Diş Tedavisi

Diş İmplantı ile Ağız ve Diş Sağlığınızı Koruma Yolları

Diş İmplantı ile Ağız ve Diş Sağlığınızı Koruma Yolları

Çene kemiğinde ve ağızda yer alan eksik dişin yerini doldurmak amacı ile geliştirilen, bunun beraberinde sağlıksız ve fonksiyonunu kaybetmiş olan dişler için yapılan implant tedavi tekniği ağızda doğal olmayan diş kökü görevini üstlenmektedir. İmplant dişlerin sayesinde, kendi dişlerinizin işlevsel olarak yerine getirdiği fonksiyonları aynı rahatlıkta kullanabilirsiniz. Bu tedavi tekniğinin sayesinde çiğneme, ısırma ya da çene hareketlerini kolaylık ile uygulayabilirsiniz.

Ameliyat gerçekleştikten sonraki gün implant dişlerin bakımına başlanması gerekir. İmplant tedavi tekniği neticelendikten sonra kişilerin diş etinde zaman zaman kanama ortaya çıkmaktadır. Bu kanamalar tampon ile giderilmesi gerekir. İmplant tedavi tekniğinin ardından iki saat süresince içecek ya da yiyecek tüketilmemesi gerekir. İlk kırk sekiz-yetmiş iki aşırı soğuk veya sıcak içecek ve yiyecekler yenilmesinden uzak durulmalıdır. Tedavinin ardından bazı kişilerin diş etinde şişme olabilmektedir. Bu durum buz kompresiyle giderilmelidir.

İmplant dişte, kendi dişinizde olduğu gibi bakteri, plak veya iltihaplanmalar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebep ile implant dişi olan hasta diş ve ağız temizliğine ekstra dikkat etmelidir. İmplant diş bakımı gerçekleştirilir iken diş ipi kullanma, diş fırçalama ve ağız gargarası kullanılması gerekir. Elektronik diş fırçası tercih etmek diş ve ağız fırçalarına kıyas ile sizlere daha fazla yardımcı olmaktadır. Bunun sebebi elektronik diş fırçası oluşturmuş olduğu titreşimler ile diş aralarında yer alan plakları da temizlemektedir.

Diş ve ağız bakımını yaparken diş ipini kullanarak diş arasında veya diş etine yapışan yemek artıklarını da temizleyebilirsiniz. Ayriyeten tuzlu suyla gargara yapmak da dişinizde arta kalan bakteri ve asitleri temizlemede destek olacaktır. “Ağız temizliğimi sağlayacağım” diye çok asidik ya da dişinizi aşındıracak ağız bakım malzemeleri uygulamanız implantlarınızı zarara uğratabilmektedir. Bu durumun beraberinde implant dişinizin kullanma ömrünü düşürecektir.

İmplant dişlerde kendi dişiniz gibi zaman ile sararabilmekte ya da leke tutabilmektedir. Bu sebep ile çok fazla kafein, sigara, çay veya alkol tüketmekten uzak durmanız gerekir. Ayriyeten diş ve ağız temizliğinizi temin ederken çene kemiğinde titanyumdan elde edilen doğal olmayan diş kökünü zarara uğratmamanız gerekir. Bu dişlerinizi fırçalar iken ya da diş ipi kullanır iken baskı yapmaktan uzak durmalısınız.

Doğal olmayan diş kökü implantı tutan çene kemiğinde erimeler ortaya çıkabilir. Bu erimelerin ardından kendi dişiniz ya da implant olan dişiniz düşebilir ya da zarara uğrayabilir. Bu sebep ile düzenli bir şekilde kontrollerinizi ve diş ve ağız temizliğinize özen göstermeniz gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir