Diş Tedavisi

Dolgu Çürümeyi Durdurur Mu?

Dolgu Çürümeyi Durdurur Mu

Diş dolgusu, çürük, kırık ya da çatlak dişlerin farklı malzemeler ile onarılması işlemidir. Madde kaybı yaşamış dişlerin işlevlerini yeniden kazanması amaçlanır. Diş dolgusu, diş sağlığının muhafaza edilmesi için mühim bir tedavi tekniğidir. Diş dolgu tedavisi yaptırmak, çürük oluşan dişin daha kötü olmasını önler ve diş kaybına engel olur. Diş dolgusu, genel olarak bir seansta gerçekleştirilir. Dolgu uygulamasının sonrasında, diş doktoru kişiyi takip eder ve dolgunun herhangi bir probleme sebep olup olmadığının kontrolü yapılır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu yapılırken izlenmesi gereken belirli aşamalar vardır. Diş dolgusu yapılırken izlenilen adımlar şu şekildedir:

Lokal anestezi: Dolgu uygulaması yapılacak alana lokal anestezi yapılarak bölgenin uyuşması sağlanır. Lokal anestezi sayesinde dolgu yapılırken kişi herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık yaşamaz.

Diş temizliği: Çürük ya da hasarlı diş dokusunun temizliği diş doktoru tarafından yerine getirilir. Bu temizlik sayesinde dolgu materyalinin sağlıklı diş dokusuna tutunmasına yardımcı olunur.

Dolgu materyalinin hazırlanması: Dolgu materyalinin hazırlığı diş doktoru tarafından yerine getirilir.

Dolgu tedavisinin gerçekleştirilmesi: Dolgu materyali, temizlenen diş alanına konumlandırılır ve şekil verilir.

Dolgu uygulamasının tamamlanması: Dolgu materyalinin sert bir hale gelebilmesi için özel bir ışık kullanılır.

En İyi Diş Dolgusu Türü Hangisidir?

Her kişi için uygun olan dolgu tipi aynı olmayabilir. Sizin için uygun olan dolgu tipini, çürüğün boyutu, mevcut olan alerji durumu, dolgunun uygulanması gereken alan ve maliyet belirleyecektir. Çeşitli dolgu materyali tipleri ile alakalı hususlar ise;

  • Altın dolgular laboratuvar ortamında istek üstüne yapılır ve alana yapıştırılarak uygulama yapılır. Altın dolgular, diş eti hastalıklarına karşı toleransı yüksek olan bir materyaldir ve 20 seneden fazla bir zaman boyunca kullanılabilir. Bu sebeplerden ötürü, pek çok otorite, altını en iyi dolgu materyali olarak görmektedir. Bunun ile birlikte, en maliyetli yöntemdir ve birden çok seansta gerçekleştirilir.
  • Amalgam diğer bir ifade ile gümüş dolgular aşınma durumuna karşı dayanıklıdır ve altın dolgulara kıyasla daha uygundur. Bunun ile birlikte, renginin koyu olması sebebi ile, porselen ya da öteki kompozit dolgulara kıyasla daha fark edilir özelliktedir ve genel olarak ön diş gibi göz önünde olan alanlar için ideal değildir.
  • Kompozit dolgular doğal dişleriniz ile aynı renktedir ve bu sebeple doğal görüntü arzu edildiğinde tercih edilir. Materyal karıştırılır ve direk boşluğun içine yerleştirilerek sertleşmesi beklenir. Kompozit, zaman içerisinde kırılıp aşınma olabileceği için büyük dolgular için uygun bir materyal olmayabilir. Ayriyeten, çay, kahve ya da tütün kullanımı sebebi ile leke oluşabilir ve öteki dolgu türleri kadar uzun süre kullanılamazlar. Kompozit dolgular genel olarak 3-10 sene kadar kullanılabilir.
  • Porselen dolgular istek üzerine laboratuvar ortamında üretilir ve diş yüzeyine yapıştırılırlar. Diş rengi ile uyumlu olacak şekilde üretilebilir ve leke oluşumuna karşı dayanıklıdır. Porselen dolgu genellikle dişin büyük bir kısmını kaplar. Maliyet bakımından altına yakın durumdadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir