Diş Tedavisi

Aynı Anda 2 Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

Aynı Anda 2 Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı

Kanal tedavisi, çürük meydana gelmiş veya enfekte olmuş dişi kurtarabilmek için gerçekleştirilen yönteme verilen isimdir. Çürüyen her dişe kanal tedavisi uygulanamamaktadır. Çürüyen dişe dolgu tedavisinin yetersiz kaldığı zamanlarda, iltihaplanma oluşmuş, dişteki çürük ilerlemiş, diş acılı ve ağrılı ise kanal tedavisi yapılmaktadır.

Düşte oluşan çürükler zamanında tedavi edilmez ise çürük dişin derinlerine doğru ilerler ve dişte yer alan sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. Diş sinirlerinde iltihaplanma olması kişinin şiddetli şekilde ağrı yaşamasına neden olabilir. Ayrıca dişte kararma, soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet gibi problemler meydana gelebilir.

Dişlerin dış bölümünde sert olan mine dokusu, iç bölümünde ise diş kökü boyunca uzanan damar ve sinir paketinden meydana gelen bir boşluk bulunur. Dişe hayat ve canlılık veren bu dokular, dişin merkezindeki bu boşlukta bulunan ve pulpa olarak adlandırılan sinir ve damarlardır. Kanal tedavisi esnasında dişin sert dokusunun içerisindeki kök kanalı olarak adlandırılan doğal boşlukta yer alan yumuşak doku yani pulpa ile diş siniri alınır, dişin içi arındırılır sonrasında açılan boşluk doldurulur.

Dişten alınan diş siniri, diş sağlığı ve fonksiyonu için hayati önem taşımamaktadır. Ancak diş sinirinin alınması kişinin şiddetli ağrı yaşamasına engel olmaktadır. Bu sinir yalnızca soğuk ve sıcak algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir.

Kanal tedavisi esnasında düşünülenin tersine kişi ağrı hissetmez. Kanal tedavisinde, dolgu tedavisinde olduğu gibi diş ve çevre dokular etkin bir biçimde uyuşturulur ve genel olarak 1 saat içerisinde uygulama tamamlanır. Kök kanallarını genişletmek amacıyla kullanılan makineler ve sistemlerin gelişmesi sayesinde kanal tedavisinin süresinde kısalma meydana gelmiş ve işlem basit bir hale gelmiştir.

Çürüyen ya da ağrıyan her dişe kanal tedavisi uygulaması yapılmamaktadır. Kanal tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için bakterilerden kaynaklı ve hafif ağrı ile sinyal veren veya hiç ağrı yapmayan bu çürükler yalnızca dolguyla tedavi edilebilmektedir. Diş bu evredeyken tedavi edilmez ise bakteriler dişin özüne doğru ilerleyerek iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Böyle bir durum meydana geldiğinde ise kanal tedavisinin uygulanması gerekmektedir. Çürük oluşmuş ve çekim yapılmadan kurtarılabilen dişlere kanal tedavisi uygulaması yapılabilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir