Diş Tedavisi

İmplantlarla Daha Sağlıklı Bir Gülüşe Doğru İlk Adımlar

İmplantlarla Daha Sağlıklı Bir Gülüşe Doğru İlk Adımlar

Diş implantları titanyum materyallerinden elde edilen doğal olmayan diş kökleridir. Yaşadığımız dönemde yitirilen dişin işlev ve estetiğinin tekrardan kişiye kazandırılmasında en fazla arzu edilen tedavi seçeneği durumuna gelmektedir.

Genel olarak vida biçiminde olan dental implantın titanyum olması sebebi ile biyolojik olarak çene kemiği ile olacak uyumu oldukça fazladır. Bu uyum kemik hücresinin titanyum yüzeyine bağlanması ile gerçekleşir. Bu mühim biyolojik alaka osteointegrasyon olarak isimlendirilmektedir.

Kişilerin genel sağlık halleri ilk olarak iyi değerlendirilmesi gerekir. Sistemik rahatsızlıklar sebebi ile kanama, enfeksiyon tehlikesi geçiren, yeteri kadar bakım yapamayacak, çene kemiğinin tedavi için uygun olmayan kişilerin implant haricindeki protetik tedavilere yönlendirilmesi gerekir.

Bunların haricinde genel sağlık hali iyi, kemik olarak yeterli olan ve kemik büyümesini bitirmiş her kişiye her yaşta implant tedavi tekniği uygulanmaktadır.

Diş olmayan üst-alt çenelere, azı dişlerin kaybı ile ilişkili arka bölge dişsiz sonlanan kişilere, tek diş kaybı halinde, uzun dişsiz boşluk gibi dişin olmadığı her kısma uygulanmaktadır.

Diş çekiminin yapıldığı esnada direkt implant uygulaması yapılmasında bir sakınca yoktur, bu uygulama immediate implant cerrahisi olarak isimlendirilmektedir. Başarılı sonuçlanması için çekilen diş kısmındaki enfeksiyon ve kemik hali dikkatli bir şekilde değerlendirilip, bir karara varılmalıdır. Direk yerleştirilmeyecek ise kişi çekimden altı-sekiz haftalık kemik iyileşmesinin ardından implant yapılmasında bir sakınca yoktur.

Diş çekiminin ardından diş eksikliğinin kısa zamanda giderilmesi gerek var olan kemiğin muhafaza edilmesi gerek de dişlerde meydana gelebilecek kaymaların önüne geçecektir. Bilhassa üst çenede arka azı dişinin kökünün anatomik olarak sinüs ile alakalı içinde olması çekimin ardından kemikte erimeyi çabuklaştırmakta, kemik ilavesi gereksinimine sebep olmaktadır.

İmplant tedavi tekniği zor ya da acılı bir tedavi değildir. Bu cerrahi uygulama tamamı ile ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Zorluk yönünden her kişi başka bir anatomi ve metabolizmaya sahip olmaktadır. Her kişiye uygulanacak implant tedavi tekniği ve planlaması başka olabilmekte ve kemik yapı ve ölçüleri farklılık gösterebilmektedir.

Tedaviden evvel doktor tarafından kişinin detaylı ve doğru bir biçimde bilgilendirilmiş olması, bu dönemi rahat bir şekilde tamamlamasını temin edecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir