Diş Tedavisi

Siniri Alınmış Diş Apse Yapar Mı?

Siniri Alınmış Diş Apse Yapar Mı

Kanal tedavisi, herhangi bir sebepten dolayı dişlerde meydana gelen çürükleri veya hasar oluşan dişlerin tedavi edilmesi için başvurulan ağız ve diş sağlığı uygulamalarından biridir. Kanal tedavisinin başarılı olma yüzdesi %86-98 arasında farklılık göstermektedir. Tedavi genel olarak olumlu neticelere ulaşsa da bazı durumlarda kanal tedavisi ardından apse meydana gelmesi muhtemel bir durumdur. Bu apse tedavi süreci sona erdikten aylar veya yıllar sonra da meydana gelebilir.

Daha önceki zamanlarda kanal tedavisi ile onarılan diş, çoğunlukla ömür boyu kullanılabilmektedir. Fakat bazı durumlardan dolayı tedavi yapılan dişte farklı problemler meydana gelebilir. Kanal tedavisi ardından apse meydana gelmesinde, tedavi yapılan dişte tedavi esnasında tespit edilemeyen çatlak veya kırık olması, yetersiz diş restorasyonu neticesinde bakterilerin dişe işlemesi veya kanal dolgusunun zaman içerisinde hasar görmesi gibi durumlar etkili olmaktadır.

Kanal tedavisinin ardından dişler tam anlamı ile iyi olsa da zamanla farklı sebeplerden dolayı yeniden enfeksiyon kapabilmektedirler. Kanal tedavisi ardından dişe konumlandırılan dolgunun herhangi bir sebepten dolayı ayrışması, hasar görmesi gibi farklı durumlar dişin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Aynı zamanda kullanılan dolgunun ürününün kalitesiz olması, yetersiz olması ya da dişteki tedavilerin düzgün gerçekleştirilmemesi, ağız içerisinde bulunan bakterilerin yeniden o dişe doğru ilerlemesine yol açabilir. Bakterilerde zamanla enfeksiyonların meydana gelmesine ya da iltihaplanmanın oluşmasına sebep olabilir.

Gerçekleştirilen kanal tedavisinin ardından ağız ve diş bakımı doğru ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Ağız ve diş bakımı yapılırken diş fırçası, diş ipi ya da ağız gargaralarının kullanılması gerekmektedir. Aksi taktirde ağız ve diş sağlığını korumak zor bir hal almaktadır. Yapılan bakımlar sayesinde ağız içerisinde oluşabilecek bakterilerin meydana gelmesine engel olunabilir.

Kanal tedavisi sonrasında ortaya çıkan apse probleminin çözülmesi için farklı yöntemler kullanılabilir. Bu tedavi yöntemlerinden biri endodontik tedaviyken, diğer yöntem ise enfeksiyon oluşan dişin çekilmesidir. Endodontik tedavi sayesinde kanal tedavisinin ardından meydana gelen enfeksiyonlar yeniden tedavi edilebilir. Yapılan bu tedavide diş doktoru kanalları arındırabilmek için önceden takılan dolgu çıkarılır ve temizliğin gerçekleşmesinin ardından dolgu yenilenerek tedavi tamamlanır. Eğer diş herhangi bir işlem uygulanamayacak seviyede ise geriye kalan tek çözüm dişin çekilmesidir. Daha sonra çekilen diş yerine implant tedavisi yapılabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir