Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Başarılı Olmazsa Ne Olur?

Kanal Tedavisi Başarılı Olmazsa Ne Olur

Kanal tedavisi dişlerde oluşan geniş çaplı tahribat veya enfeksiyon kapmış dişlerin tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir yöntemdir. Kanal tedavisi sayesinde diş kanallarında meydana gelen enfeksiyonların yol açtığı iltihaplanmalar ortadan kaldırılır.

Kanal tedavisi sırasında hastaya öncelikle lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır. Sonrasında diş doktoru enfekte olan dişin pulpa kısmını temizlemektedir. İltihap tamamı ile arındırıldıktan sonra, temizlemek amacıyla açılan delik ve temizlenen pulpaların meydana getirdiği boşluklar dolgu ile doldurulur. Kanal tedavisinin ardından dişte ortaya çıkan ağrı, hassasiyet ve enfeksiyonlar tamamı ile ortadan kaldırılır ve diş tedavi edilir.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığını muhafaza edebilmek için yapılan kanal tedavileri bazı zamanlarda kesin sonuçlar vermeyebilir. Gerçekleştirilen kanal tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Başarısız olan kanal tedavisi neticesinde kişilerde farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yüz, ağız ve diş etrafında yaşanan ağrılar
  • Soğuk ya da sıcak yiyecek ve içecekler tüketildiğinde meydana gelen hassasiyet
  • Diş etlerinde kızarma, şişme ve iltihaplanma gibi çeşitli problemler
  • Dişlerde renk değişikliği
  • Çene yapısında kayma
  • Sinüs problemlerinde artış ve bunun neticesi olarak baş ağrısı

Kanal Tedavisi Neden Başarısız Olur?

Kanal tedavisi diş doktorlarının uzmanlıklarına ve bilgi düzeylerine göre başarılı ya da başarısız olmaktadır. Fakat diş doktorlarının kanal tedavisi sırasında hata yapma payları oldukça düşüktür. Kanal tedavisinin başarısız olması genellikle diş doktoru ile alakalı değildir. Pek çok farklı sebepten dolayı kanal tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Tedavinin başarısız olması dişteki iltihabın tam anlamı ile temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Tedavinin başarısız olduğu bazen ilk günlerde belli olurken bazen de aylar sonra belli olmaktadır. Kanal tedavisinin başarısız olmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş doktorları kanal tedavisini tamamladıktan sonra, diş etinin üzerinde bulunan bölümü muhafaza edebilmek için mühür yapmaktadır. Bu mühür farklı sebeplerden dolayı bozulursa bakteriler dişlerin kök kısımlarına kadar inebilir ve dişin yeniden enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Kanal tedavisinin ardından diş hekimleri dişin üst bölümüne kron yerleştirirler. Kanal tedavisi yapıldıktan belirli bir süre sonra kron yerleştirilirse ve bu evre biraz uzun sürerse boş olan kısımlara bakteriler yerleşebilir.
  • Tedavi sırasında diş kanalının tam anlamıyla temizlenmemesi, kanal tedavisinin başarısızlıkla neticelenmesine yol açmaktadır. Dişin içerisindeki kanal sistemi dar, kavisli ve karmaşıktır. Bu halde dişin arındırılmasında sorunlara yol açabilir. Kanalın içinde kalacak en küçük bir enfeksiyon zamanla artabilir ve tekrardan aynı sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
  • Tedavi sürecinin kısa bir zaman sonrasında yüze veya doğrudan dişlere alınan darbeler dişlerin zarar görmesine sebep olacaktır. Bu durumla beraber bakteriler yeniden dişin kök kısmına erişebilir. Bu şekilde kanalın yeniden enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Kanal tedavisinde bu sıralanan durumlara dikkat edilmediği taktirde başarısızlıkla sonuçlanan bir tedavi olacaktır. Kişi bu durumdan olumsuz yönde etkilenecektir. Tedavi sırasında diş hekiminin dikkatli olması gerekmektedir. Gerçekleştirilen kanal tedavisi sonrasında kişi sıralanan belirtiler ile karşı karşıya kalıyorsa hemen bir diş hekimine başvurması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir