Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Yapılan Dişe Vida Takılır Mı?

Kanal Tedavisi Yapılan Dişe Vida Takılır Mı

Fiber post işlemi son zamanlarda diş kayıplarına engel olmak için sıklıkla başvurulan bir uygulama haline gelmiştir. Özel bir yöntem ile yapılan fiber post tekniği sayesinde kök kısmı sağlam olmasına rağmen etrafı yıpranmış dişlerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Direk olarak yapılan kanal tedavisi ile uygulanan ve kalıcılığı ile uzun seneler boyunca kendi dişini kullanmayı sağlayan bir seçenektir.

Post sözcüğü vida anlamında kullanılmaktadır. Özel bir malzeme ile üretilen bu vida benzeri ürün dişin içinde açılan kanal üzerinden kök kısmına kadar konumlandırılır. Kök kısmı ile bütünleşmesi haricinde dişin sağlam ve sabit kalmasını hedeflemektedir. Ayrıca bu tedavinin adı Post-core olarak da nitelendirilmektedir. Dişin durumu ile bağlantılı olarak çeşitli dolgu yöntemleri ile bir arada yapılabilir.

Fiber Post Nasıl Yapılır?

Fiber post uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak kanal tedavisinin yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisine başlanarak kök kısımlarının uçlarına kadar temizlenmiş iltihabın sonrasında post olarak adlandırılan özel malzeme bu kanaldan iç kısma doğru monte edilir. Kök kısmına kadar indiğinden dolayı doğrudan dişin iç bölgesinde bir destek sağlar. Madde kaybı olarak isimlendirilen ve dişte deforme meydana geldiğini ifade eden durumlarda gayet başarılı neticelere ulaşılır.

Fiber post işlemleri diş kırılmaları olmak üzere birçok ağız probleminin çözümü olarak da görülmektedir. Diş kaybı yaşanmasına engel olmak amacıyla diş doktorları tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir. Fiber post çubukları sayesinde dişin kök kısmından başa kadar güçlenmesi ve sağlamlaşması sayesinde pulpa odası dahil olmak üzere uzun zamanlı bir kullanım sunmaktadır.

Fiber Post Kimlere Uygulanmaz?

Fiber post uygulaması yaptırmak isteyen kişilerin önünde fazla engel olacak durum bulunmamaktadır. Fakat bazı zamanlarda bu işlem tercih edilmemektedir. Öncelikli olarak kanal tedavisi için uygun olmayan hiçbir dişe uygulama yapılması mümkün değildir. Dişin kök kısmında tahribat meydana geldiği, damak altında kaldığı veya çürüdüğü kısımlara da uygulama yapılmamaktadır.

Tıpkı implant tedavisinde olduğu gibi diş eti kemiğinin yeteri kadar güçlü olmadığı durumlarda da işlem yapılması önerilmemektedir. Ağız sağlığına önem vermeyen ve bakteriyel yönden uygun olmayan dişlerde istenilen neticeye ulaşılamayabilir. Diş sağlığı iyi olmasına rağmen kök kısmına müdahale edilerek dişin kurtarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu kapsamda fiber post uygulaması yapılmadan önce detaylı muayene yapılmalı ve uygun olup olmadığı konusunda emin olunmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir