diş doktorunuzu yumuşak ve sert dokulardaki farklılıklardan haberdar etmektedir.
  • Diş doktorunun çene kemiğinin ve dişin nasıl gelişim gösterdiğini görmesine izin vermektedir.
  • Diş doktorunuzun rahatsızlıkları ve gelişimsel problemleri ciddi sağlık problemlerine dönüşmeden evvel tanı koymasına destek olur.
  • Oral hasarların kötü hale gelmesini engeller.
  • Yirmi yaş dişinin gelişimini tespit eder ve çekme işlemi için en iyi rotayı belirler.

Diş Röntgen Türleri

Diş röntgenlerinin sağlamış oldukları avantajları idrak etmek için, farklı diş röntgeni çeşitlerinin farkında olmak mühimdir. Diş röntgeni iki ana bölüme ayrılmaktadır;

Ağız içi röntgen ve ağız dışı röntgen: Adlarından da idrak edilebileceği gibi ağız içi röntgen ağız içerisinden, ağız dışı röntgense ağız dışından alınmaktadır. Bu türler içerisinde en fazla tercih edilen x ışınları şekilleri aşağıdaki gibidir:

Periapikal Röntgen

Periapikal röntgenler, tepeden dişin çeneye bağlanmış olduğu kökün ötesine dek bütün dişleri göstermektedir. Bu röntgen türü, bütün dişi alt ya da üst çenenin bir bölümünde gösterebilmektedir. Bu x ışını, kök ve etrafındaki kemik yapılarındaki olağandışı farklılıkları saptayabilmek için oldukça kullanışlı olmaktadır.

Isırma X Işınları

Bu tip röntgen türü, ağzın belli bir kısmına bakmak için tercih edilmektedir. Isırma röntgen türü, alt ve üst dişin görünür yerini ve ayriyeten köklerinin ve destekleyici kemiklerin bir bölümünü yakalar. Bu röntgen türü, diş doktorlarının çürükleri, bilhassa diş arasında ortaya çıkan çürüğü ve ayriyeten diş eti rahatsızlığından kaynaklanan çene kemiğindeki düzenli olmayan gelişimleri tanı koyulmasına destek olur.

Oklüzal Röntgen

Bir oklüzal röntgen filmlerinin gayesi, kişinin dişinin tam gelişimini ve yerleşimini gösterir. Bütün bir x-ray, alt ya da üst çenedeki dişin tam kemerini göstermektedir. Bu x ışını ayriyeten tükürük kanalındaki tümörün ya da kemik kaybının ve tıkanmanın kanıtını tespit etmektedir.

Panoramik Röntgen

İsminden de idrak edilebileceği gibi, panoramik bir x-ray bütün ağzı tek bir resimde göstermektedir. Bu tip röntgen türünün gayesi boşluk gibi ayrıntıları göstermek değildir. Tam tersine, kırıkları, kemik anormallikleri, kistleri, gömülü dişi, enfeksiyonu ve tümörü göstermesi hedeflenir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir