Diş Tedavisi

Diş Teli Çıktıktan Sonra Sabitleyici Ne Kadar Kullanılır?

Diş Teli Çıktıktan Sonra Sabitleyici Ne Kadar Kullanılmaktadır

Tedavinin bitmesinin ardından diş teli tedavi tekniğinin kalıcı olabilmesi için, dişlerin arka kısımlarına uygulanan sabitleyici ağız içerisinde ne kadar süre kalır suali merak edilir. Pekiştirme tedavi tekniği olarak da tanınan sabitleyici, ortodonti tedavi tekniğinin ardından yapılan, diş teli tedavisinin kalıcı duruma gelmesini temin eden bir uygulamadır. Pekiştirme tedavisi esnasında ağzı içine türlü aparey aygıtlar konularak dişin ideal yerine gelmesi temin edilir. Ortodonti tedavi tekniği ile dişi ideal yerine gelen kişilerin dişi belli bir zamandan sonra eski durumuna geri dönüşebilmektedir. Pekiştirme tedavi tekniği, bu hali engellemek için tedavi tekniğinin kalıcı duruma gelmesini temin etmektedir. Kişilerin en fazla merak ettiği hususlardan bir tanesi de sabitleyicilerin ağızda ne kadar zaman kalacağıdır. Bu mevzuyla alakalı detayları makale yazımızın devamında bulunmaktadır.

En fazla merak edilense sabitleyicinin hangi vakit çıkarılması gerektiği sualidir. Diş telinin çıkarılmasının ardından yerine oturması için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Tedavinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesi için sabitleyicinin altı ay süresince ağız içerisinde yirmi dört saat boyunca durması gerekmektedir. Kişi yalnızca yemek tüketirken ve diş fırçalarken apareylerini çıkarması gerekir. Bu durumun dışında altı ay kesintisiz bir şekilde apareylerin kullanılması gerektiğidir.

Bazı kişilerdeki diş bozukluğu öteki kişilere kıyas ile daha ileri düzeyde olabilmektedir. Bu durumun beraberinde diş teli tedavi tekniği yanlış yapılan kişilerin pekiştirme tedavi tekniği on iki aya dek sürebilmektedir. Ortodonti uzmanları, kişilerde sabitleyici kullanımı zamanını hastaya ait olarak belirlerler. Burada belirtmiş olduğumuz altı ay kriteri en az uygulanması gereken zamandır. Sabitleyici hangi vakit çıkarılır hususunda net bir zaman söylemek bu sebep ile imkansız olacaktır. Yaşam boyu ve kalıcı sürece etkileşim almayı arzu ediyor iseniz sabitleyicinin kullanımını yaşam boyu sürdürmeniz gerekmektedir. Yaşam boyu sabitleyici kullanan kişilerde diş ve ağız bozukluğunun yeniden yaşanma hali sıfıra yaklaşık olarak tespit edilmektedir.

Sabitleyicinin hangi vakit çıkarılmasıyla ilgili bilgiyi çalışmış olduğunuz ortodonti uzmanından bilgi edinmek sizler için en doğrusu olacaktır. Uzun bir müddet sabitleyici kullanmayan hastalarda tekrardan diş bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumun beraberinde uzun müddet kullanılmayan sabitleyici tekrardan kullanıldığında sizi ya da sancı hissedilmektedir. Bunun gibi bulgular hissetmeniz halinde ortodonti uzmanından yardım almanızı tavsiye ederiz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir