Ortodontik tedavi tekniği sonlandığında, braket söküldüğünde veya şeffaf plaklar ile tedavi gördüyseniz ataşmanlar temizlendiğinde, diş yeniden eski haline dönme eğilimi gösterir. Bu neden ile ortodontik tedavinin sonu durumun kalıcı hale gelebilmesi için pekiştirme tedavi tekniğine geçilmesi gerekir. Pekiştirme tedavi tekniği, aktif tedavisi sonlanan kişilerin pasif olarak tedavisinin sürdüğü dönem de denebilir. Bu dönemin zamanı ve tercih edilecek aygıtlar, tedavi başı sahip olunan ortodontik anomaliye, tedavinin neticesinde oluşan başarıya, hekimin kişisel seçimlerine göre farklılık göstermektedir. Bu dönemde sık sık tercih edilen aygıt, sabit retainer adı verdiğimiz, genel olarak üst ve alt ön kısım dişin arka tarafına hekiminiz tarafından yerleştirilen ince tellerdir. Bu ince teller pasiflerdir ve diş üstüne herhangi bir kuvvet uygulamaz. Kişinin konuşmasına veya diş ve ağız temizliğini yapmasına engel oluşturmaz. Gerekliyse bu dönemde diş taşı bakımı uygulanmasına da engel teşkil etmez. Fazla sert bir madde ısırılmadığı müddetçe kolay kolay kopma tehlikesi yoktur. Retainer tellerinin sayesinde estetik yönden ön planda olan keser dişin önceki haline dönme eğilimini düşürmektedir.
Ortodontik tedavi tekniği esnasında diş, dişi saran kemik içinde hareketini göstermektedir. Dişlerin hareket etmiş oldukları yönde kemikte yıkım, hareket halinin tersi yönünde kemik yapımı gerçekleşir. Ayriyeten dişleri saran diş eti dokusunda da farklılıklar ortaya çıkar ve eni hale diş etinin de uyum sağlaması gerekir. Diş eti ve kemik dokularının tekrardan organize olduğu bu dönemin iyi bir şekilde değerlendirilmesi dişte bozulmaların ortaya çıkmaması için oldukça mühimdir. Hekimlerin bu dönemin ne kadar mühim olduğunu her hastasına detaylı bir şekilde anlatması ve hastalarının da gereken önemi vermesi gerekir.
Kişinin durumuna göre üç ayrı retainer kullanılabilmektedir.
Sabit retainer: Dişin dil kısmına yapıştırılan ince yapılır ve pasif tellerdir. Dışarıdan fark edilmemeleri oldukça büyük avantajdır. Genel olarak alt çene kısmında köpek dişin arasına, üst çene kısmında ön dört keser dişin arkasına uygulanmaktadırlar. Bu teller dişlerin hareket etmesini engellemektedir. Genel olarak üç sene durması ve gerekmedikçe çıkarılmaması önerilmektedir.
Essix retainer: Tedavinin sonunda kişiden ölçü alınıp hastaya ait hazır edilen pasif şeffaf plaklardır. Bilhassa tedavinin sonunda ilk bir sene önerildiği biçimde kullanılması çok mühimdir. Şeffaf plak olduklarından dolayı estetik görünürler ve sosyal çevrede dile getirilmediği sürece genel olarak anlaşılmazlar.
Hareketli retainer: Dişin ön kısmından paslanmaz çelik tellerin geçtiği, akrilik üründen elde edilen ve hastadan ölçü alınarak hazır edilen halk içerisinde damaklık olarak da tanınan kolayca takıp çıkarılan bir apareydir. Ortodontik tedavinin ardından kişiler tarafından tel görüntüsü arzu edilmediğinden kullanımı son dönemlerde düşmüştür.