Ağız ve diş sağlığının yanı sıra vücut sağlığı içinde bütün diş hekimleri günde 2 defa dişlerin düzenli olarak fırçalamasını önermektedir. Yalnızca 1 gün diş fırçalamazsak ne olur diye soracak olursanız, çok büyük surun olmaz. Diş fırçalama bir gün yapılmaz veya unutulursa vücuda olan negatif etkileri de çok büyük seviyede olmaz. Fakat arka arkaya günlerce diş fırçalamayı ihmal ettiğiniz takdirde dişler bu durumdan olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Dişleri fırçalamayı bir gün değil de bir süre ihmal ettiğinizde ağız ve diş sağlığı gibi vücut sağlığı da bu durumdan etkilenmekte ve birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Bu gibi durumlar karşısında yaşanabilecek olan sorunlar kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir.
Bu yazımızda dişlerimizi bir gün fırçalamazsak ne olur sorusunu sizler için yanıtlıyoruz.
Dişler arasına giren gıda parçalarını ve diş yüzeyindeki beyaz renkli, yapışkan özellikli içi dolu plakları temizleyip, ağız içi hijyeni sağlayabilmek için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Yemek sonrası ya da şeker içerikli içecekler içtikten sonra, plakların içerisinde bulunan bakteriler asitler üreyip diş minesine zarar vermektedir. Bakterilerin üremesine zemin hazırlayan asit, mine tabakasının parçalanmasına yol açarak, dişte çürüklerin oluşmasına neden olur. Diş fırçalanmadığı zaman temizlenmeyen bu plaklar sertleşir ve tartar tabakasını oluştururlar. Oluşan tartar tabakasını temizlemek fazlası ile zordur. Diş etinde oluşan tartarlar sonucunda iltihaplanma ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar.
Bir günde 2 defa diş fırçalamak, bireylerin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak farklı olmalıdır. Bu nedenle kendi beslenme alışkanlıklarına göre dişlerinizi gün içerisinde fırçalamanız gerekmektedir. Şayet gün içinde daha fazla öğün yiyorsanız, dişlerinizi öğün sayınıza göre 2 defadan fazla fırçalayabilirsiniz. Ayıca asitli yiyecek yahut içecek tükettiyseniz, dişlerinizi hemen fırçalamanız gerekir.
Dişleri ve diş etlerini korumada en etkili olan diş fırçalama kesinlikle bir gün dahi olsa ihmal edilmemelidir. Dişleri korumak için bu gereklidir. Diş fırçalama ortalama olarak 2 dakika sürmelidir. Diş fırçalanırken diş ve diş eti birleşim yeri de iyice fırçalanarak temizlenmelidir. Böylelikle diş yüzeyindeki tüm gıda artıkları ve bakteri plağı kolaylıkla temizlenmektedir. Dişler fırçalanmaz, ağız ve diş bakımı ihmal edilirse diş eti kanaması, kızarması, çürük ve zaman içerisinde diş eti hastalıkları yaşanır. Dişler fırçalanmadığı zaman diş kayıpları gibi birçok olumsuz sonuç da yaşanabilir.
1 günde her defasında 2 dakikalık süreyle diş sağlığınız ve ağız sağlığınızı için dişler fırçalanmalıdır. Düzenli ve uygun diş fırçalama sayesinde vücut sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Çünkü diş eti hastalıklarının en önemli nedeni, düzenli ve etkili fırçalama yapılmamasıdır.