Diş Tedavisi

İmplant Tedavi Süreci Başlangıçtan Sonuca Adım Adım

İmplant Tedavi Süreci Başlangıçtan Sonuca Adım Adım

İmplant tedavi tekniği, en kolay anlatım ile eksik dişin yerine vidalamayla yenisinin yapılması uygulamasıdır. Bu vida, titanyumdan elde edilmektedir ve çene kemiğinin içerisine yerleştirilmektedir. Vidanın üstünde de hazır edilen diş protezi getirilmektedir. İmplant tedavi tekniği öteki diş tedavi tekniklerine göre pek çok avantaj sağlamaktadır. Yan tarafında olan komşu dişlere herhangi bir müdahale gerektirmemesi en önemli avantajlarındandır. Sadece eksik bölüm için tekil uygulama yapılmaktadır. Uygulamanın neticesinde implant kök görevi görmektedir ve yapay olmayan dişin yerini tutmaktadır. Hastalar bu dişleri, rahatlıkla kendi dişleri gibi kullanmaktadır.

İmplantlar Kaç Adımda Takılmaktadır?

İmplant diş tedavi tekniğini, adımlı bir biçimde planlanıp uygulanmaktadır. Bu adımlar içerisinde planlama, operasyon süreçleri de yer almaktadır. İmplant tedavi tekniği, beş adımda takılmaktadır. İmplant takılmasında yapılan iki teknik bulunmaktadır.

İmplant tedavi tekniğinde yapılan ilk teknik; direk yükleme olmaktadır. Bu teknikte diş çekilmesinin hemen ardından beklemeden implant tedavi tekniğine geçilip yeni diş yerleştirilmektedir.

İkinci teknikse; dişin çekilmesinin ardından bir müddet beklemektir. Bekleme zamanı bir- üç ay aralığı olmaktadır. Bekleme zamanının gayesi, kemikle implantın daha iyi bir şekilde kaynaşmasını temin etmektir.

İmplant Adımları Nelerdir?

İmplant diş tedavi tekniği adımları, 5 alt madde altında incelenmektedir. Diş tedavi tekniğine başlamadan evvel gereken ön tanı yapılmaktadır. Uygulamaya geçmeden evvel de ağız temizliğinin en iyi biçimde temin edilmesi hedeflenmektedir. Tedavi tekniği için ilk adım, implantı çene kemiğine yerleştirmek olmaktadır.

Titanyumdan elde edilen vidalar, çeneye konumlandırılıp ortalama bir- üç ay gibi bir müddet implantın çeneyle birleşmesi beklenmektedir. Sonrasında ikinci adıma geçilmektedir. İkinci adımda titanyum vidanın üstüne diş malzemesi konumlandırılmaktadır. Uygunluğa ve kişinin isteğine göre zirkonyum ya da porselen dişler tasarlanmaktadır. Bu protez dişlerle ilk olarak yapıştırma veya vidalama teknikleri ile hasta üstünde prova yapılmaktadır. Sonrasında implantlar tam anlamı ile yerlerine konumlandırılarak tedavi tamamlanmaktadır.

İlk Muayene ve Planlama

İmplant tedavi tekniğinde ilk muayeneyle kişinin bu tedavi ile uyum içinde olup olmadığı belirlenmektedir. Doktorlar, ağız içerisini ayrıntılı bir şekilde muayene etmektedir. Diş eti, üst ve alt çene, dişin hali, implant için uygun oluşu gibi ayrıntılı bir gözlem yapılmaktadır. Muayeneden sonra planlamaya geçilmektedir. Kaç tane implant tercih edilecek, implantın yapısı, üstüne uygulanacak diş protezlerinin türü gibi bütün ayrıntılar planlanmaktadır. Bu planlamayı 3 boyutlu tomografiyle çenenin görüntüleri alınarak ayrıntılandırılmaktadır. Böylelikle implantın yapılacağı kısmı da en az hata ile belirleyerek kişiyi memnun edecek bir uygulamaya başlanmaktadır.

İmplant Operasyon Adımı

İmplant operasyonları uzman diş doktorları tarafından kişiye en uygun olacak planlamayla uygulanmaktadır. Operasyona geçmeden evvel lokal anesteziyle çene ve diş kısmı uyarılmaktadır. Uygun cerrahi ekipmanlar ile implantın yapılacağı yuvalar açılmaktadır ve implant bu yuvalara konumlandırılmaktadır. Dikişli implant uygulamasında diş eti bölümüne bir kesik açılarak kemiğe erişilir ve vidalama yapılmaktadır. İmplantın konumlandırılmasının ardından dikiş atılarak bu bölümdeki uygulama tamamlanmaktadır. Operasyon evresinin tamamı ile sonlanması, kişiye ve yapılacak implant sayısına göre üç aya dek farklılık göstermektedir. Ortalama on beş- kırk dakikalık vakitlerde takılan implantın çene kemiğiyle bütün hale gelmesi beklenmektedir, sonrasında da kaplama olacak ürünle diş protezi tamamlanmaktadır.

İyileşme Evresi

Başarılı olmayan implant düzeyi dünya geneli yüzde beş civarı olmaktadır. Bunun haricinde genel olarak uygulanan implant operasyonları başarılı bir biçimde çene kemiğine kaynar ve kişi problem yaşamadan kendi dişi gibi uygulanan implantı da kullanmayı sürdürür. Operasyonun gerçekleşmesinin ardından alt çene için iki- iki buçuk ay; üst çene için üç-dört ay geçmesinin ardından implant tamamı ile kemik ile bütünleşmektedir.

İmplantın Konumlandırılması

Kişiye lokal anestezinin yapılmasının ardından planlanan biçimde implant konumlandırılması yapılmaktadır. Bazı kişilerde çene kemiği yeterli kalmayabilir. Bu gibi hallerde de doku takviyesi gerekli olabildiğinde genel anestezi yapılarak implant tedavisi yapılmaktadır.

Protezin Uygulanması

İmplant tedavi tekniğinde gereken tanı ve planlamaların yapılmasının ardından protez hazırlığı adımına geçilmektedir. Bu adımda kişinin kişisel zevkleri ve var olan dişlerinin hali göz önüne alınarak bir protez elde edilir. Ağız ölçüleri alınmaktadır. Öteki dişler ile uyumlu gözükecek bir renk tonuna karar verilmektedir. Ardından kişinin var olan dişlerine uyum temin edecek biçimde protez hazır edilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir