Diş Tedavisi

Retainer Takmazsak Ne Olur?

Retainer Takmazsak Ne Olur

Retainer tedavi tekniğinin ilk altı aylık süreci oldukça mühimdir. Kişiler ilk altı aylık süreçte ağız içi retainer malzemelerini ağızlarında yirmi dört saat bekletmek gerekmektedirler. Bu süreçte yalnızca ve yalnızca yemek tüketirken ve diş fırçalar iken çıkarılması gerekir. Yemeğin ardından diş fırçalama işlemini yaptıktan sonra retainerin hemen takılması gerekmektedir. Altı ayın ardından retainer kullanımında düşüşlere gidilebilmektedir. Ancak; altıncı aydan sonrakı kullanım için ortodonti uzmanından kesin olarak yardım alınması gerekir. Retainer tedavi tekniğinin başarılı neticelenmesi için apareylerin minimum iki sene ağız içerisinde tutulması tavsiye edilmektedir. Programın haricinde hareket eden, retainer kullanımı erken zamanda sonlandırılan kişilerin dişi çok kısa zamanda eski haline geri dönüşmektedir.

Pekiştirme tedavi tekniği için tercih edilen retainerler ağız içinde ya yaşam boyu veya belli bir süre yer almaktadır. Bu zamanın ne kadar olacağıyla alakalı karar ortodonti uzmanı tarafından belirlenmektedir. Bazı hallerde yaşam boyu takılabilen retainer apareyinde de diş bozukluğu ortaya çıkar. Bu hal tamamı ile ilerleyen yaşla birlikte meydana gelen yaşlanma bulgusudur. İlerleyen yaşla meydana gelen diş bozukluğu bu tedavi tekniğinin bir parçası olmamaktadır.

En fazla merak uyandıransa retainer teli hangi vakit çıkarılır sualidir. Diş telinin çıkartılmasının ardından yerine oturması için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Yukarıda da değindiğimiz gibi tedavi tekniğinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesi için retainer telinin altı ay süresince ağız içerisinde yirmi dört saat kalması gerekmektedir. Kişiler yalnızca yemek tüketirken ve diş fırçalar iken apareylerini çıkartmaları gerekmektedir. Bunun dışında altı ay kesintisiz bir biçimde apareylerin kullanılması gerekir.

Bazı kişilerdeki diş bozukluğu öteki kişilere kıyas ile daha ileri düzeyde olabilmektedir. Bu durumun beraberinde diş teli tedavi tekniği yanlış uygulanan kişinin pekiştirme tedavisi on iki aya kadar sürebilmektedir. Ortodonti uzman doktoru, kişilerde retainer kullanım zamanını kişiye ait olarak belirler. Burada belirtmiş olduğumuz altı ay kriteri en az uygulanması gereken zamandır. Retainer teli hangi vakit çıkarılır hususunda net bir zaman vermek bu sebep ile imkansız bir durumdur. Kalıcı ve yaşam boyu sürecinde etkileşim görmeyi arzu ediyor iseniz retainer teli kullanımı yaşam boyu ilerletmeniz gerekmektedir. Yaşam boyu retainer teli takan kişilerde ağız ve diş bozukluğunun yeniden yaşanma hali sıfıra yakın olarak saptanmıştır.

Retainer telinin hangi vakit çıkarılmasıyla alakalı bilgiyi çalıştığınız ortodonti hekiminden bilgi edinmek sizler açısından en doğru olacaktır. Uzun bir müddet retainer teli takmayan hastalarda tekrardan diş bozukluğu görülür. Bu durumun beraberinde uzun bir müddet takılmayan retainerler tekrardan takıldığında sızı ya da sancı hissedilir. Bunun gibi bulgular hissetmeniz halinde ortodonti doktorundan destek alınmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir