Diş Tedavisi

Sinirleri Ölmüş Diş Neden Ağrır?

Sinirleri Ölmüş Diş Neden Ağrır

Ağız içerisinde bulunan ve sindirimin başlangıcı olarak görülen canlı organizmaya diş denilmektedir. Yiyeceklerin ısırılması, çiğnenmesi ve öğütülmesi için son derece öneme sahip olan dişlerde de bütün canlı organizmalarda olduğu gibi ölümler meydana gelebilmektedir. Dişte meydana gelen ölüm, diş sinirinin ölmesi neticesinde gerçekleşmektedir. Diş sinirlerinin ölmesi dişin tamamen kaybedildiğine işaret değildir. Dişte bulunan sinirlerin ölmesi halinde dişlerin kurtarılabilmesi adına belli başlı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Diş sinirinin neden dolayı öldüğünü anlayabilmek için diş yapısının anlaşılması gerekmektedir. Canlı bir organizma olan dişlerde, canlılığı dişin pulpa bölgesinde yer alan doku ve sinirler sağlamaktadır. Dişlere yapılan tedavilerde yanlış bir yöntemin kullanılması, dişlerde meydana gelen çürük oluşumları, dişlerin kırılması ve çatlaması diş sinirlerinin zaman içerisinde ölmesine yol açabilmektedir.

Diş sinirlerinde ortaya çıkan ölümler neticesinde diş canlılığını kaybeder ve bu süreçte dişlerde çeşitli rahatsızlıklar yaşanmasına sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse diş ve diş etlerinde çürük oluşumuna, apse ve diş eti kanamaları gibi rahatsızlıkların yaşanmasına yol açabilir. Uzman diş doktorları bu duruma rastlanıldığı zaman, pulpa içerisinde bulunan ve ölen sinirleri bu kısımdan uzaklaştıracak bazı tedavi yöntemlerine başvurmaktadır.

Diş Siniri Ölmesi Nedenleri Nelerdir?

Diş yapısında bulunan pulpa dokusunda bakteri olmamaktadır. Fakat dişlerde ortaya çıkan çürük durumu veya dolgudan sızan sıvılar gibi farklı sebepler pulpa kısmına bakterilerin erişmesine yardımcı olabilir. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen bakteriler ile mücadele etmek için vücut tepki gösterir ve o bölgeyi onarmaya çalışır. Ancak bu onarma pulpa dokusu için geçerli değildir. Bu sebepten dolayı dişin pulpa dokusuna erişen bakterilerin kendiliğinden tedavi edilme imkânı bulunmamaktadır. Dişin pulpa dokusu bakterilerden arındırıldığında ise zaman içerisinde diş sinirinde ölme yaşanmaktadır.

Ağız ve dişlerin dışarıdan herhangi bir darbe alması, estetik diş tedavileri esnasında dişin fazla kesilmesi, diş gıcırdatma ve sıkma gibi rahatsızlıklar pulpa dokusunda hasar meydana getirebilmektedir. Bu rahatsızlıklar pulpada bulunan sinirlere baskı yapar ve oradaki sinirlerin zaman geçtikçe ölmesine sebep olur.

Çiğneme, ısırma veya diğer çene hareketleri sırasında dişlerde ağrı yaşanabilir. Bu ağrının sebebi diş sinirinin ölmesi olabilir. Bu sebepten dolayı uzman diş doktorlarına başvurulmalı ve ağrının sebebi belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Soğuk ve sıcak gıdalara karşı hassasiyet yaşanması sinirlerin öldüğüne işaret edebilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir