Diş Tedavisi

Kanal Tedavisinin Başarısız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kanal Tedavisinin Başarısız Olduğu Nasıl Anlaşılır

Kanal tedavisi çürük meydana gelen dişi kurtarmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Tümü enfekte olan dişin çekiminin yapılmaması için kanal tedavisi bu aşamada önemlidir. Ancak bazen hastalar başarısız kanal tedavisi sonrasında gelişen belirtiler ile karşı karşıya kalabilirler. Başarısız olan kanal tedavisinin pek çok nedeni vardır. Ancak en çok rastlanılan neden diş hekimlerinin yaptıkları uygulamalardır. Diş hekimlerinin, dişin içerisinde çürüyüp enfekte olan bölümün başarılı biçimde alınamamasıdır. Bu bölümün alınmaması sonrasında hastada çeşitli semptomlar meydana gelmektedir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağrı
  • Hassasiyet
  • Diş renginde farklılaşmalar
  • Şişlik
  • Dişlerde iltihap

Genellikle hastaların yaşadığı başarısız kanal tedavisi belirtileri bu şekildedir. Ancak başarısız kanal tedavilerine ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bu belirtiler ise sinüs problemleri ve çene hattında kayma şeklinde meydana gelmektedir. Görüldüğü gibi birçok sebepten dolayı kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisi sürecinde son derece hassas davranmak gerekmektedir.

Kanal Tedavisinin Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?

Kanal tedavisi, diş uygulamaları içerisinde en sık gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Kişilerin herhangi bir diş kaybı yaşamaması amacı ile kanal tedavisi uygulanmaktadır. Kanal tedavisi doğru bir şekilde gerçekleştirildiği taktirde olumlu sonuçlar ile karşılaşılmaktadır. Ancak tedavi doğru yollar ile uygulanmadığında başarısız kanal tedavisi belirtileri ortaya çıkmaya başlamaktadır. Meydana gelen bu belirtiler ile kişi rahatsız hissetmeye başlar. Kanal tedavisinin başarısız olma nedenlerinden biri dişin çürük bölümünün tam anlamı ile alınamamasıdır. Yani iltihap yaratan ve enfekte diş kanallarının arındırılmaması neticesinde kök kısımlarında hasar meydana gelir. Zarar görmesi neticesinde ortaya çıkan belirtiler kişiyi rahatsız edecek hale gelir.

Bunun yanında tedavi esnasında dikkatli olunması gereken belli başlı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlere dikkat edilmesi ile ağızda meydana gelecek bakterilerin diş kanallarına inmesinin önüne geçilmektedir. Dikkat edilmesi gerekli olan konular ise şu şekildedir:

  • Taç kırılması
  • Koronal düzende bozulma
  • Kanalların tam anlamı ile arındırılması

Etkenler bu şekilde olup her bir etkenin temel nedeni aynıdır. Bu temel neden diş içerisinde yer alan kanalların tam anlamı ile temizlenmemesidir. Ayrıca yemek ya da başka nedenlerden dolayı ağızda meydana gelen bakterilerde sebepler arasındadır. Diş kanallarına ulaşan bu bakteriler dişin kök kısımlarına inerek dişin performansını aşağıya çeker. Bilhassa kanal tedavisi sürecinde başarısız olan uygulama olması; tekrardan bir kanal tedavisi uygulamasını da zorunlu bir hale getirmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir