Diş Tedavisi

Ortodontik Tedaviye Hazırlık: Bilmeniz Gerekenler

Ortodontik Tedaviye Hazırlık: Bilmeniz Gerekenler

Ortodontik tedavi adımları ve planlanışı tedavi sürecinin başarı seviyesini yükseltme konusunda oldukça mühimdir. İlk randevuda ortodontist, kişinin kapsamlı ortodontik muayenesini gerçekleştirir. Muayene neticesinde ortodontik tedaviye gerekli olup olmadığı belirlenmektedir. Ortodontist kişiyi muayenenin ardından, tedavi, tedavinin ortalama ne kadar zaman alacağı ve ortodonti maliyetleri hususuyla alakalı bilgileri paylaşmaktadır.

Ortodonti tedavisine başlamadan evvel kişinin ağzında hiçbir çürüğün yer almaması, dolgunun sağlam bir şekilde olması, diş etinin sağlıklı olması oldukça mühimdir. Bunlar kontrol altına alınır, tedavi için müsait mekan mevcut ise tedavi planlanıp, tedaviye başlanmaktadır.

Diş ve Diş Etinin Sağlığı Neden İyi Olmalıdır?

Diş teli takılmış olduğunda, dolgu, diş taşı temizliği, diş eti tedavisi ortodontik tedavi tekniğinin aksamasına sebep olur. Ağız temizliği iyi olmayan ve diş fırçalandığında diş eti kanayan kişinin dişine braketin yapıştırılması ve apareyin takılması mümkün değildir. Bu nedenden tedaviye başlamadan evvel panoramik röntgenin çekilmesi gerekir ve bütün dişin ve çene kemiğinin röntgeni çekilmesi tavsiye edilir. Yirmi yaş dişi kontrol altına alınmalı, diş kökünün genel hali kontrol altına alınmalı, diş etini tutan kökün sağlık hali kontrol edilmelidir. Bu durum da panoramik röntgenle yapılmaktadır.

Ortodonti Diş Tedavisi Planlaması Nasıl Uygulanır?

İlk muayenenin ardından ortodontik tedavi için bütün koşullar müsaitse tedavi için karar kılınmış ise sorunun kesin belirli hale gelmesi ve tedavi planlamasının ona göre çizilmesi gerekmektedir. Bu durum için bazı kayıtlar alınmaktadır ve ortodontist tarafından incelenmektedir. Alınan bu kayıtlar; ağız dışı ve içi resimler, üst ve alt çeneden alınmış olan ölçü, yan kafa filmi, bilek-el filmi, şayet gerek görülmüş ise arka-ön kafa filmi şeklinde olmaktadır.

Alınmış olan bu kayıtların bitirilmesinin ardından, olayın haline göre tedavi planlanması ayrıntılı olarak tartışılır ve kişiye randevu verilmektedir. Verilen bu randevuda ortodontist kişiye tedavinin planı hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Şayet tedavinin başlayabilmesi için bazı dişin çekilmesi mevzubahisse bu dişlerin hakkında kişiye bilgiler verilmektedir. Kişinin şayet genişletme apareyi veya sabit olmayan apareyi kullanması öngörülmüşse diş doktoru teknisyene göndermek için ikinci bir defa ölçü almaktadır.

Tedaviye Nasıl Başlanır?

Ortodontik tedavi tekniğine başlamak için, kişinin ağzındaki bütün dolgu temizlenir, sağlam hale getirilir ve diş taşı temizliği yapılır. Şayet diş çekimi gerekliyse ortodontist tarafından çekilmesi belirlenmiş olan dişler kesinlikle tedaviden evvel kişinin devamlı diş doktoru tarafından çekilmesi gerekir. Ağız temizliği de temin edildiğinde artık kişi ortodontik tedavi için hazır hale gelir. Kişiler tarafından en fazla merak duyulan husus kişi koltuğunda acıyı ne kadar hissettiğidir. Kişi koltuğunda herhangi bir sızı ya da acı hissi duymaz, fakat eve gittiğinde akşam vakti sancılar olabilmektedir. Braket yapıştırılmışsa genel olarak hekim olayın da haline göre üst çenede işlem gerçekleştirir. Genel olarak alt çenedeki işleme birkaç seansın ardından başlanmaktadır. Bu durum da gerek kişinin brakete alışmasını temin eder, gerek de kişinin çapraşıklığını biraz da olsa üst çeneden başlamak üzere giderir, ardından birkaç seansın ardından alt çenedeki işlemlere geçilir.

Ortodontik Tedavi Süreci

Ortodontik tedavide sırasıyla gerçekleştirilenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Hekimin tercihine göre azı dişinden bir veya birkaçına bant ya da tüp seçilmektedir. Bu tüpler aynı braketin yapışması gibi olmaktadır.

Bantlar takılır iken kişi dişinin arasına sanki ince olmayan bir kürdan girmiş gibi bir sıkışma hissine kapılır, bu hal bir dakika içerisinde geçmektedir. Ardından sırasıyla bütün braket yapıştırılmaktadır. Ardından ark teli takılmaktadır ve tel uzun ise ağza göre ayar verilerek uzun olan tarafları pens yardımıyla kesilmektedir. Son adımdaysa, ark teli ufak ligatür teli veya elastik figürler ile braket başlanarak aslına bakılırsa tedavinin ilk aşaması atılır. Ortodontist kişi bundan sonraki evrede kişiye nelere önem vermesi gerektiği hakkında ve bir sonraki randevuya hangi vakit geleceği hakkında bilgiler vermektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir