Diş Tedavisi

Neden Kahvaltıdan Önce Diş Fırçalanır?

Neden Kahvaltıdan Önce Diş Fırçalanır

Dişleri fırçalamak, ağız ve diş hijyeni rutini için, en önemli unsurlardan bir tanesidir. Ancak diş fırçalaması için doğru zaman çok önemlidir. Diş fırçalamayı doğru olmayan zaman diliminde yapmak, bazen olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Mesela yanlış zamanda diş fırçalamak dişlerin beyazlığına, sağlığına ve sağlam dokusuna negatif yönde etki edebilir. Kahvaltı sonrasında nefesinizi ferahlatmak cazip olsa dahi, sabah veya kahvaltıdan önce ilk iş olarak dişleri fırçalamak daha doğrudur. Çünkü kahvaltı yaparken tüketilen pekçok yiyecek diş minesini yumuşatır. Bu da kahvaltı sonrası diş fırçaladığınız takdirde istemeden de olsa dişlere zarar vermenize yol açabilir.

Kahvaltı veya diğer öğünlerde yemek yemeden önce diş fırçalamak tükürük üretimini artırmaktadır. Uyandığınız zamanlarda dişlerinizi fırçalayarak kendinizi çok dinç hissedebilirsiniz. Kendinizi zinde hissetmek ya da tükürük üretiminizi artırmak için kahvaltıdan önce diş fırçalayabilirsiniz.

Tükürük antimikrobiyal maddeler içermektedir. Tükürük içerisindeki antimikrobiyal maddeler yiyeceklerin çok kolay parçalanmasında son derece etkilidir. Ayrıca diş çürüklerinden kaynaklı zararlı bakterilerin yok olmasında da etkilidir. Kısacası kahvaltı yapmadan önce dişleri fırçalamak en doğru uygulamadır.

Kahvaltıdan Önce Diş Fırçalamak

Uyku esnasında ağız içerisinde plak oluşmasını sağlayan bakteriler çoğalır. Ağız içerisinde kötü bir tat ve kötü nefesle uyanmanın sebepleri arasında bu bakterilerin çoğalması etkilidir. Sabah uyandığınızda, florür özellikli diş macunu kullanarak dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Böylelikle kötü tat ve kokudan kısa sürede kurtularak temiz nefes alabilirsiniz. Kahvaltıdan önce dişleri rutin olarak fırçalayarak kahvaltıda tüketebileceğiniz asitli yiyeceklere karşı diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Kısacası kahvaltı öncesi diş fırçalamak dişlere zarar verebilecek olan gıda artıklarına karşı kalkan görevi görmektedir.

Kahvaltıdan hemen önce dişlerinizi 2 dakika fırçalayarak tükürük üretimini çoğaltabilirsiniz. Tükürüğün kaygan olan dokusu, yiyecekleri çiğneme esnasında kayganlaşmasında rol üstlenir. Böylece tüketilen tüm gıdalar yemek borusundan mideye çok kolay şekilde geçer. Bütün bunların yanı sıra tükürük, yiyeceklerin çok erken sindirilmesine destek olan enzimler de barındırmaktadır.

Kahvaltı sonrasında kötü kokuların oluşmasını istemiyorsanız, nefesinizi tazeleyecek gıdalar tüketebilirsiniz. Kahvaltı sonrasında ağız bakım sularını kullanarak da ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir