Diş Tedavisi

Diş Röntgeni Kaç Ayda Bir Çekilir?

Diş Röntgeni Kaç Ayda Bir Çekilir

Röntgenin hangi aralıklar ile çekilmesi gerektiği kişinin tıbbi ve dental hikayesine ve geçerli durumuna göre farklılık göstermektedir. Bazı hastalarda 6 ayda bir olacak şekilde röntgen çekilmesi gerekli olabilir. Bazı kişiler için ise 2 yılda bir röntgen alınması yeterli olmaktadır.

Diş röntgeni ihtiyaca bağlı olacak şekilde diş hekimi tarafından belirlenmektedir. Diş röntgeni için standart bir süre belirlenmemiş olup, genel olarak klinik duruma ve ihtiyaca bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Çocuklar

Yaşa göre farklılık göstermek ile beraber, çocukların genelinde röntgenler 6-12 ay arasında değişiklik gösteren süreler ile çekilmelidir. Çünkü çocukların dişlerinde hızlı bir şekilde çürük meydana gelebilmektedir. Ayrıyeten röntgenler aracılığı ile diş gelişiminin izlenmesi de mümkün hale gelmektedir.

Fazla Miktarda Tedavi Olan Yetişkin Bireyler

Dişlerinde fazla miktarda tedavi yer alan yetişkin kişilerin, periyodik olarak röntgen çektirmesi gerekmektedir. Çünkü dişlerinde fazla tedavi olan bireylerde sorun meydana gelmesi olası bir durumdur.

Dişeti Rahatsızlığı Bulunan Kişiler

Dişeti rahatsızlığı bulunan veya dişeti tedavisi yaptırmakta olan bireylerin daha sık bir şekilde röntgen çektirmesi gerekmektedir. Böylelikle süregelen veya mühim seviyede kemik kaybının bulunup bulunmadığı fark edilebilir.

Ağız Kuruluğuna Yol Açan İlaçları Kullanan Bireyler

Ağız kuruluğu olan kişilerde, tükürüğün bulunmaması sebebi ile, ağız diş çürüklerine daha açık bir hale gelmektedir. Çünkü, tükürük ağızda mevcut olan asit düzeyinin dengelenmesine yardımcı olur ve tükürük seviyesi düştüğünde, asit seviyesinde yükselme ortaya çıkar ve bunun sonucunda da diş çürüğü oluşur.

Bazı ilaçların kullanılması sonucunda ağız kuruluğu ortaya çıkabilir. Antidepresanlar, hipertansiyon ilaçları, diüretikler, sakinleştiriciler, antihistaminikler, antikonvülsan, narkotik ilaçlar ve antikolinerjik ilaçlar ağız kuruluğuna yol açan ilaçlardan bazıları olarak sıralanabilmektedir. Ağız kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin düzenli ve daha sık röntgen çektirmesi gerekmektedir.

Hastalığın Neden Olduğu Ağız Kuruluğu Yaşayan Kişiler

Ağız kuruluğuna sebep olan sjögren sendromu bulunan bireylerde ve tükürük düzeyinde düşmeye neden olan baş-boyun kısmına radyoterapi yapılmış bireylerde öteki bireylerden daha çok röntgen ile kontrol uygulanmalıdır.

Sigara Kullanan Bireyler

Sigara kullanan bireylerin sık bir şekilde röntgen çektirmesi gerekmektedir. Çünkü sigara kullanan kişilerde dişeti rahatsızlığının ortaya çıkma olasılığı sigara içmeyen bireyler kıyasla daha yüksektir. Gerçekleştirilen röntgen çekilme işlemi sayesinde ağız içerisinde ortaya çıkacak olan problemler önceden sezilebilir ve tedavi erken uygulanabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir