Çene kemiği iltihabı, temporamandibular eklem alanında ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu alan çenenin hareketlerini gerçekleştiren eklem ve kaslardan meydana gelir. Çene kemiği iltihabı, farklı sebepler ile meydana gelebilir ve farklı semptomlar ile kendini belli edebilir.
Çene kemiği iltihabı semptomları içerisinde çene hareketlerinde kısıtlılık, ağrı, çene ekleminde tıkırdama ve çıtırdama gibi sesler, yüz bölgesinde şişkinlik ya da ağrı, boyun ağrısı, baş ağrısı ve kulak ağrısı bulunmaktadır. Bu semptomlar, gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyebilir ve tedavi ihtiyacı oluşturabilir.
Çene eklemi iltihabına neden olan pek çok sebep vardır. Bunlar içerisinde diş sıkma, çene travması ya da gıcırdatma, stres, çene ekleminin anatomik soruları, romatoid artrit ve bazı enfeksiyonlar bulunur. Enfeksiyon, bu etkenlerin bir neticesi olarak meydana gelebilir.
Çene eklemi enfeksiyonunun tedavisi, semptomların şiddetine ve altında yer alan sebepler ile bağlantılı olarak farklılık gösterir. Tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, fizik tedavi, stres yönetimi, ağızlık ya da plak kullanımı, dişi muhafaza eden apereyler ve cerrahi uygulama bulunabilir. Tedavinin nasıl gerçekleştirileceğinin uzman hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir.
Çene eklemi enfeksiyonunun ortaya çıkmasına engel olmak için bazı uygulamalar yapılabilir. Bunların içerisinde stresten uzak durmak, diş sıkma ya da gıcırdatma davranışlarını kontrol altına almak, periyodik olarak çene egzersizlerini yerine getirmek, sağlıklı bir beslenme ve uyku bulunur. Ayrıyeten çene travması tehlikesini düşürmek için ideal muhafaza eden ekipmanların kullanılması gerekmektedir.
Çene Kemiği İltihabı Çeşitleri
Çene kemiği iltihabı tedavisi gerçekleştirilmeden önce uzman hekimlerin bu soruna neyin yol açtığını belirlemesi gerekmektedir. Ardından enfeksiyon durumu ortadan kaldırılmak amacı ile tedavi uygulanır. Çene kemiği iltihabının ortaya çıkmasına akut, subakut ve kronik sebepler yol açabilir.
Akut Çene Kemiği İltihabı: Çene kemiği enfeksiyonunun bir yaralanma neticesinde veya çeşitli bir rahatsızlığın başlangıcından belli bir müddet sonra meydana gelmesine akut çene enfeksiyonu denilmektedir. Bu problem ciddi seviyede ağrılara neden olabilir. Ayrıyeten kişinin hayatının riske girmesine sebep olabilir. Bu çeşit problemlerde tercih edilecek olan antibiyotik ya da antifungal ilaçlar tesirli olacaktır. Fakat bazı hallerde hastanelerde tedavi uygulanması gerekli olabilir.
Subakut Çene Kemiği İltihabı: Farklı yaralanmalar neticesinde veya bir rahatsızlığın başlangıcının üzerinden 1-2 ay geçmesinin ardından meydana gelen çene kemiği enfeksiyonunun sebebi subakuttur. Bu hastalığın tedavisinin yapılması için hastanın yaşadığı ağrının düzeyine veya kemikte kayıp olup olmadığına bakılmaktadır. Kemikte herhangi bir hasar durumu mevcut değil ise akut osteomiyelitte olduğu gibi yapılır. Fakat kemikte hasar durumu gözlenmiş ise farklı bir tedavinin uygulanması gerekecektir.
Kronik Çene Kemiği İltihabı: Herhangi bir rahatsızlığın başlangıcının üzerinden en az 2 aylık bir zaman geçmesinin ardından meydana gelen iltihaplanmalar kroniktir. Bu halde çene kemiğinde hasar durumu gözlenebilir. Bu sebepten dolayı bireyler kemik hasarını ortadan kaldırmak için cerrahi yönteme gereksinim duyabilir.